Over koken en creativiteit – Ingrid Vente

In een serie interviews over de relatie tussen koken en creativiteit vandaag een gesprek met beeldend kunstenaar, fotograaf en remedial artist Ingrid Vente. 

Ingrid VenteKun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Ingrid Vente. Ik begeleid groepen en individuen – volwassenen en kinderen, zakelijk en particulier – in het creatieproces. Ik doe dit o.a. bij First Choice Events, een evenementenbureau, waar ik samen met mijn collega’s, grote groepen begeleid tijdens het bouwen van zandsculpturen. Ik werk ook bij het Mee in Zee atelier in Den Haag. Daar fotografeer ik de artiesten bij de opbouw en soundcheck en verzorg ik de inrichting van speciale optredens en een aantal exposities.

Ik beoefen nu zo’n acht jaar yoga en meditatie en volg regelmatig trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik school me jaarlijks bij en volg daarbij vooral mijn hart. Op dit moment denk ik aan een opleiding in België, bij Artolive, waar je opgeleid wordt om als kunstenaar creatieprocessen te begeleiden. Ik zie dat als een verdieping en het zal me nog meer tools geven.

Ik ben de trotse moeder van een super lieve, creatieve dochter van 11 en ben gezegend met een lieve vriendin.

Wat voor rol speelt koken in jouw dagelijks leven?

In 2006 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie van Den Haag. Ik kan me nog een werk van mij herinneren: een pannetje op een jaren 70 gasfornuis, met kookgeluiden uit zo’n ouderwets dicteerapparaatje. De geluiden had ik de dag ervoor opgenomen tijdens het bereiden van een diner. Het dicteerapparaatje had ik in het pannetje gelegd. Als je het deksel van het pannetje haalde, hoorde je het gesudder en gespetter nog harder, net als bij een echt pruttelend pannetje. In dit geval zag je het dicteerapparaatje liggen. Ik zoek altijd naar de meest eerlijke handelingen. Dat is ook mijn kracht.

Met mijn vriendin kook ik graag samen. Het zijn complete liefdesmaaltijden. Mijn hart gaat open, al mijn zintuigen staan op scherp. Als ik zie hoe zij met haar handen aandachtig potjes opent, roert in zelfgemaakte sausjes…. haar vingers aflikt, proeft, dan voel ik pure liefde door mijn lichaam stromen en word ik rustig. Als kind vond ik dat al heerlijk om naar te kijken. Naar die vrouwen die, vol passie, kookten en zo lekker smakelijk smikkelden en smakten als ze iets proefden en hoe ze vaak random gerechten in elkaar flansten… beetje dit, beetje dat. Koken en eten, is liefde. Jezelf en de ander liefdevol voeden is een lust voor de ziel. Liefde gaat bij mij duidelijk door de maag.

Is er volgens jou een relatie tussen koken en creativiteit?

Als je zo dichtbij jezelf bent, dan ontdek je steeds weer iets nieuws binnen jezelf en wordt kunst een spirituele tocht. Je ego en je ziel leer je samen te laten werken. Ook voor mij is het steeds de uitdaging om met weinig, dus met de beperkingen die er zijn, kunst te maken. Juist die beperkingen helpen mij te focussen en tot de kern te komen. Ik vind dat steeds weer spannend! Ik kom dan op een golf van creativiteit en dat is lekker!

Dit gebeurt ook als ik kook. Koken is een hulpbron voor mij. Koken kan een sensitief proces zijn van proeven, voelen, zien en ruiken en me verbonden voelen in het hier en nu. Als je je ervoor opent. Kijken wat er nu is. Wat kan ik maken met de spullen die ik nu heb. Zonder iets te moeten kopen. Improviseren. Ik volg met het koken ook mijn handen en mijn hart, ik laat het eten mij keer op keer verrassen.

Koken, schilderen, sculpturen maken, fotograferen. Met hout, metaal, papier, verf, voedsel, houtskool, plastic afval, dure camera of niet, het maakt mij niet uit. Het gaat om het proces. Om het zen gevoel. De Kern. Wat willen mijn handen nu maken? Waar zit ik nu? Het heeft me op deze manier nog nooit teleurgesteld.

Verbind jezelf met je hart en schep. Creëer. Iedereen kan dat.

Zet je koken wel eens bewust in, bijv. om een creatief proces op gang te brengen?

Ik hoef niet altijd kunst te maken om mijn creatieproces te voeden. Koken van het begin tot het eind en alles wat daarbij hoort: het samen zijn, samen eten, communiceren, uitwisselen is voor mij net zo creatief als wanneer ik kunst maak. Net als kunst zet het je zintuigen wagenwijd open. En dat is zo’n super tof gevoel! Het leven kan dan zo bij je naar binnen stromen.

Ik werk sinds kort nu en dan in een lunchroom, met mooie ingrediënten. Van begin tot het eind is het voor mij als het opzetten van een schilderij. Tot en met het decoreren van het bord toe. Dan komt mijn tijd bij de Bijenkorf, waar ik als etaleur heb gewerkt, weer naar boven. Het moet voor mij kloppen, als een abstract schilderij … of een beeld, met kleur & vorm. Ik kan eten niet zomaar even op een bord kwakken. Niet als ik verbonden ben met mijn creatieve stroom. Ik houd ervan als eten er mooi uitziet en ik maak daar ook graag weer smakelijke foto’s van. Joie de vivre!

Wat is je lievelingsrecept?

Ik heb geen lievelingsrecept. Ik heb ook geen lievelingsboek of lievelingsschilder. Tijdens het schrijven van dit interview, bakte mijn vriendin scones voor me. Omdat ik die nog nooit had gegeten. Ze maakte ze glutenvrij, met de zelfgemaakte jam van haar moeder. Voor mij is dat proeven, dat leren van nieuwe werelden, het verruimen van mijn blik, als reizen. Het voedt mij met nieuwe inspiratie. Als ik iets proef dat heel goed in elkaar zit, perfect in balans is, dan vergeet ik die smaak, die beleving nooit meer, ik proef alle lagen, zoals een gelaagd kunstwerk. Het heeft me dan voorgoed veranderd.

Scones

SCONES

Ingredienten

500 gr Lisa’s choice glutenvrije bloem + wat extra
25 gr bakpoeder
5 gr zout
100 gr witte basterdsuiker (vervang eventueel door 120 gr palm-/kokosbloesem suiker)
250 gr roomboter
200 gr melk
2 eieren, waarvan 1 losgeklopt

Hulpmiddelen

Mengkom, uitsteekrondje van 6 cm doorsnee, deegroller, met bakpapier bekleedde bakplaat, kwastje (een siliconen kwastje werkt fijn!).

Bereidingswijze

Zet alles klaar, dat werkt snel en dan kun je niets vergeten.

Verwarm de oven voor op 220 graden

Meng de Lisa’s choice bloem, het bakpoeder, zout en de basterdsuiker.

Snijd de boter in stukjes en kneed deze erdoor.

Meng vervolgens de melk en het ei erdoor en laat het (plakkerige) deeg 1/2 uur rusten in de koelkast.

Bestuif het aanrecht met wat bloem, rol het deeg uit tot ± 3 cm dikte en steek er rondjes uit van 6 cm doorsnee.

Leg de uitgestoken rondjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat, bestrijk ze met losgeklopt ei en laat nogmaals 1/2 uur rusten.

Bestrijk ze nu nogmaals met losgeklopt ei en bak de scones 7 minuten in de voorverwarmde oven.

Even laten afkoelen, serveren met ‘clotted cream’ of zelfgemaakte jam en mmmm genieten maar!

Wil je meer weten of in contact komen met Ingrid? 

Ingrid persoonlijk op Facebook en haar Remedial Artist Page

De site van Ingrid

Ingrid op Pinterest

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.