Actief op Instagram maar (bijna) geen volgers?

Best lastig om volgers te krijgen op Instagram. Tenminste, dat hoor ik nogal eens van fotografen en andere creatieven. Ze posten zich suf, maar volgers blijven uit. Best frustrerend! Nu kun je natuurlijk van alles denken over het hebben van een groot aantal volgers (hoe betrokken zijn die bijvoorbeeld?), feit blijft dat het best stoer is om veel volgers te hebben en daarbij, het levert je ook werk op. Aan de slag dus!

Volgers door interactie

Zelf de eerste stap zetten door foto’s van anderen te liken helpt. Let’s face it, je bent geen Beyoncé dus mensen komen niet vanzelf op je af. Je kunt dit heel obsessief doen en een paar dagen besteden aan het volgen van mensen en het liken van hun foto’s, dat gaat je gegarandeerd volgers opleveren.

Hetzelfde geldt voor reacties. De meeste mensen vinden het leuk als er reacties komen op hun foto’s. Dat hoeven geen hele epistels te zijn, een korte (liefst persoonlijke) reactie is ook prima.

Goede hashtags gebruiken

Als mensen zoeken op een bepaalde hashtag, en geloof me: mensen doen dat op Instagram, zien ze jouw foto voorbij komen. Daar kun je gebruik van maken door hashtags toe te voegen aan je update. Gebruik alsjeblieft wel alleen hashtags die echt iets met jouw foto te maken hebben. Geloof me, mensen voelen zich in de zeik genomen als ze bij een foto van jouw kop koffie komen via een hashtag over Koningin Maxima. Niet doen dus. Gebruik ook niet te veel hashtags, dat komt eerder wanhopig over dan informatief.

De zoekfunctie op Instagram levert een schat aan informatie op over hashtags. Niet alleen kun je kijken hoe populair de hashtags zijn die jij wilt gebruiken, ook vind je vergelijkbare hashtags. Tot slot, kijk ook eens welke hashtags mensen gebruiken die soortgelijk werk maken of min of meer dezelfde doelgroep hebben.

(Facebook) vrienden toevoegen

Als je net begonnen bent met Instagram, kan het handig zijn gelijk flink wat mensen te volgen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je Facebook-vrienden ook op Instagram toe te voegen. Daarvoor ga je naar instellingen, vervolgens klik je op Facebook vrienden. Daarna kun je ervoor kiezen om selectief mensen te volgen of om in één klap al je Facebook vrienden toe te voegen. De meeste mensen zullen jou terug volgen. Het zijn immers vrienden. Datzelfde kun je trouwens ook doen met de contacten die in je telefoon staan.

Interessante mensen zoeken

Zoek eens op hashtags (#) die voor jou van belang zijn, kijk welke accounts daarbij horen en volg die mensen. Ook krijg je, als je op het zoek-icoontje klikt, een aantal foto’s te zien van gebruikers die voor jou wellicht interessant zijn. Instagram stelt jou ook, op basis van jouw geschiedenis, mensen voor die je kunt volgen.

Er zit overigens wel een maar aan heel veel mensen gaan volgen: als mensen op jouw profiel zien dat je 1000en mensen volgt en dat je zelf maar 20 volgers hebt, werkt het tegen je…

Promoten van andere accounts

Als je Instagram account op orde is, kan het zin hebben om accounts te promoten die dezelfde doelgroep hebben als jij. Nee, dat is niet helpen van de concurrentie, dat is elkaar helpen aan meer volgers. Maak achter de schermen afspraken over wat je van elkaar kunt delen. Doe het niet te spammy en niet te vaak.

Instagram magazines en/of verzamelaccounts

Ook handig om meer volgers te krijgen, zijn de (bij gebrek aan een beter woord) verzamelaccounts, zoals bijvoorbeeld bnw.minimalism

B&W Minimalism Magazine. Photo: @arnaud_bathiard_photography For the feafure in our instagram, Follow us and tag #bnwminimalismmag

Een bericht gedeeld door B&W Minimalism Magazine (@bnw.minimalism) op 12 Mrt 2017 om 12:38 PDT

Wil je jouw foto’s op hun account gepubliceerd krijgen, volg hen dan, voeg de #bnwminimalismmag toe aan je foto en wie weet wordt je foto op hun timeline geplaatst. Met 17.000 volgers best een goed idee om te doen. En zo zijn er meer magazines//verzamelaccounts. Kwestie van goed zoeken op hashtags.

Locatie toevoegen

Zeker als je bij een populaire locatie bent, kan het lonen om die locatie toe te voegen aan je foto. Dat kan ofwel in je hashtag, ofwel bovenaan je foto. Voor dat laatste: klik op bewerken en vervolgens op locatie toevoegen. Als je je locatievoorzieningen inschakelt, komt Instagram automatisch met suggesties.

Regelmatig posten

Als je één keer per week een foto op Instagram zet, gaat het lang duren voordat je volgers krijgt. Je foto verdwijnt al snel in de enorme hoeveelheid foto’s die dagelijks op Instagram gepost worden. Dagelijks posten is dan ook het motto en het liefst zelfs een paar keer per dag. En als we het toch hebben over frequentie: post alsjeblieft niet 10 foto’s achter elkaar. Dat is niet alleen irritant, maar voor veel mensen ook genoeg aanleiding je meteen te ontvolgen.

Het tijdstip waarop je een post plaatst, maakt ook uit. Lastig om daar iets algemeens over te zeggen, omdat het erg afhangt van je doelgroep. Overdag werken veel mensen, dus zou je minder likes kunnen verwachten. Vroeg in de ochtend of avond kan meer zin hebben. Wil je zeker weten dat je op de goede tijden post? Gebruik dan een tool als Social Insight. Geen tijd om regelmatig real time te posten? Gebruik dan Latergram, een tool waarmee je foto’s in kunt plannen.

Zorg voor herkenning

Als je herkenbare beelden post, bijvoorbeeld met eenzelfde thema of een duidelijke, onderscheidende manier van fotograferen, zorgt dat niet alleen voor meer volgers, maar ook voor betrokken volgers. Ze weten immers ‘precies’ wat ze bij jou krijgen. Een mooi voorbeeld vind ik Plants on Pink:

#PlantsOnPink by @iamolgamai 🇮🇹

Een bericht gedeeld door LOTTE VAN BAALEN (@plantsonpink) op 11 Mrt 2017 om 1:16 PST

Met maar liefst 72.000 volgers mag je haar best succesvol noemen. En dat met een heel simpel concept Voelt dit te veel als een beperking? Je kunt meerdere accounts aanmaken en elk account een andere insteek geven.

Maak je profiel persoonlijk

Met een foto van jezelf dus en een persoonlijke biografie. Vergeet niet een link naar je website op te nemen. Plaats je vooral foto’s over één onderwerp? Laat dat onderwerp dan ook terugkomen in je biografie en -als het kan- ook in je profielfoto.

Promote je Instagram account

Toch nog maar even noemen voor de zekerheid: vermeld je Instagram account op je website, in je e-mail handtekening, op LinkedIn, op Facebook etc. etc.

Trucjes

Ik ben niet zo van de trucjes, ik heb liever mensen die me volgen omdat ze m’n account leuk of interessant vinden, dan loze aantallen. Maar goed, het kan soms handig zijn het lot een handje te helpen.

  • Mensen volgen om ze daarna direct weer te ontvolgen. Je gelooft het niet, maar het gebeurt. Vaker dan je denkt trouwens. Meestal zijn dat soort accounts makkelijk te herkennen: weinig berichten, 1000-en volgers en zelf volgen ze maar heel weinig mensen.
  • Er zijn allerlei apps die voor jou mensen volgen en die zelfs reacties achter kunnen laten bij foto’s. Bijvoorbeeld Robolike of Crowdfire. Eén kleine kanttekening: zeg maar gedag tegen je timeline. Deze apps volgen voor jou immers 1000en accounts en daar zitten ook oninteressante tussen.
  • Hashtags gebruiken die niks met jouw foto’s te maken hebben, maar die gegarandeerd veel bezoek opleveren (Justin Bieber, Rihanna, noem maar op).
  • Als vervolg op de vorige truc: de tool ‘Tags for Likes‘ geeft je elke dag een lijstje met de meest populaire tags van die dag. Ook kun je populaire tags op categorie vinden.

Heb jij nog tips? Dingen die voor jou goed hebben gewerkt? 

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.