VAR WUO aanvragen

Voor alle mensen die een VAR WUO (Winst Uit Onderneming) aan willen vragen neem ik in deze blog stap voor stap door hoe je dat het beste kunt doen. 

Je hoeft een VAR WUO alleen aan te vragen als je werkzaamheden voor een opdrachtgever uit gaat voeren als zelfstandige. Als je alleen voor particulieren werkt hoef je er geen aan te vragen, een VAR gaat immers om het vaststellen van een arbeidsrelatie en bij een particulier ben je (meestal) niet in loondienst. Je vindt het aanvraagformulier bij de belastingdienst & je kunt het digitaal opsturen. Meestal heb je dan binnen een week of 2 à 3 je VAR binnen. Nou gaat er nog wel eens wat fout met het aanvragen van een VAR en dan krijgen mensen bijvoorbeeld een ‘VAR overige inkomsten’ en dat wil je niet als zelfstandig ondernemer. Vandaar deze ‘handleiding’

Het begint simpel:

Gewoon je persoonsgegevens invullen. Een kind kan de was doen 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* We beginnen met het omschrijven van je werkzaamheden: die dit zo ruim mogelijk, zodat je niet voor elke klus een nieuwe VAR moet aanvragen.

* Zijn de inkomsten al eerder beoordeeld door de belastingdienst? Als je net voor jezelf begint niet, dus dan vul je nee in. Ben je al langer bezig en heb je eerder een VAR aangevraagd vul dan in wat op jou van toepassing is.

* Dan willen ze weten hoe je zelf de inkomsten beoordeelt. Als je een VAR WUO wilt vul je hier natuurlijk in ‘Als winst uit onderneming

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Hoeveel uur ga je werken? Hier vul je in ‘700 uur of meer’

* Hoeveel opdrachtgevers? Vul in ‘3 tot 7 opdrachtgevers’ (of meer)

* Hoeveel opdrachtgevers had je? Vul in wat van toepassing is.

* Kun je de opdracht door iemand anders uit laten voeren? Vul daar ja in.

* Is het risico voor jou? Ook daar vul je ja in. Ondernemen houdt immers in dat het risico voor jou is.

* Verricht je de werkzaamheden voor iemand bij wie je in loondienst bent geweest? Vul daar nee in, dat wordt nl. door de belastingdienst al snel als loondienst gezien

* Kunnen dezelfde werkzaamheden ook in loondienst verricht? daar zou ik nee invullen

* Via detachering e.d.? Vul daar nee in

 

 

 

 

 

 

 

* Geschatte jaarinkomsten: als je weinig inkomen hebt zal de belastingdienst je niet snel als zelfstandige zien. Vul dus minstens 10.000 tot 25.000 euro in. Het is een schatting, het is niet zo dat de belastingdienst dit ziet als een opgave, ze komen niet volgend jaar bij je aankloppen omdat je gezegd hebt dat je 25.000 gaat verdienen.

* Loonheffingen? Daar vul je nee in

* Doorbetaald als je ziek bent of vakantie hebt? Ook daar vul je nee in

* Verplicht aanwijzingen op te volgen? Ook daar vul je nee in

* 70% inkomsten bij 1 opdrachtgever? Ook daar vul je nee in

* Verstuur je facturen? Ja!

* Maakt u reclame? Ook daar vul je ja in. Het gaat hier niet persé om advertenties e.d., maar ook om een website, visitekaartjes e.d.

* Ingeschreven bij KvK? Om een VAR te krijgen moet je ingeschreven staan bij de KvK, schrijf je dus in voordat je een VAR aanvraagt

* Personeel in dienst? Vul in wat van toepassing is.

* BTW nummer? Als je je ingeschreven hebt bij de KvK krijg je meteen een BTW nummer, behalve natuurlijk als je onder het 0% tarief valt, maar dat is bijna nooit het geval

* Investeer je meer dan 2.500? Het gaat hier ook om kantoorartikelen e.d., vul dus gerust ja in

* Meestal op lokatie opdrachtgever? Daar vul je nee in

* Vergunningen? Wat van toepassing is op jouw situatie

* Administratie? Als ondernemer ben je verplicht een administratie bij te houden, hier vul je dus ook een ja in.

Klaar!

 

 

44 antwoorden
 1. Jenny
  Jenny zegt:

  Hoi Marca,
  Vandaag wilde ik mijn VAR-WUO gaan aanvragen en toen kwam ik precies jouw blog tegen. Daar ben ik echt heeeeeel erg blij mee. Ook al ben ik niet helemaal een creatieve, toch is jouw blog erg handig voor ook andere startende ondernemers.
  Groetjes,

  Beantwoorden
 2. selda
  selda zegt:

  Had ik dit maar 6 weken geleden gelezen!!!!!! Kom er nu pas achter dat ik de verkeerde var heb gekregen. Ik heb dus een var row gekregen i.p.v. var wuo kan ook geen bezwaar meer maken want zijn al 6 weken overheen. Weet u of ik dit nog kan terug draaien????

  Beantwoorden
 3. Ilhame
  Ilhame zegt:

  Hoi marca
  Super fijn dat je dit zo uitlegt hier!!
  Heb nog een vraagje per wanneer gaat die varwuo in, pas als je hem hebt of kun je het aanvragen en meteen ermee aan de slag? Of kan je het zelfs met terugwerkende kracht aanvragen?

  Beantwoorden
   • Ilhame
    Ilhame zegt:

    Hi Marca,
    Bedankt voor je snelle reactie. Maar verlate facturen sturen, kan dat ivm nieuw kalenderjaar?
    Nig 1 vraagje ik zag ook ergens staan dat de var alleen geldig is per kalander jaar. Betekend dat als ik hem nu aanvraag ik in 3 maanden moet voldoen aan de eisen van 3 opdrachtgevers, het aantal uren en het inkomen? Alvast bedankt!!!!

    Beantwoorden
    • Marca van den Broek
     Marca van den Broek zegt:

     Hoi,

     Facturen pas volgend jaar versturen is inderdaad niet zo’n goed idee. Ik wist niet dat je zo lang wilde wachten met een var aanvragen 😉

     Je vraagt een var inderdaad voor elk kalenderjaar opnieuw aan, dus dat heeft voor dit jaar niet zo heel veel zin meer…… Heb je je wel al ingeschreven bij de KvK?

     Ik weet natuurlijk niet hoeveel facturen je dit jaar nog wilt versturen, maar als het er maar een paar zijn zou je er ook nog voor kunnen kiezen om je uit te laten betalen dooyeen verloningsbedrijf. Zij sturen dan namens jou een factuur en betalen jou uit. Kost wel een paar centen (meestal een percentage van je factuur) en ze houden ook premies e.d. in. Kan handig zijn!

     Succes!

     Beantwoorden
 4. paul
  paul zegt:

  paul,

  Ik kan als freelancer starten per 2 juli bij mijn vorige werkgever voor 5 dagen in de week. Per 1 juli ben ik officieel uit dienst. Via de kantonrechter wordt er een proforma ontbindingsprocedure gevoerd, dit is een schriftelijke procedure.
  Met een VAR WUO verklaring kan ik daar weer gaan freelancen.
  Volgens mij geldt deze VAR verklaring alleen voor zelfstandige en niet voor freelancers. Ik zou bij aanvraag van deze verklaring met gebruikmaken van jouw instellingen een kans maken, maar kom ik dan niet in de problemen als de belasting ziet dat ik weer fulltime of evt. 4 dagen bij m’n oude werkgever werkzaam ben?
  Geen kans op een boete als de belastingdienst erachter komt, dat de gegevens die ik heb ingevuld niet helemaal juist zijn?
  vr.groet

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Hoi Paul,

   Je geeft met een VAR een prognose, de belastingdient kan jou dus niet beboeten als de werkelijkheid anders is dan je prognose. Iets anders is, dat het officieel zo is, dat je niet mag gaan freelancen bij iemand die eerst je werkgever was. Je loopt het risico dat de belastingdioenst dat als schijnzelfstandigheid zal zien. Het fijne weet ik daar ook niet van, dat zou je misschien even na kunnen vragen bij iemand die deskundig is op dat gebied?

   Groet, Marca

   Beantwoorden
 5. ennas
  ennas zegt:

  Hoi Marca, ik heb een VAR ROW gekregen, nog een keer VAR WUO aangevraagd, willen ze niet naar kijken omdat er geen verandering in werkzaamheden is. Zal ik bezwaar aantekenen of is het zinvol om nog eens een VAR aan te vragen? Bedankt!

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Hoi Ennas! wat een gedoe ook met die dingen 🙁 Wanneer heb je de 1e keer je VAR aangevraagd en wanneer de 2e? Als je nu net de afwijzing hebt gehad op de 2e heeft het denk ik niet veel zin om er nog een aan te vragen, ik ben bang dat je dan toch bezwaar aan moet tekenen. Succes!

   Beantwoorden
   • ennas
    ennas zegt:

    Ik heb de VAR WUO nodig om te mogen werken voor twee nieuwe opdrachtgevers. Dus heb meteen de tweede aanvraag gedaan toen de eerste afgewezen was. En nu een week geleden tweede afwijzing gekregen. Ben al bezig met de bezwaarbrief. Bedankt voor je snelle reactie!

    Beantwoorden
    • Marca van den Broek
     Marca van den Broek zegt:

     Ik hoop dat ‘t lukt! Ik zou het er dan vooral op gooien dat het weliswaar om dezelfde werkzaamheden gaat, maar dat je meer opdrachtgevers hebt en dus ook meer uren draait met die werkzaamheden. Overigens schijnt de VAR afgeschaft te gaan worden, in plaats daarvan komt waarschijnlijk een systeem waar je per opdracht(gever) online een verklaring in moet vullen. Zucht. Succes!

     Beantwoorden
 6. Mirjam
  Mirjam zegt:

  Ontzettend bedankt Marca! Je hebt me er ontzettend mee geholpen, want ik had inderdaad een VAR uit overige inkomsten ontvangen. Opnieuw een aanvraag gedaan en deze ingevuld zoals hierboven aangegeven.

  Beantwoorden
 7. ko
  ko zegt:

  Nope er staat op dat het dokument slechts eenmaal verstrekt word maar ik heb er gewoon twee ontvangen een WUO en een ROW en dit zorgt ervoor dat ik erg onzeker ben wat ik hiermee kan doen ik heb al een tijdje een hele hoop gedoe met de belastingdienst en ik begin het echt beu te worden want die onduidelijkheid word ik gek van en ik zit eraan te denken om maar gewoon naar Belgie te verhuizen want het schijnt wat een hoop dingen betreft daar veel beter geregeld te zijn.

  Ik heb nu dus twee verschillende Var’s en ik ben bang dat ik straks een naheffing krijg of een boete en ik ben dr helemaal niet blij mee.

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   en wuo en een row voor dezelfde werkzaamheden? dat is wel heel raar inderdaad. Ik zou me er verder niet al te druk over maken eerlijk gezegd. Als jij weet dat je zelfstandig bent en je kunt dat ook aantonen bij een eventuele controle is er niks aan de hand!

   Beantwoorden
 8. ko
  ko zegt:

  nou nee ik heb twee aanvragen gedaan met verschillende werkzaamheden omschrijvingen die eigenlijk min of meer ook weer wel hetzelfde zijn na die eerste aanvraag duurde het extreem lang en er kwam maar geen var dus had ik een nieuwe aanvraag gedaan en toen had ik er opeens twee ,ik begrijp niet zo goed wat dat er mee te maken heeft die werkzaamheden en dacht dat het iets met het aantal opdrachtgevers te maken had ik wil graag zeker weten dat het allemaal goed zit en dat lukt me niet omdat ik er helemaal niks van begrijp welke var moet ik aan mijn opdrachtgever geven hij wil een WUO dus die heb ik gegeven maar wat als het straks niet goed is ik word echt ziek van die belastingdienst.

  Beantwoorden
 9. ko
  ko zegt:

  Ja de uren kom ik wel aan maar ik werk momenteel maar voor een opdrachtgever ik ben wel op zoek naar andere maar ik weet niet zo goed hoe ik dat ga doen nog het jaar is net begonnen dus ik heb nog wel wat tijd hopelijk vind ik een oplossing.

  Bedankt voor alle hulp 🙂

  Beantwoorden
 10. monique Schalke
  monique Schalke zegt:

  Hallo Marca,
  Wat een fijn overzicht. ik heb even een vraag: ik ga nu beginnen als zelfstandige. Ik heb 3 opdrachtgevers, 1 van twee werkdagen, 2 van 2 uur per week.
  Ik verdien waarschijnlijk dus bij een 70 %, wat nu ?
  Met vriendelijke groet,
  Monique Schalke

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Hoi Monique,

   Als je net voor jezelf begint snapt de fiscus ook wel dat je misschien niet helemaal uitkomt met het aantal opdrachtgevers, ik zou me daar niet al te veel zorgen over maken. Mocht je het zeker willen weten (ik ben geen fiscalist), dan zou je even met de belastingdienst moeten bellen….

   Groet, Marca

   Beantwoorden
 11. inga
  inga zegt:

  Hi,

  Ik heb een fout gemaakt met het invullen en heb nu een VAR row gekregen terwijl ik echt een VAR wuo nodig heb. Ik heb al een opdracht gedaan maar kan niet betaald worden zonder de var. Weet nu niet wat ik het beste kan doen: opnieuw aanvragen of bezwaar maken…. vooral omdat het lang lijkt te duren als je bezwaar maakt en tegen die tijd willen ze mij al een tweede keerboeken. Wat een gedoe! Wat kan ik het beste doen?

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Hoi Inga,

   Officieel moet je bezwaar aantekenen inderdaad, maar ik hoor van veel mensen dat ze gewoon een nieuwe aanvragen en dat dat meestal goed gaat. Dus dat zou laatste zou ik gewoon proberen als ik jou was! Succes, ik hoop dat het lukt!!

   Groet, Marca

   Beantwoorden
 12. mary janssen
  mary janssen zegt:

  dag Marca

  Volgens mij is een VAR niet meer aan de orde, maar gaat het nu over modelovereenkomsten. Misschien dat je daar iets over kunt melden?

  groet Mary

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Hoi Mary,

   Klopt, de VAR is afgeschaft. Ik was er nog niet aan toegekomen deze blog weg te halen. Over modelovereenkomsten is nog vrij veel onduidelijkheid en er zijn natuurlijk ook allerlei verschillende vormen, dus dat maakt het -in ieder geval voor mij- lastig om daar in algemene zin iets over te zeggen. Gelukkig hebben heel veel andere mensen er al wel over geschreven!

   Groet, Marca

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.