De 7 eigenschappen, ook voor creatieven!

Gisteren overleed Stephen R. Covey, aan de gevolgen van een fietsongeluk. Een ongelofelijk inspirerend man, die veel heeft betekend voor zelf-management. Ken je zijn belangrijkste boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap‘ nog niet? Ren dan naar de winkel en koop het. Geloof me, daar ga je veel plezier aan beleven!

Covey gaat uit van 7 eigenschappen die je nodig hebt om een succesvol leven te leiden.

Eigenschap 1: Wees proactief

En dat betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven. Zoals Covey het zegt: “Ons gedrag is afhankelijk van onze besluiten, niet van onze omstandigheden” Bij het tegenovergestelde, als je reactief bent, ben je een speelbal van de omstandigheden. Mensen die reactief zijn, zijn vaak geneigd anderen de schuld te geven van moeilijke omstandigheden en zich machteloos te voelen. Je kunt niet kiezen wat er gebeurt, maar je kunt wel kiezen hoe je er mee omgaat. Dat is proactief leven. En dat kun je, uiteraard, ook als creatief. Okee, er wordt bezuinigd aan alle kanten, maar hoe kan ik daar mee omgaan op een manier dat ik toch de dingen kan blijven doen die ik wil doen. Het betekent, dat je zelf je leven uitstippelt en verantwoordelijk bent voor de inrichting ervan.

Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen

Belangrijk daarbij, is dat je doelen stelt. Je kunt wel heel hard gaan hollen, maar als je geen idee hebt waar je naar toe rent, dan kom je ook nergens. Of zoals Covey het zegt: “Alles wordt tweemaal geschapen. Iets wordt eerst geconcipieerd en daarna materieel vorm gegeven’ Een duidelijke parallel met het creëren van kunst, ook daar heb je vaak eerst een concept voordat je het uit gaat voeren. Dit principe is natuurlijk op veel meer terreinen van je leven (en bedrijf) van toepassing. Als je niet weet wat je wilt bereiken, hoe kom je er dan? Doelen stellen kan op verschillende manieren, je kunt ‘kleine’ doelen stellen, bijvoorbeeld dat je dit jaar een expositie in … wilt, maar je kunt ook aan de slag met het bepalen van je missie en op die manier jouw grote doel bepalen (en dan vervolgens kleine doelen stellen om je missie werkelijkheid te laten worden)

Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst

Als je eigenschap 1 en 2 in de praktijk brengt, dan is het niet meer dan logisch dat je weet waar je prioriteiten liggen. Eigenschap 3 is eigenlijk de praktische uitvoering van eigenschap 2: je brengt je doelen in de praktijk. Covey heeft een zeer inzichtelijke matrix ontwikkeld, waarmee duidelijk wordt hoe mensen met hun tijd om (kunnen) gaan.

In Coveys optiek is het 2e kwadrant het belangrijkst, daar zou je de meeste tijd aan moeten besteden. Het is dan ook handig om bezigheden die met die 2e kwadrant te maken hebben als 1e in je agenda te plannen, voordat die weer helemaal volloopt met bezigheden uit de andere kwadranten. Meer hierover in een eerder blog ‘Time management in zes stappen

 

Eigenschap 4: Denk in termen van winnen/winnen

Winnen/winnen gaat, kort gezegd, over de manier waarop je in het leven staat en met andere mensen omgaat. Winnen/winnen gaat er vanuit dat er genoeg is voor iedereen en dat je geen dingen moet doen die nadelig zijn voor andere mensen.  Delen bijvoorbeeld en niet uitgaan van macht of jaloezie, omdat iemand anders meer heeft dan jij.

Eigenschap 5: Probeer eerst te begrijpen …. dan begrepen te worden

Zoals Covey het zegt: “De meeste mensen luisteren niet met de bedoeling om iemand te begrijpen; ze luisteren om antwoord te kunnen geven. […] Ze filteren alles door hun eigen paradigma’s” Heel herkenbaar denk ik voor velen, het is die vriendin die zegt “Oh, maar dat heb ik ook meegemaakt” en die vervolgens met haar verhaal op de proppen komt. Probeer dat eens los te laten en ècht te luisteren naar een ander, zonder je eigen verhaal of ervaringen te projecteren.

Eigenschap 6: Werk synergetisch

Bij de 6e eigenschap gaat het er om hoofd en hart te laten samenwerken, in alles. Dus ook in je contacten met mensen. Het heeft ook te maken met teamgeest, met 1 + 1 = 3. Een mooi voorbeeld van synergie heb ik onlangs nog mogen ervaren, toen ik met de 2e jaars fotografen van de FotoVakSchool in Rotterdam bezig was met het organiseren van hun expositie. Met 11inbeeld hebben ze niet alleen een hele mooi expo voor zichzelf georganiseerd, ik heb ook zelden een groep zo prettig met elkaar zien samenwerken. Zonder het zo te benoemen werkte deze groep synergetisch met elkaar: ze maakten gebruik van elkaars sterke kanten. Wat er dan gebeurt lijkt heel bijzonder en misschien voor weinigen weg gelegd, maar je kunt het zelf ook bereiken. Als je je maar openstelt voor de ander en zekerheden los durft te laten.

Eigenschap 7: Hou de zaag scherp

Bij de 7e eigenschap staat het ‘onderhoud’ centraal van jezelf. En dan gaat het om onderhoud op lichamelijke, spirituele, geestelijke en sociaal-emotionele vaardigheden.

2 antwoorden
  1. Vincent Voorduin
    Vincent Voorduin zegt:

    Erg mooi stuk, ik wist niet dat Covey overleden is dat raakt me nu. Een prachtig mens. De plek waar vanuit hij schrijft ervaar ik als puur en inspirerend. Ook dit stukje vind ik er mooi bij aansluiten. Bedankt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.