‘Oplossingsgericht coachen’, Insoo Kim Berg

Titel: ‘Oplossingsgericht coachen
Auteur: Insoo Kim Berg & Peter Szabó
Uitgever: Thema
Jaar van uitgave: 2006
ISBN nummer: 90 5871 356 3


In het boek ‘Oplossings-gericht coachen’ staat een specifieke vorm van coachen centraal waarbij cliënten (de tite zegt het al) oplossingsgericht worden bijgestaan zodat ze snel hun doel(en) bereiken.
Aan deze manier van coachen liggen een aantal uitgangspunten ten grondslag, waarvan mischien wel de belangrijkste is dat de coach gebruik maakt van wat de cliënt al aan vaardigheden meebrengt. Met andere woorden, er wordt niet gekeken naar wat niet goed gaat, er wordt gekeken naar wat wel goed gaat en daar wordt vervolgens gebruik van gemaakt. Immers, een benaderingswijze die al effectief is hoef je niet te veranderen en kun je uitbouwen zodat je hem ook op andere gebieden in kunt zetten. Bovendien heeft deze manier van werken als grote voordeel dat je gebruik maakt van wat de cliënt al in huis heeft, deze wordt hierdoor in zijn zelfvertouwen gesterkt en krijgt snel(ler) het gevoel dat hij eventuele moeilijkheden zelf op kan lossen.
Om er nu achter te komen wat de cliënt aan hulpbronnen in huis heeft, maakt ‘Oplossings-gericht coachen’ gebruik van een aantal instrumenten. Zo wordt er bjvoorbeeld gewerkt met het doel voor ogen (wat wil de cliënt bereiken, hoe ziet dat er uit) en worden schaalvragen ingezet. Met deze schaalvragen wordt de cliënt gevraagd om op een schaal van 1 tot 10 aan te geven op welk punt hij zich nu bevindt (waarbij het uiteraard wel zaak is om die schalen en het onderwerp goed te definiëren). Het voordeel van het werken met schalen is, dat een cliënt zijn vorderingen makkelijker kan aangeven waardoor hij weer gestimuleerd wordt om zijn doel(en) te bereiken. Ook de ‘wondervraag’ kan inzicht geven in de hulpbronnen van de cliënt. Deze ‘wondervraag’ houdt in dat er gevraagd wordt wat er in zijn situatie zou veranderen als er een wonder zou gebeuren. Hierdoor krijgt een cliënt een eerste beeld van een mogelijke oplossing waarmee de coach en de cliënt vervolgens aan de slag kunnen gaan.
In het boek ‘Oplossings-gericht coachen’ wordt verder stil gestaan bij de opbouw van een coachings-traject, er worden veel bruikbare en praktische tips gegeven, gesprekstechnieken worden behandeld en ook moeilijke situaties krijgen ruim aandacht. Want hoe ga je bijvoorbeeld om met een cliënt die geen vooruitgang boekt? Een lastige situatie die elke coach wel een keer tegenkomt in zijn praktijk.
Al met al is ‘Oplossings-gericht coachen’ een prettig, praktisch en doelgericht boek. Dat handvatten geeft aan coaches, ongeacht hun werkwijze.

(Voor Nederlands Tijdschrift voor Coaching)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.