Bloggen en handige dingen (en zo)

Nou vind ik bloggen sowieso al leuk, maar soms stuit je op iets waar je ouderwets enthousiast door raakt. Dat gebeurde vandaag bij mij toen ik via Zite geattendeerd werd op Photo Pin, een platform waar je gratis foto’s kunt vinden voor op je blog. Waanzinnig handig! 

En het zijn ook nog eens leuke foto’s. Niks van die stock-achtige engigheid, maar gewoon leuke foto’s. Photo Pin verzamelt foto’s van Flickr die je rechtenvrij kunt gebruiken. En het werkt super simpel: zoeken op onderwerp, foto downloaden (kan in verschillende formaten) of gewoon direct de URL in je blog plaatsen.

Wel even aan het eind van je blog een linkje plaatsen, zodat je lezers weten waar je je beeld vandaan hebt. Een kind kan de was doen. Ik beloof dan ook plechtig dat ik vanaf nu alleen nog maar dit soort foto’s ga gebruiken.

Want auteursrechten en beeldrecht blijven natuurlijk een heikele kwestie. En niet alleen foto’s worden gebruikt zonder toestemming. Ook je blogs waar je zo hard aan hebt gewerkt kun je ineens ergens anders terugvinden (deze week nog veel over gediscusieerd op Twitter, zoek maar eens op #blogpraat of op @kittykilian, of lees de blog hierover van Kitty). Niet fijn!

Gelukkig kun je er wel iets tegen doen, je kunt bijvoorbeeld aangeven op je site waar je teksten voor gebruikt mogen worden. Dat voorkomt jatwerk natuurlijk niet, maar het maakt wel duidelijker dat er gejat is en het werpt misschien ook wel een drempel op. Het makkelijkst is om dat aan te geven met een Creative Common License. Je kunt daarin voor verschillende mogelijkheden kiezen. Aan de hand van een paar simpele vragen kun je kiezen welke licentie je wilt gebruiken. Vervolgens krijg je een html-code die je op je site kunt zetten. Dit kun je overigens ook voor foto’s en ander beeldmateriaal doen.

Meer hierover in een helder blog van Raymond Snijders.

En ook Problogger boog zich vandaag over dit fenomeen en komt met 3 stappen waarmee je je content kunt beschermen.  Moet ik nog even induiken. Ik heb in ieder geval wel alvast de Plugin WP-CopyProtect geïnstalleerd, die maakt het onmogelijk om tekst van je site zomaar te kopiëren. Werkt prima!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.