5 tips voor een persoonlijke bio

Jezelf laten zien, zichtbaar maken, wordt steeds belangrijker. Klanten vragen er om, willen weten wie jij bent, waarom je maakt wat je maakt. Dat komt omdat mensen daardoor makkelijker een verbinding met je aan kunnen gaan en volgens mij is dat één van de belangrijkste succes factoren voor jou als ondernemer. Zeker als éénmanszaak, zeker als creatief.

Contact

Hoe langer ik meeloop als ondernemer, hoe duidelijker het mij wordt dat je business small__7440727306staat of valt met de relaties die je hebt, je netwerk dus. Daar bedoel ik niet mee dat je al wapperend met visitekaartjes door het leven gaat. Juist niet eerlijk gezegd. Het gaat om verbinding maken met mensen, relaties aanknopen, gesprekken aangaan, eens een keer belangeloos wat voor andere mensen doen. Dat soort dingen. Ik kan daar Cialdini op los laten, zodat we allemaal precies weten wat we doen, maar dat vind ik dan weer niet zo interessant, dus ik hou het even op: laat zien wie jezelf bent.

Bio

Nu kun je jezelf natuurlijk op 101 verschillende manieren laten zien. Op social media bijvoorbeeld, of in real life (netwerk bijeenkomsten), maar vergeet vooral je site niet. En de bio op je site.

Over die bio krijg ik altijd veel vragen. Daarom vijf  tips.

large_4487157521 (1)Tip 1: foto

Moet dat echt? Ja, dat moet echt. Bij een bio hoort een foto. Anders zegt het nog niks. En heel eerlijk? Als je het niet doet geef je er een heel raar signaal mee af, namelijk dat je jezelf niet wilt laten zien. Bij mij roept het zelfs iets op onbetrouwbaars op. Ik wil graag zien met wie ik te maken heb. Dat geldt voor Twitter (wie wil zaken doen met een ei of een logo) maar het geldt zeker ook voor de bio op jouw site. Let bij de keuze van de foto op wat je uit wilt stralen en zorg voor een professionele foto, waarop je goed te zien bent.

Tip 2: in de ik-vorm graag

Veel creatieven worstelen daarmee, vinden het moeilijk om, bijvoorbeeld, positief over zichzelf te schrijven en dan lijkt de 3e persoon enkelvoud (alsof iemand anders het zegt) makkelijker. Wat jammer is, want als je een tekst schrijft vanuit de 3e persoon enkelvoud schep je afstand tussen jou en de lezer. En laat dat nou net niet de bedoeling zijn! En daarbij, een bio gaat er helemaal niet om om te scheppen over hoe fantastisch jij bent. Dat is toch helemaal niet interessant? Het gaat om jouw persoonlijke verhaal en dat kun je nu eenmaal het beste in de ik-vorm schrijven.

Tip 3: persoonlijke inhoud

Nog te vaak zie je een soort gortdroge opsomming van wat iemand allemaal gedaan heeft in zijn//haar leven, een soort cv dus. Niet echt heel interessant. Zelfs niet als je allemaal heel boeiende dingen hebt gedaan. Dan hoor ik veel liever waarom die ene baan zo fantastisch was, of wat je geleerd hebt van dat bijzondere project dat je hebt gedaan. Dat zegt mij, als lezer, namelijk veel meer over wie jij bent.

Op zoek naar het persoonlijke dus. Dat kan allerlei vormen aannemen, van een jeugdherinnering tot een sprookje, van een verhaal over jouw drijfveren tot het bekennen dat je een chocoladeverslaving hebt (guilty!). Als het maar persoonlijk is. Blijf ook dicht bij jezelf, niet te veel uitwijden. het gaat om jouw verhaal. Dat is bijzonder genoeg!

Tip 4: schets je ontwikkeling

small_4557566147Als aanvulling op punt 3: Heb je in de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt? Ongetwijfeld. Betrek die dan ook in je verhaal. Mensen vinden het heel interessant om te lezen hoe andere mensen zich ontwikkeld hebben, eventuele hindernissen hebben overwonnen. Te lezen hoe je gegroeid bent.

Tip 5: niet te lang alsjeblieft

Ellenlange teksten werken niet op internet, houd je tekst dus kort en bondig. En maak gebruik van alinea’s, witregels en tussenkoppen. Dat leest wel zo lekker.

Wil je toch al je expertise laten zien? Bied dan een cv als download optie aan, dan kunnen mensen altijd een nader kijkje in jouw werkzame leven nemen.

Ik ben benieuwd naar jullie bio’s. Vind je het lastig om jezelf te laten zien? en zo ja waarom? of heb je inmiddels alle gene laten vallen en ga je met de billen bloot? 

photo credit: Public Places via photopin cc

photo credit: Nebojsa Mladjenovic via photopin cc

photo credit: insane_capture via photopin cc

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.