Hoe word ik succesvol als creatief? – Marije ter Weele

Hoe word je succesvol als creatief? En wanneer ben je eigenlijk succesvol? Deze en andere prangende vragen leg ik wekelijks voor aan een kunstenaar // creatief. Vandaag het 22e interview, met fotograaf Marije ter Weele.

zelfportret webKun je jezelf voorstellen?

Ik ben Marije ter Weele, 33 jaar en ik ga door het leven als Fine Art Fotograaf.

Op een warme zomerdag in 2009 leende ik een fotocamera van een vriend.

Wandelend door de straten en parken observeerde ik de taferelen die zich voor me afspeelden en legde ze vast. Het was een magisch moment om te beseffen dat ik mijn liefde voor het observeren, het vertellen van verhalen en mijn vele interesses kon uiten in een visueel beeld. Vanaf die dag was fotografie mijn complete bestaan.

Wanneer ben je gestart als ondernemer? Was het een bewuste keuze om ondernemer te worden of voelde het als de enige optie?

Ik zie mezelf meer als Fine Art Fotograaf dan als ondernemer. Een onderneming starten was echter noodzakelijk, omdat ik weet dat niemand bij mijn studio aanbelt met de vraag of ik toevallig interessante foto’s verkoop.

Inmiddels heb ik wel lol gekregen in het ondernemen, misschien heeft het ermee te maken dat ik als kind al vrij ondernemend en creatief was.

Wat vind je fijn aan ondernemen? En wat bevalt minder goed?

De totale vrijheid!

In het begin was het zoeken naar een balans tussen het kunstenaarschap en ondernemer zijn wel een worsteling. Eénmaal uitgevogeld wat er bij het ondernemerschap kwam kijken en hoeveel tijd ik daarvoor nodig had, bleek het voor mij een kwestie van plannen.

Natuurlijk zijn er dingen zoals administratie die minder goed bevallen, maar daar heb ik jaren geleden een oplossing voor bedacht: als het werk niet leuk is om te doen, dan zoek ik in ieder geval een locatie uit die me amuseert.

Meestal doe ik mijn administratie op een regenachtige middag in een kroeg, maar ook wel eens in in het bos als het niet regent. De leukste plekken waar ik mijn administratie wel eens heb gedaan was in het vliegtuig naar Tokyo, in de Richter zaal van Tate Modern en in de Efteling.

Iedere ondernemer komt hindernissen tegen…. Waar ben je tegenaan gelopen de afgelopen jaren en hoe heb je dat opgelost?

Ik zie het leven, en dus ook het ondernemen, als één groot avontuur. Als je je geest flexibel en open houdt, dan maak je je niet zo druk om dingen. Ik vertrouw erop dat alles altijd wel goed komt, one way or the other. Soms werken dingen wel en soms niet, that’s life, daar leer je van.

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar//creatief?

Als ik mezelf blijf ontwikkelen, verrassen, mijn grenzen verleg, mijn dromen achterna ga, het onbekende blijf verkennen, af en toe een mooie solo expositie heb, de wereld over reis en de rest van mijn leven kunst kan blijven maken en daar uiteindelijk van kan leven, dan is dat voor mij succesvol.

Wat denk jij: Is ondernemen als creatief anders dan voor een niet-creatieve ondernemer?

Ik denk dat elke ondernemer creatief is op een bepaald level, omdat hij zich toch moet onderscheiden van zijn concurrenten.

Het verschil is denk ik dat hij in één state of mind kan blijven werken en zichzelf niet terug hoeft te roepen na een creëer-proces.

Wat zet je in om er voor te zorgen dat je slaagt als ondernemer?

Mezelf. Ik ben mijn werk en dus mijn visitekaartje.

Daarnaast exposeer ik voor galeries, ben ik bezig een platform op te richten met een andere kunstenaar en ga ik open studio dagen organiseren. Tevens ben ik druk met de voorbereidingen om vanaf juni online te gaan met social media.

Heb je tips voor je collega ondernemers?

Ken jezelf, weet wat je wilt, blijf dromen en wees zo nu en dan volkomen schaamteloos door recht op je doel af te stappen.

Èn neem 1 dag in de week vrij.

Nog iets dat je kwijt wilt?

Mijn foto’s!

[new_royalslider id=”26″]

Meer weten of in contact komen met Marije?

Marije’s site

Marije op Linkedin

Dit was het 22e interview in een serie interviews over ondernemen met kunstenaars // creatieven. Eerder interviewde ik Esther HoogendijkTruusje MelissenCorine HaackeGabrielle KroeseLeontine van Geffen-LamersSiebe PalmenMaarten StevensRosanne RaubunPaul van BuerenJohan HovingaJacco BoomsmaIrene SchildkampMonique BuisingLaura StassenmezelfMarloes de VriesMonique AnkerMarzena SokolowskaNorma van der HorstHarke Broersma en Lj van Tuinen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.