Hoe principieel kun je zijn als ZZP’er?

Ik ben eigenwijs, dat geef ik onmiddellijk toe. Ik vind ook dat ik daar het volste recht op heb, omdat ik weet waar ik het over heb. Maar hee, vinden alle eigenwijze mensen dat niet? Ik denk bovendien van mezelf dat ik wel degelijk opensta voor nieuwe benaderingen, andere zienswijzen etc. Maar nu heb ik een dilemma. Want wat doe je als je ergens een methode toe moet passen waar je niet achter staat?

Ik vind het lastig. Gevoel en verstand strijden met elkaar in zo’n geval. Wat zeggen de stemmetjes? ‘Wat is er nou belangrijker: dat je mensen iets meegeeft waar ze echt wat aan hebben? of ga je voor brood op de plank” en ‘Hoe erg is het nou helemaal, zo slecht is die methode nou ook weer niet” of ‘Misschien kun je de methode een beetje aanpassen?”

Wat kun je doen als ZZP’er in zo’n situatie?

* Principieel zijn, de zaak aankaarten en hopen dat je groen licht krijgt voor jouw aanpak

* Je aanpassen & uitvoeren wat er van je verwacht wordt

* Een tussenweg bewandelen: uitvoeren, met aanpassingen

Wat me ook te binnen schiet is een vraag die je in moet vullen bij het aanvragen van een VAR verklaring: moet je de aanwijzingen opvolgen van opdrachtgevers? Iedere zelfstandige vult daar ‘nee’ in, althans dat heb ik wel gedaan. Maar is dat echt zo, heb je die vrijheid? De vraag geldt overigens natuurlijk ook als je in loondienst bent, maar daar ligt het wat minder scherp. Je zult niet zo heel snel ontslagen worden als je dingen op je eigen manier doet (hangt natuurlijk wel af van de sector waarin je werkt), als ZZP’er ben je toch wat kwetsbaarder.

Maar is dat wel zo?

Je wordt als ZZP’er toch vaak ingezet omdat ze behoefte hebben aan je expertise? Ben je dan wel zo inwisselbaar? Is het, kortom, onzekerheid en moet je ‘gewoon’ gaan staan waar je voor staat?

Ik ben er nog niet uit. Wat zouden jullie doen?

2 antwoorden
  1. Kitty Kilian
    Kitty Kilian zegt:

    Ja Marca, dan moet je eerst zeggen op welke school je welke methode moet gaan toepassen…! En hoeveel je dat oplevert en hoe hard je het nodig hebt:-)

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.