Hoe word ik succesvol als creatief?

Hoe word je succesvol als kunstenaar of creatief? En wanneer ben je eigenlijk succesvol? Deze en andere prangende vragen leg ik de komende tijd voor aan een aantal succesvolle creatieven. Vandaag deel 2: Truusje Melissen

Truusje Melissen werkt al zo’n 30 jaar als componist, regisseur en programmamaker. Ze werkt in opdracht (bijvoorbeeld voor Michiel van Erp, de VPRO of theatergezelschap Carver) en maakt ook vrij werk. Haar werkzaamheden zijn breed, maar in alles wat ze maakt spelen geluid, humor en ontroering een grote rol. “Ik ben een soort “multi-creatief”: wat in me opkomt voer ik uit. Muziek en liedjes zijn vaak in opdracht, filmpjes zijn meestal eigen initiatief.”

Hoe kom je aan opdrachten?

“Heel veel via via. Maar ik ga ook wel de boer op hoor, tenminste als ik een goed idee heb. Ik vind het lastig om ergens op af te stappen als ik niks concreets heb. Ik netwerk ook wel, op een informele, gelijkwaardige manier. Niet zo van “koop mijn appels, koop mijn appels” Toch moet ook Truusje elke keer een soort verlegenheid overwinnen als ze (telefonisch) contact opneemt met een potentiële opdrachtgever “Ik moet me goed voelen, haal eerst diep adem, drink een kop koffie. En ik sta meestal te bellen. Als het gesprek vordert ga ik pas zitten. Je moet ook een soort schwung hebben, die heb ik gelukkig van huis uit wel meegekregen.”

Wat is belangrijk bij een gesprek met opdrachtgevers?

“Duidelijk zijn! Strategiën werken niet, je moet helder zijn: dit is wat het is. Geen vage praatjes. Blijf dicht bij jezelf, ga geen rol spelen. Wat ik ook wel heb geleerd, is om ruimte open te laten voor de ander, ruimte voor een eigen inbreng. Je moet heel goed luisteren naar wat de klant wil, niet gelijk met je eigen dingen komen. Eerst heel gericht vragen stellen om jezelf een beeld te vormen.”

Voor je met een plan/idee op stap gaat is het “belangrijk om eerst heel goed zelf te weten wat je wilt. Eerst aan jezelf verkopen en daarna eens aan een vriend vertellen. Research doen: aan wie zou je het idee kwijt kunnen. Voor jezelf op papier zetten, zodat je het moet verwoorden. Dan kun je gaan kijken of je je idee ergens kwijt kunt.” En “het is fijn als je vrijuit kunt presenteren en vrijuit denken. Niet krampachtig aan je idee vasthouden, open staan voor suggesties. Dat is ook heel leuk toch?”

Wat betekent ondernemen voor jou?

“Jezelf met je kunst in de markt zetten, met alles wat mogelijk is. Kansen zien en pakken, dus scherp blijven. Je moet er ook op durven vertrouwen dat er ergens behoefte is aan wat jij kunt. Angst is daarbij een slechte raadgever, die moet je ver weg zien te houden. En doorzettingsvermogen, dat moet je echt wel hebben! Ik doe ook wel heel erg veel zelf en weet goed wat ik wil, ben ook gewend om veel zelf te regelen. Ik kom uit een improvisatie wereld en zit niet zo vast aan conventies. Ik doe dingen soms letterlijk en figuurlijk spelenderwijs. Dat is ook het mooie van creativiteit, die speelsheid, ‘het spelen’. Maar pas alleen als je heel goed weet wat je wilt kun je daaromheen improviseren. Ik denk dat ik inmiddels wel weet wat een levensvatbaar idee is. En als ik zo’n idee heb, dan voel ik dat ik sterk word en kan ik de boer op. Ik ben gelukkig wel wat zekerder geworden in de loop der jaren.”

Still uit film ‘Pet en wolkje’

 

 

 

 

 

 

 

Zet je Online marketing en social media in?

“Een website is natuurlijk belangrijk, als visitekaartje. Maar verder doe ik niet zo veel met social media, hoewel ik het wel heel erg leuk vind om te zien wat er allemaal mogelijk is, LinkedIn gebruik ik wel, vooral om contact te houden met collega’s.”

Heb je tips?

“Nieuwsgierig blijven is belangrijk, ook als je naar klanten gaat. En blijf je ontwikkelen! Waar ik zelf voor uit moet kijken is dat ik altijd maar doorga. Doe af en toe het luik dicht, om echt te kunnen ontspannen. En wat goed helpt om je kop op gang te krijgen is om elke ochtend automatisch te schrijven. Dat ga ik binnenkort weer doen. En zoek hulp en begeleiding, het is ook een eenzaam vak. Reflectie en een steuntje in de rug zijn goed! Vaak vinden collega’s het best leuk als je ze vraagt met je te sparren of om je advies te geven”

Tv tip: op 15 augustus zendt de VPRO 2 maal een korte film uit van Truusje in TVLAB junior, precieze tijden staan in de tv gids.

En voor wie werk van Truusje wil horen, klik op onderstaande link en luister naar een kort fragment van de muziek die ze maakte bij een film over werk van kunstenaar Philip Akkerman.

phil-oude meesters

Dit was het tweede interview in wat een serie interviews moet worden met succesvolle kunstenaars. Wil jij meedoen of weet je iemand die graag geïnterviewd wil worden? Stuur me een mail en ik neem contact met je op.

4 antwoorden
  1. kl-hexx
    kl-hexx zegt:

    Unieke series van sociale portretten. En heeft geef zeker ook een sfeer van onze tijdgeest door waar het ondernemerschap een stevige train is geworden wat passagieren eventueel brengt waar ze willen. Maar niet alleen. Bedankt.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.