Wat is jouw recept voor geluk?

De laatste tijd sta ik regelmatig stil bij wat geluk is. Ben jij gelukkig? Ik wel. Niet altijd natuurlijk, maar op momenten zeker. En ook als er dingen tegenzitten voel ik me over het algemeen toch nog ‘gewoon’ gelukkig. Ik ben geneigd om dat toe te schrijven aan mijn zonnige natuur. Maar ik denk dat dat niet alles is. Wat is het recept voor geluk?

Al eeuwenlang buigen mensen zich daar over, dus ik heb echt niet de illusie dat ik HET antwoord heb op die vraag. En misschien is de vraag ook wel: is de mens gemaakt voor geluk? Is geluk een vanzelfsprekendheid? Als ik zo om me heen kijk is het dat (helaas) zeker niet.

Is de mens dan gemaakt om ongelukkig te zijn? Dat lijkt me toch ook niet. Als ik zie hoeveel lijden dat veroorzaakt….

In mijn zoektocht kwam ik gisteren onderstaand model tegen. Ik had het al eerder gezien, op de site van Erno Hannink en had het toen bewaard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als je naar dit model kijkt bevindt geluk zich op het snijpunt van waar je van houdt, wat de wereld nodig heeft, wat je goed kunt en waar de wereld voor wil betalen.

Mooi model. Wel beperkt ook. Ik denk dat je zeker geluk kunt vinden als je vervulling vind in deze punten, maar ik denk dat geluk niet alleen zit in de dingen die je DOET. Er zijn ook altijd externe factoren (ziekte bijvoorbeeld) die een rol spelen. Toch?

Mijn idee is dat geluk ook voor een deel wordt bepaald door hoe je met die externe factoren omgaat. Je kunt niet kiezen wat er gebeurt, maar je kunt wel kiezen hoe je omgaat met de dingen die gebeuren. Toch?

Ik ben benieuwd: wat is jouw recept voor geluk?

Aanvulling

En kijk eens wat ik vandaag vond, een infographic met 10 dingen waar je gelukkig van wordt!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.