Is jouw WordPress site ook zo sloom?

Hoe is het met de snelheid van jouw website gesteld? Ook zo sloom? De mijne doet er 6 seconden over om te laden, dat klinkt misschien snel, maar dat is dus te langzaam. Heel vervelend, vooral omdat een beetje bezoeker niet meer terugkomt op je site als die er langer dan 4 seconden over doet om te laden. Ik ging op onderzoek uit.

Meten is weten

Allereerst moet je natuurlijk weten hoe snel (of langzaam) je site is. Er zijn allerlei sites die dat voor je meten, maar op de een of andere manier vertrouw ik site snelheidGoogle daar dan weer meer in dan andere sites, dus gebruik ik PageSpeed Insights. Van Google dus. Handig is dat deze tool ook de snelheid van je site op mobieltjes meet. Top!

Bovendien Geeft Google daarna ook de oorzaken weer van je te langzame site + verbetertips. Nu ben ik zo a-technisch als de pest, dus die verbetertips zeggen me niet zo veel. Maar misschien dat jij er wel iets mee kunt?

En, super handig, Google heeft ook een speciale WordPress plugin ontwikkeld die je op je site installeert en die precies laat zien waar het fout gaat.

Oorzaken

Is je site te langzaam, dan kan dat aan van alles en nog wat liggen. Bijvoorbeeld aan de server waar je site op draait. Daar kun je zelf verder weinig aan doen, behalve vriendelijk bij je host informeren of de snelheid wat omhoog kan. Of verhuizen naar een andere host.

Cache

Je kunt de snelheid van je site in ieder geval verhogen door gebruik te maken van een zogenaamde Cache plugin, die zorgt ervoor dat niet alles telkens opnieuw geladen moet worden als iemand jouw site bezoekt. Bekende cache plugins zijn WP Super Cache en W3 Total Cache Waarbij W3 Total Cache het beste schijnt te werken, maar iets ingewikkelder is om te installeren (tutorial) Stel de plugin in voor alle opties: Page Cache, Minify, Database Cache, Object Cache en Browser Cache.

Foto’s

Te grote, en daardoor zware, foto’s zijn ook berucht natuurlijk. Het is uiteindelijk het beste om de foto’s precies in het formaat op je site te zetten waarin je ze wilt gebruiken. Lukt dat niet, of wil je de beschikking hebben over meerdere formaten, dan kun je een plugin als WP Smush it gebruiken. Deze plugin compirmeert je foto’s automatisch bij het uploaden, daar hoef je dus niks extra’s voor te doen. Foto’s die al op je site staan kun je in één keer door de plugin laten comprimeren. Dit gaat overigens zonder kwaliteitsverlies, dus maak je daar geen zorgen over.

Ook handig: de plugin jQuery Image Lazy Load WP, die zorgt ervoor dat alleen de afbeeldingen binnen het beeld van de browser worden geladen. Wanneer je verder scrolt worden pas de volgende afbeeldingen geladen.

Plugins

Plugins zijn toegevoegde stukjes functionaliteit. En als je er heel veel hebt kunnen ook zij je site vertragen. Werp dus af en toe een kritische blik op al je plugins: welke gebruik je werkelijk en welke niet. De plugins die je niet gebruikt kun je er beter uitgooien. Wel echt verwijderen, anders schiet je er nog niks mee op.

Social Media

Spijtig, maar ook je social media volg buttons vertragen je site. Nu ga ik die er echt niet afgooien, maar misschien is het voor jou wel een optie?

Database

Optimaliseer je database. Gelukkig is ook daar een plugin voor, die stilletjes op de achtergrond z’n werk doet: WP Optimize.

Tekst

WordPress bewaart tegenwoordig de eerdere versies van je teksten, hartstikke handig natuurlijk voor als er iets fout gaat. Maar als je veel aan je teksten knutselt, zoals ik, staan er zo maar 20 versies van dezelfde tekst op je site. En je snapt het al, ook dat kost tijd om te laden. Met de plugin Revision Control kun je instellen hoeveel eerdere versies er bewaard blijven. Handig!

Ik voorzie een paar uurtjes werk! En ben benieuwd naar jouw tips: hoe snel is jouw site? Heb je er iets aan gedaan om de snelheid te verhogen? en zo ja, wat?

photo credit: Éole via photopin cc

3 antwoorden
  1. Kim Verhoef
    Kim Verhoef zegt:

    Bij de pagespeed plugin moet je aan google-API-key invoeren… Even zitten lezen, maar kan niet achterhalen waarom je die nou nodig hebt? Het is een heel gedoe om aan zo’n key te komen… (vind ik dan 😉 )

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.