Hoe word ik succesvol als creatief?

Hoe word je succesvol als kunstenaar of creatief? En wanneer ben je eigenlijk succesvol? Deze en andere prangende vragen leg ik de komende tijd voor aan een aantal succesvolle kunstenaars en creatieven. Vandaag deel 1: Esther Hoogendijk

Esther is drie jaar geleden afgestudeerd aan de ArtEz kunstacademie in Enschede. Esther maakt installaties. Niet echt kunst waarvan je op het 1e gezicht zou denken dat je daar makkelijk je brood mee kunt verdienen. Maar het gaat haar goed. Niet alleen kan ze leven van haar werk, ze heeft ook net een grote opdracht (zo goed als) afgerond.

Hoe doet ze dat?

“Ik verdien mijn geld nu onder meer met het maken van installaties in opdracht, voor een honorarium, en door verhuur. En soms geef ik workshops. Daarnaast ben ik aan het nadenken over toegepaste manieren om mijn werk te gebruiken, zoals bijvoorbeeld in theater. Mijn werk is ook interessant voor festivals, waar veel plek is voor interactie met mensen. Ik vind het in ieder geval fijn om het allemaal zelf te doen, ik vraag geen zakjes geld aan.

En ik stel doelen. Zo was mijn doel in mijn eerste jaar om werk te verkopen en dat lukte eigenlijk al heel snel. Mijn doel in het tweede jaar was een solo expositie en dit jaar wil ik een solo expositie op een nog betere plek dan vorig jaar.

Daarbij ben ik heel actief op internet, e-mail en facebook zijn ideaal voor mij, ook omdat ik van nature een beetje verlegen ben. Facebook wilde ik eerst niet, maar iedereen zei tegen mij dat ik dat echt moest doen. Ik gebruik het vooral zakelijk en het levert me echt wat op! Niet alleen heb ik er leuke gesprekken en contacten aan over gehouden, ik heb er ook werk door verkocht en een aantal exposities gekregen.”

Wat is voor jou een goede expositie?

“Moeilijke vraag! Ik moet in ieder geval tevreden zijn over mijn eigen werk. En er moet iets uit de expositie komen, het moet me op de een of andere manier verder helpen in mijn werk en in mijn contacten.”

Waar heb je geleerd om een bedrijf te runnen?

“Niet op de academie. Als ik een opleiding zou starten, zou ik ondernemen zeker als vak aanbieden. Ik heb wel geleerd van gastdocenten, vooral ook omdat ik wilde weten hoe ze dat dan deden. Ook van een paar van mijn succesvolle docenten heb ik veel geleerd. Ik ben heel nieuwsgierig en dat heeft me geholpen.

Wat ik echt heb moeten leren, is de balans tussen vrij werk en werk in opdracht. Ook bij werk in opdracht moet je bij je eigen werk blijven, terwijl je je wel ook aan de opdracht moet houden. Zeker in het eerste jaar vond ik dat ingewikkeld.”

Blog  je ook?

” Ik moet wel 😉 Maar ik vind het lastig, een blog is zo…. Ik ben al mijn bedrijf, alles wat ik zeg gaat over mij en over mijn werk. Ik krijg dan al snel zoiets van “oh, kijk mij nou” Maar ik moet natuurlijk wel. Een bakker moet ook z’n brood verkopen. En als je een berg aardappels hebt moet je die ook verkopen. Ik moet er denk ik nog mijn weg in vinden.”

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar?

“Als je naam hebt gemaakt? Kunstenaars als Damien Hirst of van Lieshout, die personeel in dienst hebben om hun werk uit te voeren, vind ik heel succesvol. Ik zou dat ook wel willen, waarom zou ik alles zelf uit moeten voeren? Ik weet niet of ik mezelf succesvol wil noemen, maar ik ben heel tevreden met hoe het nu gaat. Ik kan leven van mijn werk, wat wil je nog meer?!”

Heb je nog tips?

* Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en neem een boekhouder!

* Nieuwsgierig en brutaal zijn

* Het ècht zakelijk aanpakken. Je hebt een bedrijf, neem dat serieus

* Mensen om je heen verzamelen, zodat je niet altijd maar alleen in je atelier zit. Netwerken is echt heel belangrijk!

Meer info over Esther? Kijk op haar site of op Facebook!

Dit was het eerste interview in wat een serie interviews moet worden met succesvolle kunstenaars. Wil jij meedoen of weet je iemand die graag geïnterviewd wil worden? Stuur me een mail en ik neem contact met je op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.