Jij wilt toch ook meer volgers op Instagram?

Instagram is niet alleen een leuk platform om je foto’s te delen, het wordt ook steeds belangrijker jezelf hier te laten zien als fotograaf//creatief. Al was het alleen al omdat steeds meer opdrachtgevers vissen in de Instagram vijver. Alleen, hoe kom je aan meer volgers?

Meer volgers?

Altijd wat ontmoedigend als je net begint op een nieuw social media kanaal en je welgeteld 0 volgers hebt. Al snel komen vrienden en familie, daarna stokt het bij veel mensen. Daarom vijf tips om aan meer volgers te komen:

1. Gebruik hashtags

Bij Instagram werken hashtags grappig genoeg echt. Deel je foto’s zonder hashtags, dan zien eigenlijk alleen de mensen die jou volgen je updates. Niks mis mee natuurlijk, maar mocht je ook daarbuiten gezien willen worden, dan moet je eigenlijk wel hashtags gebruiken. Geen 100, maar een stuk of 10 is echt niet gek. Gebruik wel hashtags die slaan op je foto (anders voelen mensen zich bekocht) en gebruik hashtags waar veel mensen op zoeken (als je een hashtag intikt kun je zien bij hoeveel berichten hij al is gebruikt). Een mooie eigen verzonnen hashtag kan natuurlijk ook, maar verwacht daar in het begin niet al te veel van. Wel goed om je mee te onderscheiden! Hulp nodig bij het verzinnen van hashtags? Daar is natuurlijk iets op verzonnen: Tags For Likes

2. Zorg dat je onderscheidend bent

Op Instagram struikel je over de selfies, foto’s van eten, koffie etc. Wil je opvallen, dan is het slim om iets anders te doen. Wees inspirerend, creatief, maak content die leuk is om te volgen. En maak alvast een onderscheidende hashtag die je altijd gebruikt. Als voorschot op ‘later’, als je heel veel volgers hebt.

3. Zet een herkenbaar beeld neer

Zoals bij alle social media platforms: herkenbaarheid is belangrijk. Daar kun je voor zorgen door een eigen stijl, door een bepaald onderwerp te kiezen, door altijd dezelfde filters te gebruiken etc. Zet je jezelf op een consistente manier neer, dan gaan mensen je foto’s herkennen en onthouden

4. Ga het gesprek aan

Een foto met alleen maar hashtags is ook weer zo wat. Vertel een verhaaltje bij je foto, dat zorgt ervoor dat mensen eerder reageren. En mensen die reageren worden al snel ook volgers. Belangrijk om zelf ook echt het gesprek aan te gaan. Krijg je een reactie, dan reageer je daarop. Ook hier geldt: Instagram is geen éénrichtingsverkeer. Je zult zien dat mensen die eerst alleen je foto’s liken, je ook gaan volgen als je reageert op hun reactie. En die mensen zelf gaan volgen wil ook nog wel eens helpen.

 

En nog een handigheidje:

Je kunt in een bericht onder je foto geen link plaatsen (je kunt hem wel uitschrijven, maar hij is niet klikbaar. Onhandig dus) Als je je eigen bedrijf wilt promoten kun je dat ook op een andere manier doen. Als je een foto plaatst kies je ervoor om ook de locatie te delen. Geef die locatie de naam van je bedrijf (je kunt bij Facebook een nieuwe locatie aanmaken en die vervolgens op Instagram kiezen) en de volgende keer dat je vanaf diezelfde locatie een foto op Instagram zet, wordt je bedrijfsnaam automatisch meegenomen. Handig! En uiteraard zet je ook je bedrijfsnaam (en de link naar je website) in je profiel.

Wesinthewild

Wesley Glasmacher (@wesinthewild) heeft op Instagram nu ruim 76.000 volgers (en dat aantal groeit nog steeds heel snel!) Hij vertelde op Talks About Photography hoe hij groot werd op Instagram en hoe hij daar een business omheen heeft gebouwd. Inspirerend!

 

photo credit: Three = a family via photopin (license)

2 antwoorden
  1. Frans
    Frans zegt:

    Ik ben er ook maar weer eens mee begonnen. Ik vond het altijd zo’n gedoe, typen op zo’n telefoonschermpje. Maar ik heb nu een app gevonden, Latergramme, waarmee het een stuk makkelijker gaat: je kunt gewoon op je pc alles inplannen en typen; de app stuurt het naar je telefoon en het enige wat je dan nog hoeft te doen is te bevestigen. Met Hootsuite schijnt dat ook te kunnen maar dat kreeg ik niet aan de praat.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.