Kunstenaar // creatief: maak jij deze 5 fouten op je website?

Een website kan nog zo mooi zijn, als de functionaliteit niet goed is zijn je bezoekers zo weer weg. En dat is zonde! 

1. Leesbaarheid

Leesbaarheid is natuurlijk belangrijk op een site, je wilt immers dat mensen je tekst makkelijk kunnen lezen. Hou daar dus rekening mee bij het uitkiezen van je font, de kleur van je letters en de grootte van het font.

>> grootte: Tekst lezen op een computerscherm vraagt veel van je ogen, zeker als de letters te klein zijn. Er wordt dan ook aangeraden om voor je normale tekst (dus niet voor de koppen en tussenkoppen) een grootte aan te houden die tussen de 12 en 16 pt ligt. Ik gebruik zelf altijd 14 punts, dat vind ik prettig lezen.

>> font type: ga niet los op je fonts! Zeker, er zijn prachtige fonts gemaakt, maar die zijn niet allemaal geschikt voor internet. Nu is Arial natuurlijk ook maar zo standaard, maar er is gelukkig meer keus. Handig houvast is Google fonts, die zijn geoptimaliseerd voor het web. Gebruik ook niet te veel verschillende fonts door elkaar op een site, ik zou aanraden om niet meer dan 2 verschillende fonts te gebruiken.

>> kleur: ga niet lopen freaken met kleuren. Je ziet soms sites, echt om koppijn van te krijgen. Wil je verschillende kleuren gebruiken op je site (en dan heb ik het niet alleen over je letters) dan kan Adobe Kuler je misschien helpen om mooie kleurcombinaties te vinden.

>> linkjes: zorg dat de links in je tekst goed te onderscheiden zijn van de rest van de tekst. Ofwel doordat ze een andere (opvallende) kleur hebben, ofwel omdat ze onderstreept zijn.

2. Layout

Niet om vervelend te doen, maar de lay out van je site moet eigenlijk gewoon zo functioneel mogelijk zijn. Natuurlijk is het belangrijk dat hij ook mooi is, maar uiteindelijk gaat het daar dus niet om. Ik weet het, dat doet pijn. Maar weet je wat het is? Een bezoeker neemt in 2 tot 3 seconden de beslissing of hij al dan niet op je site blijft. In die 2 seconden moet dus duidelijk zijn wat hij kan verwachten op je site, zodra hij ergens moeite voor moet doen is ie weg. Niet voor niets dus dat de meeste sites op dezelfde standaard manier opgebouwd zijn. Dan weet de bezoeker waar hij aan toe is.

Nog een paar dingen:

>> een slider op je homepage kun je beter weglaten. Keer op keer blijkt dat die slider eerder tegen je dan voor je werkt. Ze leiden af en worden bovendien vaak gezien als banners en dan dus zelfs totaal genegeerd.

>> zorg voor een duidelijke navigatie, liefst bovenaan de pagina in de header of anders aan de zijkant, in de sidebar

>> prop je pagina’s niet boordevol met allerlei informatie. Ook hier is duidelijkheid en overzicht belangrijk. Maak bijvoorbeeld niet de fout om meerdere call to actions op één pagina te zetten. Daar raakt je bezoeker maar van in de war.

3. Alleen een portfolio op je site

Moet ik het hier nog over hebben? Nee toch?! Lees anders even een eerder blog over waarom alleen een porftolio site niet voldoende is.

4. Langzaam

Een langzame site is killing. Dat snap je zelf ook wel. Maar wat je misschien niet wist is dat 4 seconden laadtijd al als langzaam wordt ervaren. Een langzame site kan allerlei oorzaken hebben: te veel (zware) foto’s, een langzame server, een database die niet helemaal lekker meewerkt etc. Er zijn verschillende tools waarmee je de snelheid van je site kunt testen, bijv. op  de site van GTmetrix. Handig van deze site is dat hij ook aangeeft wat je kunt (moet) verbeteren.

5. Responsive

Je site moet natuurlijk overal goed te zien zijn, ook op tablets en smartphones. Vergis je niet, meer en meer mensen (dus ook jouw klanten) internetten op hun mobiel. Als jouw site dan niet responsive is zijn ze meteen weer weg. Bovendien hecht Google er ook waarde aan als je site responsive is.

Tot slot

Als je echt goed wilt weten hoe je site functioneert moet je echt Google Analytics op je site installeren. Dan zie je precies hoeveel bezoekers je op je site hebt, hoe lang ze blijven en welke pagina’s ze bekijken. En als je wilt weten wat de eyecatchers op je website zijn, laat dan je website eens checken door een zogenaamde heatmap. Geen idee hoe betrouwbaar het is, maar leuk is het in ieder geval wel.

Deze is van mijn homepage. Gelukkig valt m’n call to action button goed op

website

Wat zie jij vaak fout gaan op sites? waar erger je je aan? 

 

 

2 antwoorden
  1. Hanneke de Graaf
    Hanneke de Graaf zegt:

    Ik kan me helemaal vinden in je 5 punten, maar vooral ben ik blij met de handige tool ‘screenfly’, deze kende ik nog niet. Tot nu toe checkte ik het gewoon op al mijn apparaten en door het verkleinen van de browser. Dit is veel handiger en completer.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.