Kunstenaar? en wat is jouw verdienmodel?

Van de week kreeg ik een mail van iemand die net afgestudeerd was van de HKU, met daarbij haar marktonderzoek. Kort gezegd kwam haar conclusie hierop neer: als kunstenaar was je overgeleverd aan de grillen van een galerie, er was niets wat je zelf kon doen behalve afwachten en hopen dat je opgepikt zou worden. 

large_8935897648Ik kon het natuurlijk niet laten om er in mijn antwoord op te wijzen dat je met afwachten niet erg ver komt en dat je gelukkig als kunstenaar heel wat middelen tot je beschikking hebt. Maar dan wat netter geformuleerd. Binnenkort ga ik weer les geven aan de HKU, over geld verdienen en alles wat daarbij komt kijken. En ik heb bedacht dat les 1 maar eens over verdienmodellen moet gaan. Want die zijn er wel degelijk!

1. Galerie

Laten we maar beginnen met de galerie. Als je het mij vraagt een behoorlijk ouderwets verdienmodel. Je legt je lot min of meer in handen van een galeriehouder, die bovendien zo’n 40 tot 50% opstrijkt van elk verkocht werk. Daarbij vragen ze ook vaak exclusiviteit (wat ik snap), wat ervoor zorgt dat je maar eens in de zoveel jaar een expositie kunt hebben. Zo’n galerie heeft immers meerdere kunstenaars onder haar hoede.

Op zich niks mis met een galerie natuurlijk. Een goede galerie heeft een fijn netwerk en kan echt wel wat voor je betekenen. Een goede galerie zorgt ook voor aanzien, je kunt het bijna zien als een soort keurmerk. Maar dan moet je dus wel een goede galerie hebben!

Naast de galeries die een fysieke plek hebben zijn er natuurlijk ook nog online galeries. Hier is het nog een tikje lastiger om het kaf van het koren te scheiden. Veel online galeries zien er knullig uit (exto bijvoorbeeld, waarvan ik echt niet snap dat er zoveel kunstenaars hun werk onderbrengen) en je hebt meestal veel concurrentie van andere kunstenaars die ook hun werk proberen te verkopen op die plek. Natuurlijk zijn er uitzonderingen (Saatchi bijvoorbeeld) en kan het soms handig zijn, bijvoorbeeld als je je werk ook in het buitenland wilt verkopen. Die mensen bereik je immers minder makkelijk met je eigen site // blog of Facebook.

Mocht je een online galerie in willen zetten let dan in ieder geval op een aantal zaken:

 • past jouw kunst tussen de andere kunst, is het niveau van de andere kunstenaars goed genoeg. Veel kunst op online galeries, vind ik, ontstijgt het amateur niveau niet. Daar kun je dus beter niet tussen staan.
 • hebben ze goede algemene voorwaarden (niet alleen voor jou, maar ook voor hun klanten)
 • zijn ze actief in het aan de man brengen van jouw kunst?
 • heb je ruimte om ook iets van jezelf te laten zien? (Een persoonlijk verhaal, eventueel een blog)
 • wat voor percentage vragen ze bij verkoop? En wat doen ze daar allemaal voor?

2. Directe verkoop aan kunstkopers

Volgens mij de interessantste manier om je werk te verkopen en, uiteindelijk, de meest lucratieve. Er blijft immers niks aan een of andere strijkstok hangen, alle inkomsten zijn voor jou. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen, de klanten komen niet vanzelf bij je aan de deur. Er zijn wel 100 wegen die naar Rome leiden, maar volgens mij draait het allemaal om relaties bouwen (netwerken dus) en jezelf zichtbaar maken. Daar is heel veel over te zeggen, maar het komt uiteindelijk hier op neer:

Mensen kopen jouw werk omdat ze het mooi vinden (voor boven de bank. sorry) en omdat ze jou en jouw verhaal interessant vinden. 

In de praktijk betekent dat, dat je een paar dingen moet doen:

 • netwerken//relaties bouwen: via social media, online marketing, bijeenkomsten, openingen etc etc Overal waar jouw klant te vinden is moet jij ook zijn.
 • nadenken over jouw verhaal: waarom maak je wat je maakt en hoe maak je wat je maakt. Wat voor jou de normaalste zaak van de wereld is (creatief zijn, kunst maken) is voor een ander fascinerend en bijzonder. Maak dus ook van het proces foto’s, filmpjes, deel updates en blogs. Maak zichtbaar wat je doet.
 • zichtbaar worden: laat op facebook, twitter, pinterest en instagram zien wat je doet. En, alsjeblieft, deel niet alleen updates over jezelf, laat ook eens wat van anderen zien (bijv. van kunstenaars die jou inspireren) of deel interessante info. Laat ook zien wie je zelf bent, waar jij blij van wordt (of juist verdrietig) en hoe jouw persoonlijke leven eruit ziet.
 • een site waar je werk kunt verkopen: zorg dat je een goede site hebt (liefst WordPress), met heldere informatie die aantrekkelijk en simpel is. Keep It Simple Stupid: maak ajb geen ingewikkelde, prachtig gestylde site, uiteindelijk gaat het er om dat jouw bezoekers snel hun weg kunnen vinden en snappen wat ze op jouw site kunnen doen. En bouw een webshop op je site, dat kan bijv. heel goed met Woocommerce, zodat mensen direct werk bij jou kunnen kopen. Zorg ook voor goede algemene voorwaarden, wat doe je bijv. als een klant het werk toch niet mooi vindt?

3. Werken in opdracht

Ik denk dat werken in opdracht niet voor iedereen is weg gelegd, maar het kan een mooie bron van inkomsten zijn. Eigenlijk gelden, voor het krijgen van opdrachten, min of meer dezelfde punten die ik noemde bij punt 2: zichtbaarheid en netwerken zijn ook hier cruciaal.

Verder zijn er nog een paar praktische punten waar je aan kunt denken:

 • maak goede afspraken: en, asjeblieft, zet die op papier. Lukt dat niet? Lees dan de tips van Charlotte Meindersma over mondelinge overeenkomsten. 
 • maak een realistische planning: I know, dat is lastig, maar probeer het. Ik kan me nog goed een kunstenaar herinneren die een opdracht had aangenomen die veel en veel meer tijd kostte dan ze ooit had gedacht. En, je raadt het al, die extra uren kreeg ze niet uitbetaald.
 • onderhandel over een goede prijs: let’s face it, alle uren die in de opdracht gaan zitten krijg je waarschijnlijk niet betaald, maar je moet je huid ook niet te goedkoop verkopen. Onderhandelen dus! En zet voor jezelf alle uren en kosten die je hebt gemaakt realistisch op een rij, gebaseerd op een redelijke uurprijs.

4. Les geven

Veel kunstenaars geven les. Hetzij in het amateur circuit, hetzij op opleidingen. Moet je ding zijn, maar als het dat is kan het een mooie aanvulling zijn op je andere inkomsten. En ook hier geldt, het wordt saai, netwerken en zichtbaarheid zijn super belangrijk. Zeker als je zelf workshops wilt gaan organiseren is een goed netwerk van groot belang. Deel je workshop op facebook en twitter en maak er een feestje van, zodat mensen enthousiast vertellen over jouw fantastische workshop. Laat foto’s zien van eerdere workshops en vraag klanten om testimonials.

5. Jouw kunst op producten

corneille serviesIedereen kent wel het Corneille servies en er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden van producten waar kunst op staat. Van servies tot linnengoed, van stropdassen tot t-shirts, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er kunst op kwijt. Kan een lucratieve manier zijn om je werk aan de man te brengen, het maakt in ieder geval kunst bereikbaar(der) voor de massa. Je hebt verschillende mogelijkheden, van in eigen beheer uitbrengen tot een samenwerkingsverband aangaan met een fabrikant. Breng je je producten in eigen beheer uit, dan gelden eigenlijk weer dezelfde punten als ik die bij punt 2 noemde. Ga je een samenwerkingsverband aan, maak dan goede afspraken en zet alles op papier!

6. Jouw werk in licentie verkopen

Last but not least: niet je werk zelf verkopen, maar licenties ervan. Bijvoorbeeld voor reproducties, of voor jouw kunst op producten. Zorg ook hier voor goede afspraken, gebruik bijvoorbeeld dit voorbeeldcontract, en laat je adviseren door een goede advocaat.

Volgens mij zijn dit wel zo’n beetje de verdienmodellen voor kunstenaars. Mocht jij nog aanvullingen hebben, dan hoor ik die heel graag! 

photo credit: jbcurio via photopin cc

photo credit: bass_nroll via photopin cc

photo credit header: Street Artist via photopin (license)

5 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.