Over perfectionisme en fotografie

Mijn stelling is dat alle fotografen perfectionist zijn. Hoe ik daarbij kom? De afgelopen weken heb ik 100-en fotografen gesproken (ik overdrijf niet) en hen, als onderdeel van een bedrijfsplan, een sterkte zwakte analyse van zichzelf laten maken. En welke eigenschap stond met stip op nummer 1? Juist. Perfectionisme.

984e76f7cd94b01348b988f08c580301Overigens wordt perfectionisme dan meestal zowel bij de sterke als bij de zwakke kanten genoemd. Terecht natuurlijk.

Tot op zeker hoogte heb je als fotograaf perfectionisme nodig. Je foto moet er immers ‘perfect’ uitzien. Aan de andere kant zorgt een te ver doorgevoerd perfectionisme er voor dat fotografen vaak veel te veel tijd kwijt zijn met het maken en nabewerken van een foto. En zijn ze nooit tevreden met het eindresultaat.

Best jammer eigenlijk. Als je zo’n druk legt op een eindresultaat dat perfect moet zijn, kun je dan nog wel genieten van het proces? Dan heb je zo’n leuk vak en dan lukt het je niet eens om er echt van te genieten. En dan hebben we het er nog niet eens over dat je al die extra effort die je in je werk stopt niet door kunt berekenen aan je klant….

Wat kun je doen om dat perfectionisme een beetje los te laten?

* Realiseer je dat jouw klant waarschijnlijk eerder tevreden is met een foto dan jijzelf. Jij gaat voor 200%, je klant is waarschijnlijk tevreden met 80%. En daar heeft die klant groot gelijk in.

* Perfectie bestaat niet. En bovendien, als iets echt perfect zou zijn, is het volgens mij niet meer interessant om naar te kijken. Iets wat perfect is, is eerder saai dan spannend.

* Vraag jezelf eens af wat je perfectionisme je oplevert. Veiligheid? Controle? Het gevoel goed te zijn? En bedenk vervolgens of je dat gevoel ook op een andere manier voor jezelf kunt bereiken of veiligstellen.

* Probeer ook te genieten van het proces. Als je dat niet doet loop je de kans dat je jezelf uitholt. Bovendien put een constant streven naar perfectie ook uit. Een perfectionist werkt vaak veel te hard, het is immers nooit goed genoeg. Volgens mij HET recept voor een burn out.

* Vergelijk jezelf niet met anderen. Als je jezelf steeds maar vergelijkt met anderen loop je het risico bijzonder ontevreden te worden over je leven en je werk

* Realiseer je dat elk resultaat een goed resultaat is. En gaat er iets fout, dan is er nog geen man over boord. Op z’n minst leer van je fouten. Zonder mislukking geen succes, dat weten we allemaal (toch?)

* Geef jezelf elke dag een compliment. Dat mag voor iets kleins zijn of voor iets groots, maar doe het elke dag!

En wat ik me steeds afvraag: worden fotografen nou perfectionistisch door het vak van fotograaf of kiezen perfectionisten voor fotografie omdat ze daar hun perfectionisme in kunnen uitleven? Iemand een idee?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.