Over de relatie tussen koken, eten en creativiteit

Eerlijk gezegd ken ik geen enkele creatief die niet ook iets met koken (en eten) heeft. Maar gek genoeg kan ik helemaal geen informatie vinden over een eventuele connectie als ik er naar zoek op Google. Tijd voor onderzoek dus. 

M’n plan is om de komende tijd, in het verlengde van mijn eerdere interviews met ondernemers, creatieven te interviewen over hun relatie met koken en eten. Die interviews moeten niet alleen over eten gaan, maar ook over hun eigen creatieve proces. En dus over de relatie tussen die twee. Daarmee geven de creatieven die aan het woord komen direct ook een fijn inkijkje in hoe zij werken en functioneren. Ik begin de serie met een gesprek met mezelf, om het idee wat aan te scherpen en alvast een beeld te geven van wat ik met deze reeks interviews wil.

MarcaKleinJeugd

Al vanaf mijn vroege jeugd speelt eten een belangrijke rol in mijn leven. Troostvoedsel zoals rijstebrij, graag willen leren koken en ijsjes bij Capri. Op vrijdagavond uit eten, op zaterdagochtend -als mijn vader ons kwam halen- een broodje kroket. Bij mijn oma dropjes als ik ik zogenaamd niet kon slapen, bij m’n andere oma tosti’s. Veel herinneringen zijn gekoppeld aan eten.

Ik was op zich een makkelijke eter. Een paar dingen at of dronk ik liever niet: vlees (op de kroketjes na dan) en melk. Vanaf m’n 15e heb ik nooit meer vlees gegeten. Wat een opluchting toen dat niet meer hoefde. Over melk drinken zal ik verder niet uitwijden, laten we het erop houden dat het traumatisch was (echt).

Het huis uit

Toen ik het huis uitging kon ik eindelijk zelf de keuken in en ik trof het, want mijn toenmalige vriend kon enorm goed koken. In de jaren daarna kookte ik veel en graag, grote diners voor vrienden -waar ik dagen voor in de keuken stond- tot vlugge maaltijden tussendoor. Ik at redelijk gezond maar was daar, als ik eerlijk ben, nooit heel erg mee bezig. Daar is eigenlijk pas verandering in gekomen toen mijn zoon depressief werd en ik me bewust werd van de enorme invloed die eten heeft op hoe je je voelt. Sindsdien ga ik veel bewuster om met wat ik kook en eet. Niet dat ik altijd even gezond eet overigens. Ik heb er bijvoorbeeld een handje van om zoete en/of vette dingen te willen eten als ik moe, boos of gefrustreerd ben. Niet erg handig en mede de oorzaak van een al jarenlange strijd tegen de kilo’s.

Wat betekent koken voor mij?

Koken betekent veel voor mij. Ik vind het klaarmaken van eten heel fijn om te doen. Dat heeft er mee te maken -denk ik- dat ik dan helemaal in het moment zit. In een flow. Als ik aan het koken ben hebben m’n hersens even rust en dat vinden ze fijn want de rest van de dag draaien ze op volle toeren. Ook vind ik het geweldig om nieuwe smaken te ontdekken of combinaties te maken die dan ineens wonderwel lukken. Ik kook vaak met een recept (Ottolenghi!) in m’n achterhoofd, maar pas dat eigenlijk altijd aan.

linker-vs-rechter-hersenhelf(Bron)

Ik zet koken ook heel bewust in af en toe. Bijvoorbeeld als ik dat te drukke brein even stil moet zetten. Koken is voor mij dan echt bijtanken. Ik zet koken ook in als ik vast zit met bijvoorbeeld een artikel, blog of een andere tekst. Of als ik er met bewust denken niet uitkom, bijvoorbeeld bij ingewikkelde problemen. Ik ben daar niet de enige in. Schrijfster Julia Cameron (van The Artist Way) schrijft bijvoorbeeld:

Creativiteit hoeft niet altijd Kunst met een grote K te zijn. Heel vaak helpt het koken van iets, je iets te ‘bekokstoven’ op een ander creatief vlak. Als ik als schrijver in een impasse zit, maak ik soepen en taarten.

Dat doe ik heel eerlijk gezegd ook het liefst. Niets zo bevredigend als het maken van soep of het bakken van een taart. Dat laatste doe ik overigens niet zo vaak, want taart eten doe ik dan weer niet zo graag.

Lievelingsrecept

Wat ik het liefste eet is soep of salade. Of pizza, maar dat mag ik niet te vaak van mezelf (ook heel fijn trouwens om te maken) Om het gezond te houden een recept van mijn favoriete salade, die ik eigenlijk elke dag tussen de middag eet, in wisselende samenstellingen.

salade

Nodig (voor 2 personen)

3 eetlepels gekookte quinoa (eventueel in combinatie met bulgur)

10 zwarte olijven

1 augurkje, klein gesneden

1 bosuitje, klein gesneden

11 plakken rauwe courgette, in stukjes gesneden

1 avocado, geschild en in kleine stukken gesneden

3 flinke eetlepels geroosterde groente (bijv. een mix van pastinaak, wortel, pompoen en bietjes)

eventueel nog wat bonen, bijvoorbeeld kidneybonen of zwarte bonen. Of tuinbonen, ook lekker!

1 tomaat, in stukjes gesneden

Bereidingswijze:

Hussel alles goed door elkaar en gooi er een flinke scheut olijfolie overheen. Dan nog wat vers gemalen zwarte peper erover en eventueel nog wat verse kruiden. De salade is bijv. heel lekker met wat verse koriander.

Over een paar weken het volgende gesprek, en lievelingsrecept, in deze reeks interviews over de relatie tussen koken en creativiteit. Wil jij ook meedoen? Stuur me dan mail!

4 antwoorden
  1. Lucie
    Lucie zegt:

    mooi verhaal! koken kan idd helpen je gedachten op de rails te krijgen, je moet je hoofd erbij houden, maar er blijft genoeg ruimte voor ontspanning. werkt vast ook met andere activiteiten, maar zeker met koken. wat ik ook zo fijn van koken vind: je hebt een doel, voert de stappen uit en krijgt een heerlijk resultaat. het is een overzichtelijk creatief klusje, voldoening gegarandeerd.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.