Hoe word ik succesvol als creatief – Marloes de Vries

Hoe word je succesvol als creatief? En wanneer ben je eigenlijk succesvol? Deze en andere prangende vragen leg ik regelmatig voor aan een kunstenaar // creatief. Vandaag het 16e interview, met illustrator Marloes de Vries.

mdv_portret1Kun je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Marloes de Vries, ik ben 29 jaar en ik werk als illustrator voor onder andere tijdschriften en (kinder)boeken. Verder maak ik strips, schrijf ik prentenboeken en korte teksten over mijn leven. Ze werden eens tragi-komisch genoemd door een journalist. Dat vind ik wel een passende verwoording.

Wanneer ben je gestart als ondernemer? Was het een bewuste keuze om ondernemer te worden of voelde het als de enige optie?

Na twee jaar als grafisch ontwerper bij reclamebureaus te hebben gewerkt, ben ik voor mezelf begonnen. De eerste jaren als freelance grafisch ontwerper, maar na een nominatie voor een illustratieprijs, ben ik me meer gaan focussen op illustratie.
Toen ik voor mezelf begon kon ik niet anders. Ik stond op het randje van overspannen raken en ik moest stoppen met mijn hectische baan.

Wat vind je fijn aan ondernemen? En wat bevalt minder goed?

Ik vind het fijn dat ik zelf kan bepalen welke koers ik vaar. Er is geen baas die eist dat ik dingen doe zoals hij of zij het wil. 
Administratie is niet echt aan mij besteed. Gelukkig heb ik een fantastische boekhouder die dit voor mij doet. Verder vind ik de financiële onzekerheid soms zenuwslopend, maar dat is iets persoonlijks. Ik hou zelf van een bepaalde zekerheid. Vandaar dat ik een part time baan erbij heb. Daardoor heb ik een vast inkomen en kan mijn illustratie bewust kiezen. Achter elke opdracht die ik op illustratiegebied maak, wil ik 100% achter staan.

Iedere ondernemer komt hindernissen tegen…. Waar ben je tegenaan gelopen de afgelopen jaren en hoe heb je dat opgelost?

Soms waren er momenten dat ik geen geld had. Dat heb ik opgelost door een bijbaan te zoeken. Ik ben erg blij dat ik een bijbaan heb die in mijn straatje past, want dat is ook illustratiewerk. Echte grote hindernissen ben ik nooit tegengekomen. Ondernemer worden is de beste keus die ik ooit in mijn leven heb gemaakt.

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar//creatief?

Succes is in mijn optiek een woord dat voor iedereen iets anders betekent. Ik zou zeggen dat ik succesvol ben, want ik doe iets wat ik met veel liefde en passie doe. Succes is niet alleen iets wat je met je werk kunt bereiken, maar ook op persoonlijk vlak. Als ik een balans heb tussen gelukkig zijn met mijn werk en gelukkig zijn met mijn privéleven, ben ik succesvol.

Wat denk jij: Is ondernemen als creatief anders dan voor een niet-creatieve ondernemer?

Nee, ik denk het niet. In de meeste gevallen kiest een ondernemer voor een vak dat hij of zij met passie doet, dus in die zin is het niks anders. Het verschil is wel dat ik altijd heel persoonlijk te werk ga. In alles wat ik maak, stop ik iets van mezelf en ligt dicht bij mijn hart. Dat maakt me als ondernemer kwetsbaar, maar juist daarom doe ik dit.

Wat zet je in om er voor te zorgen dat je slaagt als ondernemer?

Ik ben een aantal jaren geleden begonnen met Twitter en Facebook. Daardoor kan ik makkelijk contact leggen met de mensen die geïnteresseerd zijn in mijn werk. Door social media wordt je heel benaderbaar en toegankelijk. Ik vind dat een fijne aanpak.
Verder hou ik niet erg van netwerkborrels. Ik vind de druk om jezelf te verkopen daarbij te hoog, en het is niet heel erg spontaan.

Heb je tips voor je collega ondernemers?

Blijf dicht bij jezelf, wat je ook doet. Mensen merken het als je met je hart te werk gaat en dat zullen ze waarderen.
Wees niet bang om je kwetsbaar en menselijk op te stellen, maar vergeet nooit goed voor jezelf te zorgen.

[new_royalslider id=”19″]

Wil je meer weten over Marloes of in contact komen met haar?

De site van Marloes

Marloes op Facebook

Marloes op Twitter

Marloes op Tumblr

Dit was het 16e interview in een serie interviews over ondernemen met kunstenaars // creatieven. Eerder interviewde ik Esther HoogendijkTruusje MelissenCorine HaackeGabrielle KroeseLeontine van Geffen-LamersSiebe PalmenMaarten StevensRosanne RaubunPaul van BuerenJohan HovingaJacco BoomsmaIrene SchildkampMonique BuisingLaura Stassen en mezelf.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.