Over koken en creativiteit – Igor Lemmen

Igor Lemmen trapt de interviewreeks over koken en creativiteit af. Hij is, op meerdere vlakken, professioneel met eten bezig en legt zijn ziel en zaligheid in alles wat met goede voeding en streekproducten te maken heeft. Een mooi interview dus om deze serie mee te beginnen!

Igor LemmenKun je jezelf kort voorstellen?

Ik heet Igor Lemmen, ik ben 43 jaar en woonachtig in Utrecht. Maar mijn geboortegrond is Limburg. Sinds 2013 ben ik ondernemer. Ik ben het ‘product’ van een hardwerkende vader, die in koken en culinair bezig zijn ontspanning vindt. En een moeder die sinds haar twintigste amateur astronoom is. Daar komt dan ook de naam van mijn bedrijf (De Gastronaut) vandaan.

Wat voor rol speelt koken in jouw dagelijks leven?

Voor mij is koken zo gewoon als fietsen. Of als ademen zelfs. Voor mijn zesde verjaardag kreeg ik van mijn ouders een kinderkookboek van Unicef. Daar was ik heel blij mee en ik heb dat boek van voor tot achter, vele malen, ‘doorgekookt’. Sindsdien heb ik dat koken, en het gastronomische, op allerlei manieren uitgebouwd. In opleidingen (Hoge Hotelschool Maastricht) en werk. En inmiddels dus in mijn eigen onderneming. Niet alleen wil ik lekker koken voor anderen. Ook iets doorgeven van eigen (vak)kennis over voeding, dat behalve lekker ook gezond mag zijn, geeft me voldoening. En na een drukke werkdag thuiskomen is koken, ook voor mij, een heerlijke manier om te ontspannen.

Is er volgens jou een relatie tussen koken en creativiteit? En zo ja, hoe ziet die er dan uit?

De mens is het gelukkigst wanneer hij zijn scheppende kracht inzet, geloof ik. Zelf iets maken, onder je ogen iets zien ontstaan vindt ieder mens prettig. Dat geldt zeker ook voor mij. Koken als creatieve uiting ligt mij goed. En omdat ik ook beroepsfotograaf ben geweest, komen er in de keuken en op het bord op creatief vlak voor mij veel dingen samen. In de horeca wordt vaak gesproken over een zogenaamd huwelijk van smaken. Smaken die elkaar aanvullen èn versterken. En ook van Heilige drie-eenheden. Zoals goede (verantwoorde) inkoop van grondstoffen, de (voor)bereiding èn de presentatie op bord en aan tafel. Persoonlijk geniet ik van elke stap. En zeker als ik me voorgenomen heb om een mooie foto te maken van een gerecht, probeer ik elke stap met rust en aandacht te doen. Mezelf daarin uitdagen om bijvoorbeeld smaken te fotograferen, of de zintuiglijkheid van voedsel vast te leggen, is iets waar ik de laatste tijd veel plezier aan beleef.

Zet je koken wel eens bewust in, bijv. om een creatief proces op gang te brengen?

Zeker! Ik heb in mijn onderneming een motto: “Eten is de belangrijkste bijzaak van het leven”. En door mijn achtergrond in communicatie (HEAO) zie ik de maaltijd ook als een medium. Lezen over hoe voedsel overal in de wereld nèt even anders is, ook in culturele zin, vind ik interessant. Dat zie je terug in authentieke recepten uit een land, cultuur of geloof, bijvoorbeeld.

Koken en eten zijn toch eerst en vooral beleving, vind ik. Zintuiglijke beleving natuurlijk. Maar ook in sociale zin heeft eten Igor Lemmeneen sterke verbindende kwaliteit. Ik denk dat het niet voor niets is, dat trendwatchers voorspellen dat consumenten nog meer transparantie wensen. Willen weten waar het voedsel vandaan komt en hoe het is vervaardigd. We lijken moe van het individualisme en grote maatschappelijke onzekerheden. Eén van de bewijzen daarvan is voor mij de groei in consumptiegoederen met een goed verhaal. En ook de toename in bezoek aan horecagelegenheden die deze ontwikkelingen en wensen passend vertalen in hun service en aanbod.

Persoonlijk zet ik mijn gastvrijheid, koken en andere diensten in mijn bedrijf ook op die manier in. Deels probeer ik natuurlijk precies dat te geven wat mijn klanten wensen. Maar, eigenwijs als ik ben, geef ik ze allerlei extra’s. Om zowel in sfeer als achtergrondinformatie over koken en voeding iets blijvends van waarde te bieden. Dat men ook thuis denkt… “goh dat kan ik ook!” Of.. “oh daarom is dat zo lekker, verantwoord of gezond…”

Wat is je lievelingsrecept?

Een dergelijke vraag is eigenlijk nogal gemeen om aan een kok te stellen! Net als met muziek bijvoorbeeld, hangt het van seizoen, sfeer en stemming af wat ik graag consumeer. Ik eet echt met de seizoenen mee en dan is er keuze te over in het aanbod. Misschien heb ik thuis nog wel de meeste lol wanneer ik kook met wat ik nog in huis heb… En een achtertuin vol kruiden, groenten, fruit en eetbare bloemen is dan ook prettig, natuurlijk. Maar, om toch iets van een antwoord te geven.. ik eet graag soep. Alleen daarin al kun je oneindig variëren. En ik vat soep dan als gerecht ruim op. Laatst fietste ik naar huis, uurtje of half zes, flink koud, en vroeg aan mezelf: “Wat wil je eten vanavond?” Soep, was het onmiddellijke antwoord. Een goed gevulde soep met kip, linzen en veel groenten werd het. Met lekker veel specerijen en kruiden, natuurlijk. En een flink stuk vers gebakken desembrood. Dit soort gerechten kun je op gevoel maken. Proef regelmatig en maak je niet te druk over exacte hoeveelheden. Denk gewoon logisch na. Als iets veel smaak heeft, kan het snel overheersen of onprettig worden. Balans in een gerecht is heel belangrijk, vind ik.

mediterrane soep

Basisrecept voor deze Mediterrane soep (4 tot 6 personen):

Fruit in roomboter een gesnipperd uitje totdat het glazig is. Niet bruin laten worden (vuur niet te hoog dus).
Geef er dan minstens 600 gram schoongemaakte, in stukjes gesneden groenten bij. Wortel, prei, knolselderij, maar ook gele biet, aardappel (vastkoker), komkommer, paprika, tomaat en groene pepers (uit glas) zijn dan lekker. Kijk wat je hebt. Varieer en experimenteer naar smaak. Bak de groenten een paar minuten mee. Voeg vervolgens een paar tenen gesnipperde knoflook toe. Voeg dan specerijen toe. Ras el hanout is een lekker mengsel. Steranijs (heel) maakt het bijzonder. Eventueel wat chilivlokken, extra snuf kaneel, komijn en/of gemalen korianderzaad gaat goed samen. Ook verse gember kan goed. Even roeren en mee laten bakken. Voeg dan anderhalve liter bouillon toe, met enkele laurierblaadjes en laat op een zacht vuur half uurtje rustig koken. Kook in een andere pan, ongeveer 150 gram linzen gaar. Of gebruik voorgekookte linzen uit een pot of blik. Voeg dan de linzen toe aan de soep.

Ik vind dit soort soep, misschien meer een soort van gerecht met een laagje bouillon, lekker met gebakken kipfilet of lamsvlees. Dat kun je dan apart bakken en op het laatst mee warmen in de soep. Nog een tip: voeg één minuut voor het serveren van dit gerecht het sap van een kleine citroen toe. Even roeren en serveren. Citroensap geeft alle smaken een fijne ‘wakeup-call’. Dan nog een goed stuk brood erbij. Besmeerd met avocado of humus… Eet smakelijk!

Meer weten of in contact komen met Igor? Dat kan via Facebook

[metaslider id=12724]

Over een paar weken het volgende gesprek, en lievelingsrecept, in deze reeks interviews over de relatie tussen koken en creativiteit. Wil jij ook meedoen? Stuur me dan mail!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.