Waarom het geen zin heeft om je zorgen te maken

De Dalai Lama zegt het zo mooi: “If a problem is fixable, if a situation is such that you can do something about it, then there is no need to worry. If it’s not fixable, then there is no help in worrying. There is no benefit in worrying whatsoever.” Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar deze uitspraak maakt in a nutshell wel duidelijk waar het volgens mij om draait.

small__8019881296 (1)Veel mensen gaan er automatisch van uit dat ik me vreselijk zorgen heb gemaakt de afgelopen 1,5 jaar Maar eigenlijk valt dat wel mee.

Niet dat er niet genoeg was (en is) om me zorgen over te maken: het ging niet goed met zoonlief, m’n bedrijf heeft op het punt van omvallen gestaan (ik zelf ook trouwens) en zo nog wat van die grote, zorgwekkende omstandigheden en gebeurtenissen.

Maar als er één ding is wat ik de afgelopen jaren heb geleerd, is dat het absoluut geen zin heeft om je zorgen te maken. Het verandert namelijk helemaal niks aan de situatie en je gaat je er alleen maar rot(ter) door voelen.

Het gekke is overigens wel dat ik me in 1e instantie schuldig voelde als ik me geen zorgen maakte, alsof ik dan geen verantwoordelijkheid nam voor de situatie. Bizar natuurlijk. Want als je je geen zorgen maakt om iets, wil dat niet zeggen dat je geen verantwoordelijkheid neemt. Je zorgen maken levert blijkbaar een soort schijngevoel van verantwoordelijkheid op.

Niet meer doen dus.

Nou ben ik absoluut geen heilige en al helemaal niet 100% Zen, dus ik betrap me er zelf heus wel eens op dat ik me zorgen loop te maken, maar ik heb zo m’n manieren gevonden om daar mee om te gaan

* afleiding zoeken, iets leuks gaan doen, je zinnen verzetten.

Ligt voor de hand, maar dat is niet voor niks, want het werkt

* geleide meditaties

Zorgen lijken een voorkeur te hebben voor de nachtelijke uren. Ik zorg dat ik altijd een fijne meditatie bij de hand heb, zodat ik weer in kan slapen

* nadenken Is er iets wat ik kan doen? Ja, dan doe ik dat. Nee? dan laat ik het los.

* op mezelf inpraten

“Je hebt voor hetere vuren gestaan en dat heb je ook opgelost”, dat werk. Ook nog even kijken hoe ik dat toen gedaan hebt en of ik die actie eventueel weer in kan zetten.

* vertrouwen

Als er één  ding is wat ik geleerd heb sinds ik ondernemer ben, is dat je vertrouwen moet hebben. Vertrouwen dat het goed komt, op wat voor manier dan ook. Je kunt (bijna) nooit voorzien hoe de dingen gaan lopen. Denken dat je dat wel kunt geeft een vals gevoel van controle, dingen lopen nl. altijd anders dan je van tevoren bedenkt (daarom ben ik ook geen fan van planningen maken)

Er zit ook nog een andere kant aan je zorgen maken. Namelijk als je je zorgen maakt over iemand anders. Dat lijkt misschien op het 1e gezicht heel nobel, maar ik kan daar niet zo veel mee, al helemaal niet als ik zelf het onderwerp van de zorgen ben.

Waarom vind ik dat zo naar?

* Als iemand zich zorgen over je maakt en dat ook uitspreekt maakt diegene het daarmee (onbewust?) ook jouw probleem. Dat klinkt misschien hard, maar zo ervaar ik het wel.

* Het getuigt van weinig vertrouwen als je je zorgen maakt over iemand anders. Weinig vertrouwen in de kracht van de persoon in kwestie bijvoorbeeld om zijn of haar problemen zelf op te lossen.

* als je niet oppast ga je je nog schuldig voelen omdat iemand anders zich zorgen over je maakt.

Als je je zorgen maakt over iemand kun je volgens mij beter vragen of er iets is wat je kunt doen. De helpende hand uitsteken dus.

Ik ben benieuwd, hoe ga jij hiermee om? maak je je wel eens zorgen? heb je daar last van? heb jij manieren om je zorgen de kop in te drukken?

photo credit: Lord Jim via photopin

P.S. Ik had deze blog in 1e instantie op mijn persoonlijke site gepubliceerd, maar zag dat veel mensen er op reageerden vanuit een werk/ondernemersperspectief, vandaar dat ik hem hier ook nog even geplaatst heb.

6 antwoorden
 1. Martin Stellar
  Martin Stellar zegt:

  Er zit een enorm nadeel aan zorgen maken: Het verblindt. Het kost erg
  veel energie en maakt dat het bewustzijn constant in dezelfde
  cirkeltjes draait. Niet alleen is dat een enorme verspilling van
  energie, het is zorgt er ook voor dat je minder goed funcioneert, het
  belemmert creativiteit en productiviteit – en daarnaast veroorzaakt het
  ook nog eens sombere of depressieve gevoelens, waardoor je nog minder
  goed functioneert.

  Mijn oplossing: Actie. Dingen doen, massive
  action. Hoe meer hoe beter, en wat je precies doet maakt lang niet zo
  veel uit als gewoon keihard aan de riemen trekken. Gaat het zo over 🙂

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.