5 tips om je bedrijf op te zetten naast je parttime baan

De meeste creatieven die ik ken zijn bezig (of van plan) een bedrijf op te bouwen naast hun (parttime) baan. Meestal uit noodzaak geboren omdat het niet zo makkelijk is om 1, 2, 3 van je creatieve werk te leven. Helaas zie ik nog wel eens gebeuren dat mensen op een gegeven moment stoppen met hun bedrijf omdat het niet te combineren valt met hun baan. Zonde!

Want er is natuurlijk wat voor te zeggen om je bedrijf op te bouwen naast een (parttime) baan. Je hebt de zekerheid van een vast salaris, krijgt vakantiegeld en je bent verzekerd. Maar het is ook hard werken om een baan en het opzetten, of runnen, van een bedrijf te combineren.  5 tips die het haalbaar maken!

1. De ideale baan

De ideale banen, voor zover ze al bestaan, liggen helaas niet voor het oprapen. Wel is het goed om van te voren over een aantal dingen na te denken:

small__321378809 is je werk flexibel? Kun je, in overleg met je baas,  je dagen flexibel inzetten en af en toe een dag vrij nemen als er een interessante opdracht voorbij komt?

is je werk heel arbeidsintensief? of kun je om 17 uur de deur achter je dicht trekken en ben je dan ook echt klaar? Als je naast je werk een bedrijf op wilt zetten is het niet alleen belangrijk om tijd over te hebben, je hebt ook energie nodig. Als je na 3 dagen werken uitgeput bent kan ik je nu al voorspellen dat het niks gaat worden met je bedrijf.

vind je je werk leuk? Heel fijn als je werk hebt waar je energie van krijgt!

heeft je werk iets te maken met je creatieve werk? Het kan fijn zijn als je baan raakt aan wat je aan creatief werk doet. Je baan kan dan voedend zijn voor je bedrijf, voor wat betreft inspiratie, vaardigheden, kennis en netwerk. Valkuil is vaak wel dat je op den duur zo opgaat in je baan dat je bedrijf in het slop raakt. En kijk ook even in je contract hoe het zit met je concurrentiebeding, daar wil je geen gedoe over!

2. Focus

Focus is misschien wel het allerbelangrijkste als je werk en bedrijf wilt combineren. Focus is sowieso essentieel voor een bedrijf, maar je kunt je nu simpelweg niet veroorloven om het niet te doen. Anders gooi je veel te veel tijd weg.  Keuzes maken dus! Allereerst voor je bedrijf. Als je een duidelijke keuze maakt voor je doelgroep, je product en hoe je een en ander aan de man gaat brengen kun je heel gericht te werk gaan. Dat scheelt niet alleen tijd, het maakt ook dat je sneller succesvol bent en je baan aan de wilgen kunt hangen.

3. Time management

Een open deur misschien, maar als je maar weinig tijd hebt is het ontzettend belangrijk om die tijd goed in te delen. Voor mij werkt de indeling van Steven Covey nog steeds heel goed. Omdat ie fijn overzichtelijk en makkelijk toe te passen is.

En, heel belangrijk, plan ook lege plekken in je agenda! Voor je creatieve werk heb je echt ruimte en rust nodig. Als je agenda helemaal volgepland is droogt je creativiteit op den duur op.

4. Bouw aan je netwerk

Je netwerk is waar je het straks, als je je baan in loondienst los kan laten, van moet hebben. Belangrijk dus om daar vanaf het begin aandacht aan te besteden.

• Is er een leuk netwerk in de buurt? Sluit je aan! Heel fijn als dat netwerk ook workshops en trainingen verzorgt, zodat je gelijk ook aan je ondernemersvaardigheden kunt werken

Zet social media in, laat zien waar je mee bezig bent. Kost dat te veel tijd? Maak dan gebruik van een programma als Hootsuite, waarmee je updates in kunt plannen en in 1 oogopslag al je social media platforms kunt bijhouden. Scheelt heel veel tijd!

5. Probeer niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden

Veel ondernemers zijn eigenwijs en willen alles zelf uitzoeken, in gang zetten en onder controle houden. Fijne eigenschappen, maar misschien niet helemaal handig als je zo veel ballen in de lucht moet houden.

Zoek begeleiding bij het opzetten van je bedrijf, volg trainingen over onderwerpen waarin je bijgespijkerd moet worden en besteed uit wat je uit kunt besteden. Je hoeft niet alles zelf te doen om een goede ondernemer te worden. Sterker nog, een goede ondernemer kent z’n eigen sterke en zwakke kanten en bouwt daar z’n bedrijf en manier van werken omheen.

Heb jij nog tips? Of wil je ervaringen delen? Ik hoor het graag!

 

photo credit: Paul Mayne via photopin cc

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.