5 tips om meer lezers voor je blog te krijgen

Regelmatig een blog schrijven is één ding, lezers krijgen een tweede. Natuurlijk deel je je blog zodra die geschreven is via alle social media kanalen (toch?!), maar je kunt nog meer doen!

lezers blog1. Oude content hergebruiken

Oude content wordt vaak ‘alleen’ nog maar gevonden via Google. Beste zonde van die mooie blogs. Er zijn verschillende manieren om je oude blogs onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door onderaan je blog laten zien welke andere blogs (op jouw site) gerelateerd zijn aan het onderwerp. Ik gebruik daar de plugin WordPress Related Posts voor, die geeft automatisch andere blogs weer.

Ook handig om je oude posts onder de aandacht te brengen is de plugin Revive Old Posts. Die doet precies wat ie zegt: hij deelt oude blogs met een door jou gekozen interval en frequentie. Handig is dat je bepaalde blogs kunt uitsluiten, bijvoorbeeld omdat ze verouderd zijn. Beide plugins zijn overigens voor WordPress sites.

2. Schrijf gastblogs

Het schrijven van gastblogs kan een goede manier zijn om meer lezers te krijgen voor je eigen blog. Daarbij kan het er ook voor zorgen dat je jezelf nog beter als expert neerzet. Belangrijk is dan wel dat je gaat gastbloggen op een site met aanzien en met (veel) lezers, anders werkt het eerder tegen je. En dat je exclusieve content maakt voor die blog (Google houdt niet van duplicated content)

Een handige manier om blogs te vinden die openstaan voor gastblog is te googelen op Jouw zoekwoord “gastblog” Vind je geen blogs die over jouw onderwerp gaan? Google dan op Jouw zoekwoord “powered bij wordpress” (met eventueel site:nl er achter als je op zoek bent naar Nederlandse blogs) en trek de stoute schoenen aan. Oftewel benader de blog eigenaar en vraag of je een keer op zijn//haar site kunt bloggen.

Bedenk wel dat jouw gastblog niet bedoeld is als reclame voor jezelf. Verwijs dus niet idioot veel naar blogs of pagina’s op je eigen site. Als het goed is kun je de link naar je eigen website kwijt in de korte bio die je onderaan het artikel plaatst.

3. En laat andere mensen op jouw blog bloggen

Als je andere mensen op jouw blog laat publiceren kan dat een boost geven aan jouw blog. Het voordeel van gastblogs op jouw eigen blog is dat je niet alleen nieuwe content aan jouw blog toevoegt maar ook je lezers een andere blik geeft op jouw onderwerpen. Bovendien vergroot je jouw netwerk met nieuwe lezers.

Hoe ga je hiermee aan de slag? Bijvoorbeeld door een pagina op je site te maken waarin je gastbloggers uitnodigt. Ook kun je natuurlijk op Twitter of Facebook oproepjes plaatsen.

4. Reageer op andermans blogs

Je bent ongetwijfeld niet de enige blogger die over ‘jouw’ onderwerpen blogt. Ga eens op zoek naar andere bloggers en reageer op hun blogs. Sowieso leuk om in gesprek te raken over ‘jouw’ onderwerp(en) en het kan ook zorgen voor extra lezers. Reageren op andermans blogs is wel alleen zinvol als je ook echt iets zinnigs te zeggen hebt over de inhoud, of iets zinvols toe te voegen hebt aan de discussie. Geef jouw visie, een aanvulling, een andere kijk, een uitgebreide inhoudelijke reactie. Kijk ook hier weer uit met links naar je eigen site, wordt al snel als reclame ervaren en dat moet je niet willen.

5. Triberr

Ook een idee: een afspraak maken met een paar kunstenaars//creatieven dat je elkaars blogs deelt op social media. Zo krijg je al snel meer lezers. Dat kun je uiteraard gewoon onderling afspreken, maar je kunt het ook automatiseren met Triberr. Het werkt als volgt: je start op de site van Triberr een zogenaamde Tribe en vervolgens nodig je mensen uit om mee te doen. Je krijgt dan een stream met alle blogs van de mensen die aangesloten zijn bij jouw Tribe. Je kunt alles automatisch laten delen, maar ook zelf regelmatig Triberr checken en kijken welke blogs je wilt delen. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar reeds bestaande Tribes en kijken of je je daarbij aan kunt sluiten.

Meer tips? Graag in de comments!

photo credit: CJS*64 via photopin cc

8 antwoorden
  1. AnjaVG
    AnjaVG zegt:

    Nog een tip. Zet op je website in de zijbalk een widget (uitgaande van WordPress) met jouw favoriete blogberichten of meest gelezen blogberichten of blogberichten waar reacties op gekomen zijn. Alle drie hebben extra aantrekkingskracht op lezers, brengen lezers naar andere plekken op je blog én trekken meer lezers aan.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.