Hoe maak je een zinvolle keuze?

Vind jij het wel eens lastig om een goede keuze te maken? Geen idee wat je moet kiezen? Heb je bijvoorbeeld het idee dat je eerst alles af moet wegen? Of het er met heel veel mensen over moet hebben? Als je onderstaande stappen doorloopt wordt het in ieder geval een stuk overzichtelijker!

1. Pak een groot vel papier

2. Zet links de ene mogelijkheid en rechts de andere

3. Schrijf dan eerst alle positieve punten op bij beide keuzes (dus: wat is er positief aan als ik hier voor zou kiezen)

4. En daarna alle negatieve punten

5. Schrijf ook op welk gevoel je krijgt als je je voorstelt dat je voor één van de opties gekozen hebt. Gaat je hart sneller kloppen? Is het iets wat je altijd al hebt willen doen?

6. Als je weerstand of angst voelt bij 1 van de opties (of bij beide), onderzoek dan waar je precies bang voor bent en of die angst realistisch is. Of liggen er overtuigingen onder die je in de weg zitten?

7. Kijk vervolgens of je die angsten weg kunt nemen, bijvoorbeeld door zekerheid in te bouwen of vaardigheden te ontwikkelen.

8. Heb je alles helemaal uitgedacht en onder woorden gebracht? Laat het dan liggen en denk er bewust een tijdje NIET over na. Op die manier geef je je onderbewustzijn de ruimte om een keuze te maken. Die kan dat nl. veel beter dan jouw bewuste zelf!

Een voorbeeld.

Veel mensen zijn bang om voor zichzelf te beginnen en vinden het daardoor lastig om voor een bestaan als zelfstandige te kiezen. Dat kan allerlei redenen hebben en sommige daarvan zijn zeker ook legitiem, maar heel vaak heeft het ook te maken met angst en onzekerheid. Je weet immers niet of je het wel gaat redden als je voor jezelf begint, niemand kan je garanties geven. Maar dat wil nog niet zeggen dat je het daarom maar niet moet doen! Als je die angst verder uitpluist liggen er waarschijnlijk weer andere dingen onder. Misschien gaat het je om financiële zekerheid. Dan kun je dat ondervangen door eerst een buffer te bouwen voordat je voor jezelf begint. Of misschien zie je heel erg op tegen acquisitie of netwerken. Ook daar is wat aan te doen!

En misschien heb je wel de overtuiging dat je het niet gaat redden omdat je werk niet goed genoeg is. Onderzoek dan waar die overtuiging vandaan komt en hoe lang je ‘m al hebt. En bedenk wat je nodig hebt om die overtuiging om te buigen. Misschien is het in dit voorbeeld zinvol om regelmatig feedback op je werk te vragen van mensen die je vertrouwt.

Laat je in ieder geval niet weerhouden door je angst om iets te doen wat je eigenlijk heel graag zou willen. Daar krijg je gegarandeerd spijt van!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.