Hoe is het met jouw mindset gesteld?

Gisteren gaf ik (zoals elke week) les over ondernemen aan een groep 1e jaars dansers van de Dansopleiding in Utrecht. Een nogal springerig geheeld (lees: ze kunnen geen minuut stilzitten en concentratie is ver te zoeken) en ik had bedacht dat ik het met hen wilde hebben over de ‘mindset’ die je nodig hebt als ondernemer. Geen ‘saaie’ droge stof over acquistie, marketing of wat dan ook, maar praten over wat jij nou nodig hebt als mens en ondernemer om te kunnen slagen in het leven. Het werd een hele leuke les! Uiteindelijk waren er volgens ons 3 factoren waar je in ieder geval mee aan de slag moest: een doel, pro-activiteit en positief denken.

Met het eind in zicht

Als je weet waar je naar toe werkt, wat je uiteindelijke doel van je onderneming is, kun je beter focussen. Niet alleen zie je eerder kansen en mogelijkheden als je weet waar je naar toe werkt, ook kun je makkelijker nee zeggen tegen zaken die je van je pad afhouden.  En als je weet waar je naar toe werkt is het bovendien makkelijker om te snappen wat je moet doen om dat doel te bereiken. Een mooie oefening om na te denken over de doelen in je leven, je dromen, is ‘De weg naar de toekomst‘ In deze oefening kijk je niet alleen naar je dromen, je maakt uiteindelijk ook een lijst met concrete stappen die je kunt nemen om je doel(en) te bereiken.

Pro-activiteit

Als ondernemer moet je pro-actief zijn. Zelf initiatief nemen en tegenslagen om weten te buigen in iets positiefs. Dat kun je ondermeer doen door na te denken hoe je je invloed kunt vergroten.

Als je kijkt naar de cirkel van invloed (dat waar je invloed op hebt) en de cirkel van betrokkenheid (de zaken waar je geen invloed op hebt) dan is pro-activiteit heel belangrijk. Je kunt niet alles controleren, er gebeuren altijd onverwachte dingen, maar je kunt bijvoorbeeld wel ‘kiezen’ hoe je daar op reageert en daarmee je cirkel van invloed vergroten. Daar ben je vrij in en daar ligt (ondermeer) jouw pro-activiteit als ondernemer. Een voorbeeld. Toen mijn zoon een half jaar geleden ziek werd heb ik uiteraard in 1e instantie alles uit m’n handen laten vallen. Werken kon ook niet, want ik kon eigenlijk de deur niet uit. Ik had er op dat moment makkelijk het bijltje bij neer kunnen gooien. Maar dat heb ik (uiteraard) niet gedaan. In plaats daarvan heb ik een aantal online trainingen ontwikkeld, zodat ik toch aan het werk kon blijven. Bovendien ontwikkelde ik er een tool mee die heel goed aansluit bij wat mijn doelgroep wil en nodig heeft. Het gaat te ver om de ziekte van mijn zoon een ‘blessing in disguise’ te noemen, maar als ondernemer heeft het me wel wat opgeleverd.

Positief zijn

Als ondernemer, en als mens, kom je een stuk verder als het glas half vol is in plaats van half leeg. Je mag best de beren op de weg zien, maar het is niet de bedoeling dat je je daardoor laat weerhouden om actie te ondernemen. Als je een positieve inslag hebt is het makkelijker in jezelf te geloven en actie te ondernemen. Belangrijk dus voor een ondernemer. Mijn  ervaring is dat je positief denken kunt oefenen. Ik ben zelf van nature nogal positief ingesteld (gelukkig!), maar ik heb de volgende oefening goed zien werken bij mensen om me heen. Draag gedurende 1 week een elastiekje om je pols. Elke keer dat je een negatieve gedacht hebt trek je aan dat elastiekje en zeg je “Stop” tegen jezelf. Dat hou je een week vol. En aan het eind van de dag schrijf je op hoeveel negatieve gedachten je hebt gehad die dag. Daar moet je wel eerlijk in zijn! De 2e week doe je hetzelfde, maar vervang je de negatieve gedachte door een positieve. Dat voelt in het begin misschien wat onnatuurlijk, maar dat is een kwestie van volhouden. Echt.

Het gaat dus uiteindelijk om je mindset: hoe jij tegen dingen aankijkt. Dat was in ieder geval de conclusie in de klas gisteren. Wat daar in ieder geval nog bijkomt is hard werken en doorzetten.

Wat denk jij? wat heb je nodig om succesvol te kunnen ondernemen?

Tot slot: Will Smith over wat je nodig hebt om succesvol te zijn in het leven. Na afloop kreeg hij applaus van de klas!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.