Laura Stassen

Hoe word ik succesvol als creatief? – Laura Stassen

Hoe word je succesvol als creatief? En wanneer ben je eigenlijk succesvol? Deze en andere prangende vragen leg ik regelmatig voor aan een kunstenaar // creatief. Vandaag het 14e interview, met schrijfster Laura Stassen.

Kun je jezelf voorstellen? Hoe heet je, hoe oud ben je, wat doe je?

Laura StassenMijn naam is Laura Stassen, (bijnaam Lola Writes). Ik ben 24 jaar en inmiddels zo’n 1,5 jaar ondernemer. Ik ben (tekst)schrijver, geef schrijfworkshops en -trainingen. Daarnaast doe ik manuscriptbegeleiding en treed ik op op festivals en evenementen als Lola Writes, tikkend achter een van mijn typemachines.

Wanneer ben je gestart als ondernemer? Was het een bewuste keuze om ondernemer te worden of voelde het als de enige optie?

Ik ben in augustus 2012 met mijn bedrijf gestart, meteen na mijn studie literatuurwetenschap. Het was niet per se een bewuste keuze om te gaan ondernemen maar aangezien de kans op een baan in mijn vakgebied vrij klein was en ik al wist wat ik wilde gaan doen dacht ik: dan doe ik het zelf wel. Heel makkelijk gedacht maar achteraf ben ik er wel blij om dat ik er zo blanco ingestapt ben.

Wat vind je fijn aan ondernemen? En wat bevalt minder goed?

Het fijne aan ondernemen vind ik het flexibel zijn. Ik kan zelf mijn dag en tijd indelen en bepalen wanneer ik me waarmee bezighoud. Tegelijkertijd brengt dit ook een behoorlijke verantwoordelijkheid met zich mee, daar heb ik soms wel moeite mee. Dingen als administratie en onderhoud aan mijn website stel ik vaak liever uit maar ja, het moet uiteindelijk toch gedaan worden.

Iedere ondernemer komt hindernissen tegen…. Waar ben je tegenaan gelopen de afgelopen jaren en hoe heb je dat opgelost?

Meteen toen ik startte met mijn bedrijf kwam ik in een conflict terecht. Heel vervelend maar ik heb hier ook meteen veel van geleerd. Ik zag in dat er ook mensen zijn die niet achter jouw ideeën staan en het je misschien misgunnen. Toch heb ik geen moment getwijfeld of ik ermee zou stoppen. Ik dacht: dit is een leermoment, hier moet ik gebruik van maken maar leuk was het natuurlijk niet.

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar//creatief?

Volgens mij ben je succesvol als creatief (ik hou niet zo van het woord kunstenaar) wanneer je doet wat je leuk vindt en daarmee je geld kunt verdienen. Dat je rond kunt komen en het liefst nog een beetje meer. Af en toe op vakantie kunnen is natuurlijk ook wel erg fijn! Bij mij gaat het de goede kant op. Ik kan er inmiddels van leven maar moet wel nog sparen voor een vakantie. Dat is ook niet erg. Stap voor stap kom ik vooruit.

Wat zet je in om er voor te zorgen dat je slaagt als ondernemer?

Ik denk dat je als creatieve ondernemer nóg creatiever moet zijn dan andere ondernemers. Dat klinkt misschien een beetje flauw maar het is denk ik voor een creatieve ondernemer erg belangrijk om zijn meerwaarde te benadrukken. Voor welk probleem bied jij een oplossing? Hoe groot of klein ook, dat moet helder zijn. Daarnaast is het wel makkelijker om jezelf te promoten denk ik. Mensen vinden mijn werk al snel leuk en mijn typemachines zijn erg fotogeniek, dat werkt enorm in mijn voordeel. Zeker op social media!

Heb je tips voor je collega ondernemers?

Zorg dat je uniek bent, dat je iets hebt waardoor je opvalt. Mensen onthouden mij als ‘het meisje van de typemachines’. Dat is ook niet altijd ideaal maar je wordt in ieder geval wel onthouden. Daarnaast: zorg voor mooie kaartjes en een leuke website. Het is zo makkelijk om een kaartje via Vistaprint te maken en een standaard wordpressite maar iets meer moeite doen levert al snel veel meer op. Althans, dat is mijn ervaring.

Nog iets dat je kwijt wilt?

Ik hoor zo vaak om me heen: ik zou echt willen hebben wat jij hebt. Jij doet tenminste wat je leuk vindt! Wat ook zo is, maar ik zie het ‘doen wat ik leuk vind’ wel iets breder dan dat. Wat ik het allerleukste vind is schrijven en dat mag ik inderdaad doen voor mijn beroep. Maar dat betekent ook dat ik administratie moet doen, naar borrels moet gaan, mijn website moet onderhouden en allerlei andere dingen die ik eigenlijk minder leuk vind maar die zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Die zorgen ervoor dat ik kan blijven doen wat ik leuk vind.

[new_royalslider id=”18″]

De foto’s in de slider zijn gemaakt door Agnes Swart fotografie en door Bibi Veth, Visual Storyteller

Wil je meer weten over Laura of in contact komen met haar?

Laura’s site

Laura op Facebook

Laura op Twitter

Laura op Instagram

Dit was het 14e interview in een serie interviews over ondernemen met kunstenaars // creatieven. Eerder interviewde ik Esther HoogendijkTruusje MelissenCorine HaackeGabrielle KroeseLeontine van Geffen-LamersSiebe PalmenMaarten StevensRosanne RaubunPaul van BuerenJohan HovingaJacco BoomsmaIrene Schildkamp en Monique Buising.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.