Blog schrijven en geen inspiratie? 5 tips

Al twee weken geen blog geschreven. Veel te druk met van alles en nog wat. Vandaag zat ik er helemaal klaar voor, maar kwam er geen enkel idee naar boven om over te schrijven. Herkenbaar? 

Bloggen is leuk. Bloggen is zinvol. Maar regelmatig bloggen is niet altijd even makkelijk. Je wilt niet te veel in herhaling vallen (althans, ik wil dat niet) maar aan de andere kant is elke keer een geheel nieuw onderwerp ook niet goed (focus!) en bovendien bijna onmogelijk.

Kortom: hoe doe je dat? Hoe kom je aan inspiratie als je die het hardst nodig hebt?

IJ1. Hoofd leegmaken

Werkt altijd. Stuk lopen, mediteren, een brood bakken, naar muziek luisteren. Maak niet uit wat het is, als het maar je hoofd leegmaakt. Want met een leeg hoofd komt de inspiratie. Dat komt, omdat inspiratie ontstaat als er ruimte in je hoofd is om nieuwe verbindingen aan te leggen. Daarom krijg je ook altijd je beste ideeën onder de douche of op vakantie.

2. Oude blogs herlezen

Dat valt nog niet mee, je oude blogs nog een keer lezen. Tenminste, niet als je zo kritisch bent als ik. Het goede nieuws is wel dat, omdat die blogs bij herlezing altijd verre van perfect blijken, er genoeg ruimte is voor verbetering. Of je ziet ineens een invalshoek die je eerder hebt laten liggen. Ook kun je inventariseren wat je best gelezen blogs zijn en kijken of je daar een vervolg op kunt schrijven. Mes snijdt aan twee kanten, want je weet bijna zeker dat die blog goed gelezen gaat worden. En dat is weer goed voor de motivatie.

3. Notitieboekje

Ik heb altijd een notitieboekje in m’n tas zitten, ik ben alleen zo stom dat ik het nooit gebruik om ideeën op te schrijven. Ik neem me nu dan ook heilig voor om dat voortaan wel te gaan doen. En dan natuurlijk iets meer opschrijven dan alleen een kernwoord. Want als je dan wilt gaan bloggen en je hebt al geen inspiratie, dan is een kerwoord niet genoeg. Een paar zinnen, met je idee en de invalshoek, dat moet voldoende zijn om op gang te komen. Want dat is het natuurlijk ook vaak: dat je gewoon moet beginnen met schrijven. Dan komt de rest vanzelf.

4. Mindmappen

Heb je wel een onderwerp maar geen idee hoe je er een leuk en interessant blog over kunt schrijven? Maak een mindmap. Blijft een prima manier om vrij te kunnen associëren en daardoor op nieuwe ideeën en invalshoeken te komen. Ik vind het zelf het lekkerst om een mindmap op een groot vel papier te maken, maar je kunt er natuurlijk ook online aan werken.

5. Laat je inspireren door anderen

Ga de deur uit, letterlijk of figuurlijk. Lees blogs van anderen, interessante boeken op jouw vakgebied. Of ga naar een musuem, drink koffie met een collega. Nieuwe impulsen zorgen voor nieuwe ideeën. Als je thuis in je eigen cirkeltje blijft ronddraaien is het lastig om met iets nieuws te komen.

En jij? Wat doe jij als je geen inspiratie hebt om te bloggen? 

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.