Geen inspiratie? 5 tips om aan goede blogonderwerpen te komen.

Als je regelmatig blogt komt het moment dat je werkelijk geen idee hebt waar je nu weer over moet bloggen. In deze blog 5 manieren om je door anderen te laten inspireren om zo aan een goed onderwerp te komen.

1. Flipboard

Er komen steeds meer online plekken, apps e.d waar interessante blogs en artikelen verzameld worden en waar je dus goede ideeën vandaan kunt halen. Ik was zelf groot fan van Zite, maar die zijn er helaas mee opgehouden omdat ze over zijn genomen door Flipboardmedium_131787185Flipboard is natuurlijk een prima alternatief, waar je op onderwerp interessante content kunt zoeken. Groot nadeel van Flipboard vind ik overigens wel dat je niet makkelijk vanuit Flipboard content kunt delen, maar als inspiratiebron is het een superhandige tool.

2. RSS readers

RSS readers maken het mogelijk om al je favoriete blogs op één plek te lezen, hartstikke handig natuurlijk. Werkt dus net wat anders dan Zite en consorten, maar daarom niet minder fijn. Je voert de url in van de blog die je wilt volgen en je RSS reader doet de rest. Ook kun je op onderwerp zoeken. Ik gebruik zelf Feedly om op de hoogte te blijven van een grote hoeveelheid blogs. Ik kijk een paar keer per dag of er nog interessante blogs bij zijn gekomen.

3. Laat je inspireren door je ‘concurrenten’

Niet dat je content over gaat nemen natuurlijk, maar je kunt je wel laten inspireren door wat je concurrenten // collega’s doen. Je kunt natuurlijk zelf op onderzoek (bijvoorbeeld met Feedly) Maar je kunt ook een site als Open Site Explorer inzetten. Je voert hier een site in die je wilt onderzoeken (bijvoorbeeld van een collega waarvan je weet dat de blogs heel goed gelezen worden), klikt vervolgens op Top Pages (aan de linkerkant) en je krijgt een overzicht te zien van de pagina’s die de meeste bezoekers hebben gekregen. Heb je op die manier een blog gevonden, dan weet je in ieder geval ook meteen dat er interesse is in dat onderwerp. En daar kun jij je op jouw beurt door laten inspireren. Bijvoorbeeld door jouw visie op dat onderwerp te delen.

4. Twitter

Ik gebruik zelf vaak vragen van klanten als idee voor een blog, maar Twitter is daar ook prima voor te gebruiken. Sowieso kun je kijken wat de trending topics zijn en kijken of daar een onderwerp bij zit waar je iets zinnigs over te zeggen hebt. Wat ik zelf nog wel eens doe, is bij #durftevragen kijken of zoeken op een onderwerp dat voor mijn doelgroep interessant is. Op die manier krijg je snel een idee over de vragen die leven.

5. Buzzsumo

Buzzsumo is een tool die binnen no time voor jou uit kan zoeken over welke onderwerpen er veel geschreven wordt. Je voert een topic in en krijgt vervolgens de best gelezen artikelen hierover te zien. Compleet met een overzicht van het aantal shares op de verschillende social media kanalen. Handig! Je kunt ook nog aangeven of je heel recent wilt zoeken of juist langer terug wilt gaan. Je kunt tot een jaar terug in de tijd.

Wat doe jij als je geen inspiratie hebt? Heb je tips & tricks? 

photo credit: A Schultz via photopin cc

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.