Nieuw crowdfunding platform

Onlangs ging het nieuwe crowdfunding platform Crowdfunding Facilities van start. [Inmiddels bestaat dit platform niet meer! 7-2’2013] Een platform dat zich richt op instellingen (dus niet op particulieren), met als speerpunten de culturele en maatschappelijke sector. Oprichters Andro Bottse en Arthur de Bussy hebben al eerder een crowdfunding platform opgericht, BookaBook, en zijn dit nieuwe platform gestart om organisaties te helpen de huidige financiële problemen het hoofd te bieden.

Het platform werkt net iets anders dan andere crowdfunding platforms. Uiteraard presenteert een instelling het project uitgebreid op de site en kun je als particulier doneren. En ook staan er beloningen tegenover de donaties. Tot zover niks nieuws onder de zon. Wel nieuw is het inzetten van zogenaamde promoters. Mensen die gevraagd worden door de instellingen, of door het platform, om hun achterban warm te krijgen voor het crowdfunding project. Op die manier verwacht het platform meer mensen te kunnen bereiken dan op de ‘normale’ manier. Ook worden mensen die al gedoneerd hebben gevraagd of zij misschien ook promoter willen worden. Zo verspreidt het project zich als een olievlek.

Wat ook anders is dan bij andere platforms, is dat je hier wel aan de slag kunt als je niet het hele bedrag hebt binnen gehaald. Waar bij andere platforms het ‘all or nothing’ principe geldt, wordt er hier van uitgegaan dat je, ook als je minder geld hebt binnen gehaald, toch met je project kunt starten. Misschien in een aangepaste vorm. Het is uiteraard wel belangrijk dat je als organisatie je donateurs op de hoogte stelt hiervan.

Die verbinding met je achterban is sowieso van het grootste belang bij crowdfunding projecten. Je bent er natuurlijk niet met het simpelweg plaatsen van je project, op welk platform dan ook. Andro Bottse benadrukt nog eens het belang van een goede campagne. Een campagne waarbij alle mogelijke middelen worden ingezet. Van mailingen tot folders, van social media tot nieuwsbrieven, alles moet worden ingezet om een succesvol project te funden. In de beginfase van het platform ondersteunen Bottse en de Bussy hierbij, door samen met de instelling een plan de campagne op te stellen. Overigens gaat Bottse er van uit dat het vaak maar om een gedeelte van de begroting zal gaan, voor het resterende bedrag kan een instelling dan alsnog aankloppen bij fondsen. Toch fijn als je dan al een deel van het geld bij elkaar hebt!

De ambities zijn groot bij Crowdfunding Facilities. Niet alleen zijn er plannen om in een later stadium actief te worden in het buitenland (daarom is de site ook in het Engels), ook zijn Bottse en de Bussy met bedrijven aan het praten om te kijken of deze in willen stappen, bijvoorbeeld door het bedrag dat met funding wordt binnen gehaald te verdubbelen.

Tot slot, de projecten moeten natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldoen. De funding duurt bijvoorbeeld maximaal vier maanden. Daarnaast krijgen de instellingen ook een beoordeling van hun donateurs. Een goede beoordeling? Dan kun je er vanuit gaan dat je als instelling voor een volgend project weer je geld bij elkaar krijgt. Een slechte beoordeling? Dan kun je het wel vergeten. Ook mag een instelling maximaal twee keer per jaar een project indienen voor crowdfunding. Anders schiet je je doel voorbij, raken de donateurs overvraagd en lukt het niet meer om geld bij elkaar te krijgen.

Het platform zit nog in de start fase, wel staan er al een aantal projecten op de site. De Kunstbende Theatertour bijvoorbeeld, of de Amsterdamse Participatie markt. Volgende week gaat de eerste campagne van start, voor behoud van de Open Bak van de Engelenbak. Me dunkt de moeite waard om geld aan te doneren!


Schets van Andro Bottse van het platform

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.