Bloggen als creatief – 10 tips om het wat makkelijker te maken

Het valt me op dat veel mensen bloggen maar ingewikkeld vinden. En het dan maar niet doen. Ten dele snap ik dat, aan de andere kant: je doet jezelf als ondernemer echt tekort als je niet blogt. Niet alleen is bloggen goed voor je site (meer bezoekers), ook is bloggen essentieel voor de verbinding met (potentiële) klanten. Daarom 10 tips om het bloggen iets makkelijker te maken.

bloggenTip 1: Journal

Houd een journal bij van je werk. Maar foto’s van het maakproces, maak notities, filmpjes etc. Mooi materiaal om blogs uit te destilleren.

Tip 2: Tekst en opbouw

 • Houd je tekst simpel. Korte zinnen, niet te veel moeilijke woorden (en al helemaal geen jargon), liefst in tegenwoordige tijd.
 • Gebruik spreektaal
 • Naar oud journalistiek gebruik: begin je blog met het belangrijkste wat je te vertellen hebt. Lezers schijnen de eerste 250 woorden echt te lezen, daarna scannen ze de tekst.
 • Gebruik alinea’s en zet tussenkoppen boven die alinea’s (in H2)

Tip 3: Persoonlijk

Ook al schrijf je een zakelijk getint blog, probeer dan nog een persoonlijke insteek te vinden. Blogs die een persoonlijke insteek hebben worden niet alleen beter gelezen, ze zijn ook beter voor de verbinding met je potentiële klant.

Tip 4: Maar ook weer niet tè

Daar bedoel ik mee: als je een blog schrijft die puur persoonlijk is, loop je het risico dat de lezer denkt “waarom zou ik dit lezen?” Je moet dan wel van heel goede (schrijf) huize komen wil het interessant zijn. Beter om je persoonlijke verhaal iets te abstraheren zodat ook andere mensen ermee uit de voeten kunnen.

Tip 5: Plannen!

Ik was nooit zo van het plannen, ik schreef een blog als er een goed onderwerp in me opkwam. Maar wat blijkt? Nu ik mezelf de uitdaging heb gegeven een maand lang elke dag te bloggen kan ik niet meer gaan zitten wachten op inspiratie en kom ik toch elke dag met een onderwerp. Blijkbaar gewoon omdat het moet. Als je plant op welke dagen je wilt bloggen (minimaal één keer per week!) stel je jezelf een deadline. En dat maakt, zo blijkt, bloggen makkelijker.

Tip 6: Inspiratie

Inspiratie opdoen kan natuurlijk nooit kwaad. Zorg dat je blogs van anderen op jouw vakgebied leest (bijvoorbeeld via Feedly). Zo blijf je niet alleen op de hoogte van wat er speelt, maar allicht doe je ook ideeën op voor je eigen blogs. Bijvoorbeeld omdat je een andere visie op het onderwerp hebt. Of omdat je een bepaald aspect mist. Of gewoon omdat je jouw licht op het onderwerp wilt laten schijnen.

Tip 7: Mindmappen

Zit je echt helemaal vast met je ideeën en staat er wel een blog in de planning? Pak er dan eens een paar blogs bij waar je tevreden over bent en kijk er met een open blik naar. Maak vervolgens een mindmap waarin je het onderwerp van die blog in het midden zet en ga associëren: welke onderwerpen raken aan het onderwerp, kun je met een andere bril naar het onderwerp kijken, misschien kun je een bepaald aspect eruit halen en nader belichten?

Tip 8: Beeld

Beeld is belangrijk (joh!), dus ben je niet zo talig gebruik dan lekker veel beeld. Moet niet zo heel ingewikkeld zijn, zeker niet als je een beeldend vak hebt. Denk er wel aan om je foto’s goed te taggen. Google kan foto’s immers niet lezen en moet het met jouw tags doen om te snappen waar jouw blog over gaat.

Tip 9: Noteer je ideeën

Ik heb tegenwoordig een lijstje met ideeën voor m’n blog. Die ideeën komen nl. op de raarste momenten op en als ik ze niet opschrijf vergeet ik ze geheid weer. Je kunt daar allerlei Apps voor gebruiken, ik ben zelf groot fan van Evernote, dat voor mij echt als m’n externe geheugen fungeert. Ook handig: als je aan het rondkijken bent op internet kun je de Evernote clipper ook heel goed gebruiken om dingen die je interessant vindt gelijk in een online notitieboek op te slaan.

Tip 10:  Wees niet te perfectionistisch

Een blog hoeft niet perfect te zijn! Een blog hoeft ook niet volledig te zijn, of alle aspecten van een onderwerp te belichten. Wees een beetje aardig voor jezelf en leg de lat dus niet te hoog. Blijf je toch nog aarzelen over de kwaliteit? Laat je blog dan aan iemand lezen, iemand die kritisch maar liefdevol naar je tekst kan kijken. En: schrijven is vooral ook heel veel doen is mijn ervaring. Hoe meer je blogt, hoe beter je gaat schrijven. Echt.

Succes! en ik ben natuurlijk, als altijd, benieuwd naar jouw tips!

photo credit: jmoneyyyyyyy via photopin cc

15 antwoorden
 1. Ingrid Ferwerda-Jacobs
  Ingrid Ferwerda-Jacobs zegt:

  Fijne tips, die ook handig zijn voor niet-creatievelingen.
  Aanvullend op tip 9: zorg dat je een notitieblok met pen bij de hand hebt. Zo heb ik een schrijfblok op m’n slaapkamer, als me midden in de nacht iets invalt, schrijf ik het op, zodat ik het de volgende ochtend niet vergeten ben. Of als je elders inspiratie op doet, noteer het meteen, kun je later verder brainstormen.

  Beantwoorden
 2. Kim
  Kim zegt:

  Ik heb over mijn vak geen inspiratie om te bloggen. Wel vaak over totaal andere zaken, maar dat blog ik dan maar niet, want het heeft niets met mijn vak te maken… Daarnaast is er op internet al zoveel te vinden over mijn vak dat t beetje mosterd na de maaltijd voelt voor mij om daar ook nog eens een keer over te bloggen.. Platgetreden paden enzo

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Dat soort dingen denk ik ook wel eens Kim! Maar weet je, uiteindelijk gaat het ook om jouw visie, om hoe jij tegen de dingen aankijkt. En om dat aan je potentiële klanten te laten zien. Die lezen die andere blogs misschien wel helemaal niet. Jij leest ze wel, omdat het jouw vakgebied is, maar dat wil nog niet zeggen dat iedereen ze leest. En ik zou ook niet te bang zijn om over heel andere zaken te schrijven. Dat bloggen is toch vooral bedoeld om te laten zien wie je bent, te laten zien waar jij voor staat en dat kan ook met andere onderwerpen. En om traffic naar je website te genereren natuurlijk 😉 Waar zou je bijvoorbeeld wel over willen schrijven?

   En als je toch wat meer vakgerelateerd zou willen schrijven, zou je het dan bijv. kunnen hebben over dingen die je meemaakt, je werkproces, achter de schermen etc. etc.?

   Beantwoorden
   • Kim
    Kim zegt:

    Daar heb je gelijk in. Soms heb ik weleens discussies over foto-business-zaken met andere fotografen. Een blog over dat onderwerp is dan misschien wel iets, bedenk ik me nu.
    En ja, om te laten zien wie ik ben heb ik ook weleens over nagedacht… Maar vindt dat erg lastig.. Zijn bijvoorbeeld onderwerpen over voeding, dierenleed, nieuws, maatschappelijke zaken, visie op kunst en mijn irritaties daarover

    Beantwoorden
 3. Marca van den Broek
  Marca van den Broek zegt:

  Ik denk dat die andere onderwerpen het sowieso waard zijn om over te bloggen! Je laat daarmee ook zien dat je je druk maakt over dingen, betrokken bent en niet in ivoren torentje fotograaf zit te zijn 😉

  Het zou wel mooi zijn als je een balans zou kunnen vinden met onderwerpen die over fotografie gaan, zodat fotografie niet te veel ondersneeuwt….

  En wat gek dat je maar de helft van je tekst ziet! Ik zie (denk ik) alles

  Beantwoorden
  • Kim
   Kim zegt:

   Ja die balans, dat is wel een goede…. misschien eens wat ideeën opschrijven.. En wat je zegt, niet iedereen leest alles over fotografie…
   Ik zie de tekst tot mijn irritaties over kunst, ik had nog meer geschreven.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.