In 3 stappen online aan klanten komen

Veel creatieven die ik spreek geloven niet zo in online zaken doen. Social Media wordt gezien als met jezelf te koop lopen, online relaties aanknopen als niet effectief. Zo zonde!

Marrakech_onderhandelenJe kunt natuurlijk best je bedenkingen hebben bij hoe sommige mensen online marketing en social media inzetten.

Zelf heb ik bijvoorbeeld een enorme hekel aan die commerciële landingspagina’s die steeds meer ondernemers menen te moeten gebruiken om hun klanten binnen te halen.

En wat te denken van de ondernemers die Twitter zien als één grote gratis reclamezuil?

Maar alsjeblieft: gooi het kind niet met het badwater weg!

Dan doe je jezelf namelijk echt tekort. En niet alleen jezelf, maar ook je bedrijf en daarmee je inkomen.

En hoe doe je dat dan, online aan klanten komen?

Stap 1: zorg voor een goede site

Een site waarop in 1 klap duidelijk is wat je te bieden hebt aan je klanten. Ben je fotograaf? Voor wie maak je wat voor soort foto’s. Beeldend kunstenaar? Waar en hoe kan ik werk van je kopen? of kan ik je vragen om iets in opdracht te maken? Grafisch vormgever? In wat voor soort dingen blink je uit, waarvoor kan ik nou bij uitstek bij jou terecht?

You get the picture?

Zorg voor een site die ontworpen en geschreven is met jouw klant in het achterhoofd. Waar is jouw klant naar op zoek, welke behoefte heeft hij? en hoe kun jij in die behoefte voorzien?

Zorg er ook voor dat de bezoekers van je site makkelijk met jou in contact kunnen komen (via social media, e-mail, contact formulier) en zorg voor reactiemogelijkheden op je blogs.

Stap 2: Ga bloggen

Als er 1 manier is om potentiële klanten aan je te binden en om hen te laten zien wat je waard bent, dan is het wel met bloggen. Liefst een paar keer per week (met 1 x per maand ben je er niet)  en liefst op je eigen site. Op die manier profiteer je het meest van je lezers en is het voor hen makkelijk om ook even een kijkje te nemen op de rest van je site (Zie stap 1) Klik hier voor onderwerpen om over te bloggen of voor vragen van creatieven over bloggen.

Stap 3: Ga het gesprek aan op Social Media

Hier gaan veel mensen fronsen. En moeilijk kijken. Want die hebben geen zin in die borst-klopperij, die zogenaamd perfecte wereld die voorgeschoteld wordt op de social media.

En weet je, daar heb je natuurlijk groot gelijk in.

Maar gelukkig ben je niet de enige die er zo over denkt en zijn er heel veel leuke mensen heel actief op social media. En daar zitten ongetwijfeld ook potentiële klanten voor jou tussen……

Neem Twitter bijvoorbeeld. Dat werkt eigenlijk heel simpel: je gaat mensen volgen die jij interessant vindt, bijvoorbeeld omdat ze iets doen waar jij wat van kunt leren, of omdat ze bij een bedrijf werken waar jij graag aan de slag wilt. Volgen kan altijd en reageren op wat iemand twittert ook.

En voordat je het weet heb je een (begin van) een relatie met iemand. Hoe leuk is dat? En daarnaast ook heel handig! Want, zo zit de mens nou eenmaal in elkaar, als die persoon een opdracht te vergeven heeft zal hij aan jou denken. Zaken doen is immers voor een groot deel ook iemand iets gunnen en iemand vertrouwen. En dat doe je nou eenmaal eerder bij iemand die je kent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.