Help! hoe kom ik aan opdrachten?

Gisteren sprak ik een echtpaar, beide fotograaf, die jarenlang succesvol hadden gewerkt als fotograaf. De stroom opdrachten was echter opgedroogd, het echtpaar zat met de handen in het haar en wist niet wat nu te doen.

In het gesprek gaven ze aan dat ze van alles hadden geprobeerd, maar dat niets werkte. Wat ze moesten doen was hun vraag. Nou is dat natuurlijk best een lastige vraag, zeker als je mensen net hebt ontmoet en hun situatie niet van A tot Z kent. Maar een aantal zaken gelden voor elke ondernemer.

Netwerken

Netwerken is natuurlijk van essentieel belang voor je bedrijf. Niet alleen om nieuwe klanten te werven, maar ook om contact te houden met je bestaande klanten. Klanten die tevreden zijn, klanten met wie je binding hebt komen immers bij jou terug als ze een nieuwe opdracht hebben. Ook als het crisis is. Denk dus niet alleen aan je klanten als je ze nodig hebt, maar stuur ook eens op andere momenten een berichtje. Of ga eens koffie drinken. Social media kan hier overigens ook een fijne rol in spelen, als je je klanten volgt op de verschillende platforms maakt het dat veel makkelijker om in gesprek te blijven. Je kunt immers heel makkelijk, en snel, even reageren op een update.

Online marketing

Daarnaast is je zichtbaarheid van groot belang. En dat betekent niet alleen dat je een site hebt waar je foto’s op staan! Hier staan een aantal ‘regels’ waar je site in ieder geval aan moet voldoen. Wat mij opvalt is dat veel fotografen (en andere creatieven) niet goed duidelijk maken aan een bezoeker wat hij/zij op de site kunt doen. Kun je werk kopen? Waarvoor kun je bij de creatief terecht? Het wordt maar al te vaak aan de verbeelding van de bezoeker over gelaten. En dat werkt dus niet. Je moet de bezoeker echt bij de hand nemen en zorgen dat alle informatie duidelijk is en makkelijk te vinden.

Social Media

En natuurlijk kan ook social media veel voor je zichtbaarheid betekenen. Gisteren hoorde ik weer eens van verschillende mensen dat wat er gedeeld wordt op twitter, facebook etc. bar oninteressant zou zijn. Gelukkig is dat niet zo. Het is net als in het ‘echte’ leven, ook daar lopen volkomen oninteressante types rond en mensen die juist inspirerend zijn. Mensen die willen delen dat ze koffie aan het zetten zijn en mensen die interessante kennis hebben. Waarom zou dat op de sociale media anders zijn? Daarbij, als ondernemer doe je jezelf echt tekort als je niks met sociale media doet. Niet alleen is het een prima manier om te laten zien waar je mee bezig bent en je expertise te delen, je kunt ook op een vrij makkelijke manier je netwerk uitbreiden met mensen die er voor jou toe doen. En dat dat tijd kost, dat klopt. Maar kosten marketing en acquisitie niet so wie so tijd?

Tot slot

Misschien goed om je ook te realiseren dat je er niet bent met één telefoontje naar een potentiële klant. Verkopen heeft over het algemeen wat meer voeten in de aarde. Ik heb wel eens horen zeggen dat er zo’n 12 (!) contactmomenten nodig zijn voordat er tot een koop of opdracht wordt over gegaan. Als je dat weet hang je al heel anders aan de telefoon. Je moet als het ware een soort campagne opzetten waarin je een aantal contactmomenten opneemt. Bellen, mailen, een interessant artikel opsturen, reageren op social media etc. etc. het kan er allemaal toe bijdragen dat jouw potentiële opdrachtgever uiteindelijk bij jou aanklopt.

Wil jij werken aan jouw zichtbaarheid en je online marketing op orde krijgen? Schrijf je dan in voor mijn training op 17 april. Hier kun je meer info vinden.

1 antwoord
 1. L.P.Stodel
  L.P.Stodel zegt:

  Natuurlijk heb ik een site gebouwd met de mogelijkheid om opdrachten te plaatsen.
  Een website bouwen is essentieel voor de kunstenaar. Daarnaast is het goed om af en toe je laten zien op diverse galerie’s.
  Ook bij bekende musea, zoals de Fundatie in Zwolle waar we ook wel eens werk kunnen laten zien.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.