Hoe word ik succesvol als creatief? – Harke Broersma

Hoe word je succesvol als creatief? En wanneer ben je eigenlijk succesvol? Deze en andere prangende vragen leg ik wekelijks voor aan een kunstenaar // creatief. Vandaag het 20e interview, met graffitikunstenaar Harke Broersma.

148751_340453249355471_682499174_nKun je jezelf voorstellen?

Mijn naam is Harke Broersma, ik ben veertig jaar oud en werkzaam als graffitikunstenaar.

Wanneer ben je gestart als ondernemer? Was het een bewuste keuze om ondernemer te worden of voelde het als de enige optie?

Ik ben in oktober 2013 gestart als ondernemer. Graffiti doe ik al heel wat jaren, en door stiekem te dromen over datgene vond ik het vorig jaar een mooi moment om er eens wat serieuzer mee om te gaan. En ik ben dus maar los gegaan.

Wat vind je fijn aan ondernemen? En wat bevalt minder goed?

Het leuke aan ondernemen is in mijn beleving dat je compleet verantwoordelijk bent om van je dromen een tastbaar iets te maken. De extra dimensie is dat ik niet alleen mijn dromen probeer te verwezenlijken maar dat ik tegelijkertijd ook bezig ben voor de opdrachtgever iets te creëren. Wat ik zelf soms minder vind is dat er veel bij komt kijken, dan moet je denken aan acquisitie, boekhouding, klantcontact en bijvoorbeeld beurzen afstruinen. Niet dat ik het echt vervelend vind, maar het vraagt je wel om je kop er bij te houden.

Iedere ondernemer komt hindernissen tegen…. Waar ben je tegenaan gelopen de afgelopen jaren en hoe heb je dat opgelost?

Echte grote hindernissen ben ik nog niet tegen gekomen, maar die zullen ongetwijfeld nog wel komen.

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar//creatief?

Phoe! Dat is een goede vraag, wanneer ben je succesvol? Ik denk dat succes ligt in de kleine dingen. Bijvoorbeeld als ik met mijn dochter van vijf door de stad fiets en zij herkent mijn werk, en dat ze trots zegt “hey papa die heb jij gemaakt!” Op zo’ n moment, geef ik eerlijk toe, groei ik wel een paar centimeter. Maar om nu te zeggen dat ik doelbewust succes, als roem en dergelijke, probeer te behalen…. nee.

Wat denk jij: Is ondernemen als creatief anders dan voor een niet-creatieve ondernemer?

Ik zelf zie niet echt verschillen, daarmee bedoel ik dat elke persoon die iets voor zichzelf begint een droom of idee heeft en gepassioneerd is om dat doel te bereiken. En of dat nou hetgene is wat ik doe, of je begint een groentezaak…..

Wat zet je in om er voor te zorgen dat je slaagt als ondernemer?

Op dit moment ben ik, met een goede vriend van mij, een complete strategie aan het uitzetten die we in juni gaan lanceren. En daarbij moet je denken aan meerdere vormen zoals social media, netwerken, acquisitie enzovoort. Ik kan er nog niet te veel over uitweiden want we hebben nog niet alles compleet. Maar het belooft een spannende rit te worden.

Heb je tips voor je collega ondernemers?

Ik heb nog niet echt tips voor andere collega ondernemers, daarvoor ben ik nog te kort bezig. Ja toch wel: geloof in jezelf.

[new_royalslider id=”24″]

Wil je meer weten of in contact komen met Harke?

Harke op Facebook

Dit was het 20e interview in een serie interviews over ondernemen met kunstenaars // creatieven. Eerder interviewde ik Esther HoogendijkTruusje MelissenCorine HaackeGabrielle KroeseLeontine van Geffen-LamersSiebe PalmenMaarten StevensRosanne RaubunPaul van BuerenJohan HovingaJacco BoomsmaIrene SchildkampMonique BuisingLaura StassenmezelfMarloes de VriesMonique AnkerMarzena Sokolowska en Norma van der Horst

4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.