Mindfulness

Mindfulness is op het moment behoorlijk populair. Het is, heel kort door de bocht geformuleerd, een methode die ontwikkeld is om met meer bewustzijn, meer aandacht in het leven te staan. Het wordt hier in Nederland dan ook wel aandachtstraining genoemd. Het leunt zwaar op meditatie, maar het is aan de westerse maatschappij aangepast en inpasbaar gemaakt in ons dagelijks leven.
Of zoals het wordt verwoord op de site
Aandachttraining:

Mindfulness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. Bij het opstaan, in de keuken, tijdens het autorijden, op het werk – let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de geest bezig met zaken uit verleden en toekomst.

We zijn niet aanwezig in het hier-en-nu en reageren vanuit automatische patronen, waardoor we geen vat hebben op veranderingen.

Toch kennen we allemaal ervaringen van volledig aanwezig zijn: de adembenemende zonsondergang, prachtige muziek of een intense ervaring zoals de geboorte van een kind. Onze geest is stil, we zijn een en al aandacht. We kunnen de rijkdom van het moment proeven.

Mindfulness is de sleutel tot het hier-en-nu. Waar je aandacht is, daar ben je.
Dit kun je oefenen. Vele boeddhistische tradities en zentradities zijn hierop gericht. De Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh is een van de leraren die mindfulness naar het Westen heeft gebracht. Kabat-Zinn heeft mindfulness met westerse psychologische inzichten verenigd tot de aandachttraining.

Mindfulness is in mijn ervaring heel waardevol gebleken. Mensen knappen echt op door bezig te zijn met meditatie of met Mindfulness oefeningen, met name bij stress gerelateerde klachten of depressie.
Eén van de zaken die Jon Kabat-Zinn duidelijk maakte tijdens zijn lezing, is dat het brein echt verandert door dagelijks te mediteren. Is een vrij technisch verhaal. dat te ver voert voor deze blog, maar het komt er op neer dat mensen die regelmatig mediteren beter bestand zijn tegen de druk van het dagelijks leven, dat ze positiever in het leven staan en bovendien een stootje kunnen hebben. Ook hun fysieke gestel verbetert en wordt stabieler. Al met al de moeite waard dus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.