Registreren van een merk

Even een ander blog tussen door, over het registreren van je merk. Zinvol om te doen!
Dat heb ik dit jaar zelf ondervonden, toen dit voorjaar een andere ondernemer mijn naam (AngelCoaching) ook mooi bleek te vinden en ging gebruiken voor zijn bedrijf. Ik balen! In eerste instantie de KvK gebeld, omdat ik er van uitging dat zij daar ook iets tegen konden doen. Maar dat bleek dus niet het geval te zijn, zij mogen geen rechter spelen en moeten iedereen inschrijven, ook al is er al een bedrijf met een soortgelijke naam. De meneer van de KvK wist me verder te vertellen dat je juridische stappen kunt ondernemen als je aan kunt tonen dat jouw bedrijf schade leidt. Maar ja, daar dat is ook niet echt prettig om te doen en bovendien duren juridische procedures over het algemeen erg lang. Ik heb het gelukkig kunnen regelen met de eigenaar van dat andere bedrijf, maar ik heb wel onmiddellijk mijn naam laten registreren, zodat andere bedrijven mijn naam niet meer mogen gebruiken. De kosten vallen mee, zo rond de 240 euro als je het zelf doet en dan is je naam voor 10 jaar geregistreerd. Je kunt het ook door iemand laten doen, dan ben je – uiteraard- meer geld kwijt.

Wat kun je registreren?
Op de site van BBIE staat het als volgt verwoord: “De wettelijke definitie van een merk is heel ruim: merken zijn alle tekens die dienen om de waren (producten) of diensten van een onderneming te onderscheiden.” Het kan dan gaan om woordmerken, beeldmerken, vormmerken e.d.
Er zijn natuurlijk ook zaken die je niet kunt registreren. Als er te weinig onderscheidend vermogen is bijvoorbeeld kun je je merk niet registreren.

Meer info nodig? Kijk op de site van BBIE

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.