Waarom kwetsbaarheid juist wel iets oplevert als je het laat zien

Bijzonder. Veel mensen vinden het (dood)eng om zichzelf te laten zien op social media. Niet alleen ben je dan kwetsbaar, ook zou het nog wel eens tegen je kunnen werken, zo is de gedachte.  Niets is minder waar, dat bewijst Selena Gomez maar weer eens. Ik heb verder niks met deze dame, maar ik vind het geweldig om te zien dat ze openlijk uitkomt voor haar depressie en angsten en dat ze -in de periode dat ze notabene niet eens updates plaatste omdat ze zichzelf had op laten nemen- uitgroeide tot de meest gevolgde Instagrammer (ze heeft meer dan 100 miljoen volgers).

Selena Gomez: “I’ve discovered that anxiety, panic attacks and depression can be side effects of lupus, which can present their own challenges.”

Jezelf laten zien, biedt herkenning

Niemand is perfect, iedereen heeft z’n dingen. Waarom zouden we dat allemaal weg moeten poetsen en alleen de gepolijste buitenkant laten zien? Hoe vaak hoor je mensen niet klagen dat er een schijnwereld te zien is op social media? Is het niet zo dat WIJ social media maken? I rest my case.

De voorbeelden van mensen die zichzelf wel laten zien en daarvoor alleen maar waardering krijgen zijn legio. Ik noemde Selena Gomez al, maar dichterbij huis is Xaviera Ringeling een mooi voorbeeld. Zij blogt regelmatig over persoonlijke onderwerpen en schuwt ook het persoonlijke niet op Facebook. Of Marlike Marks, die tijdens haar reis in India haar bevindingen in een heel mooi en openhartig blog deelde. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Eng?

Natuurlijk is het eng. Ik heb ook drie keer na moeten denken, voordat ik dingen ging delen die echt persoonlijk zijn. Zoals de depressie van m’n zoon, een paar jaar geleden, of het breken met m’n moeder. En toch heb ik het gedaan. Niet als ‘therapie’ (zoals mensen wel eens suggereren), maar omdat ik het belangrijk vind om ook dit soort dingen te laten zien. Het hoort erbij, het maakt me niet een minder mens. Daarbij vind ik het belangrijk dat er over dit soort onderwerpen gesproken wordt. Dat taboe moet eraf. Maar dan nog, eng was het. Maar weet je wat er gebeurde? Ik kreeg ontzettend veel lieve, hartverwarmende reacties. Niks engs aan, zo bleek.

En m’n klanten dan?

Ik heb er eerder meer dan minder klanten door gekregen. Ik hoorde in die tijd van nieuwe klanten bijv. vaak dat ze dingen herkenden in wat ik schreef. Maar los daarvan, merk ik keer op keer dat mensen het waarderen als je laat zien wie je bent en je kwetsbaarheid niet wegpoetst. Dat levert herkenning op, maar zorgt er ook voor dat mensen het gevoel krijgen dat ze zichzelf mogen zijn. En nou hoor ik je denken “ja maar, jij bent coach, dat is anders…” Dat is dus niet anders. Ook jij, als kunstenaar//creatief, krijgt een betere band met (potentiële) klanten, en de mensen om je heen, als je meer van jezelf laat zien. Toch nog eng? Probeer het eens een keer en kijk wat er gebeurt. Ik durf je te garanderen dat het je wat oplevert…

Fotograaf Arnold Reyneveld heeft in ieder geval aan den lijve ondervonden dat het niet schadelijk is voor je bedrijf als je kwetsbaar opstelt:

 

photo credit: chaosphoenx Mirrors via photopin (license)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een + 20 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.