WordPress site bouwen in 4 babystapjes

WordPress wordt inmiddels door zo’n 20% van de website bouwers gebruikt en ook ik ben een fervent WordPress gebruiker. En toch drijft WordPress sommige mensen tot wanhoop. Daarom hieronder WordPress in 4 babystapjes!

small__50362910251. WordPress.org versus WordPress.com

Niet iedereen weet dat WordPress verschillende mogelijkheden biedt en mensen gaan daar dan ook nog wel eens de mist mee in en geven het dan op. Niet doen!

Voor alle duidelijkheid: WordPress.com is een blogplatform. Daar kun je gratis een blog aanmaken en gaan bloggen. WordPress.org gaat over het bouwen van sites, hier download je het ‘geraamte’ voor je site, de backbone zeg maar. Op WordPress.org is ook een forum te vinden waar je al je vragen kunt stellen, heel handig!!!

Dus: wil je een site bouwen met WordPress? Download de laatste versie op WordPress.org en ga verder naar stap 2.

2. WordPress installeren

Als het goed is heb je al ergens een domeinnaam geregistreerd en heb je ook ruimte op de server gekocht waar je je site kunt laten hosten. Vervolgens moet je je gedownloade bestanden op de server van je site zien te krijgen. Hoe dat precies gaat hangt af van je provider (het bedrijf waar je je site hebt ondergebracht), maar je hebt er in ieder geval een ftp programma voor nodig (bijvoorbeeld Cyberduck)

Bij veel providers kun je een handleiding vinden hoe je WordPress op jouw site installeert (bijvoorbeeld hier voor installatie op MijnDomein). Let op: je gedownloade bestand van WordPress is een zip bestand, dat moet je eerst uitpakken voordat je het kunt installeren!

3. Thema kiezen

Het volgende dat je moet (kunt) doen is je vormgeving kiezen. Standaard komt je WordPress installatie met een thema van WordPress zelf, maar dat zou ik niet zo snel gebruiken, het is nl. nogal standaard.

Een thema kiezen dus. Er zijn 1000en thema’s ontwikkeld en soms is het lastig om door de bomen het bos nog te zien.

Een paar tips om een goed thema te kiezen:

* als je voor je bedrijf een site wilt bouwen, kies dan voor een premium (betaald) template, dan heb je veel meer opties en mogelijkheden

* zoek zo specifiek mogelijk binnen Google. Wil je een webshop? Google dan op WordPress template website. Ben je fotograaf? Dan vind je vast een goed template als je zoekt op WordPress template fotografie. Enzovoort.

* bedenk van te voren goed wat je wilt met je site en kijk of dat ook kan met het template dat je mooi vindt

* het is in ieder geval belangrijk dat het template responsive is (waardoor je site straks ook op smartphones en tablets te bekijken is).

* Ook is het fijn als het template de optie heeft voor verschillende soorten pagina’s of opmaak, bijvoorbeeld voor een contactpagina, een blog etc.

* geen idee waar je moet beginnen? Kijk dan eens bij Woothemes of bij Themeforest

Als je een thema hebt gevonden moet je dat installeren op je wordpress site. Dat doe je via het dashboard van je site. Onder het kopje Appearance vindt je Themes en als je daarop klikt kom je op een pagina waar je je thema kunt uploaden. Dit keer hoef je het zip bestand niet uit te pakken!

4. Je site inrichten

Als je het thema geïnstalleerd hebt kun je beginnen met het daadwerkelijk inrichten van je site, je hebt daar de volgende bouwstenen voor:

* de pagina’s

* eventueel een blog

* plugins

* beeld (foto’s, filmpjes)

Pagina’s:

Vanuit je dashboard maak je verschillende pagina’s aan, simpelweg door op ‘Add new’ te klikken. Geef de pagina een naam en zet je tekst er op (let op: als je vanuit Word een tekst erin plakt gaat dat vaak fout, maak er eerst een platte tekst van, dus zonder vormgeving!) Daarna kun je op Publish klikken en heb je een pagina aangemaakt. Die pagina moet je nog wel even in het navigatie menu zetten, anders ie niet zichtbaar. Dat doe je door naar Appearance te gaan en op Menus te klikken. Wat voor navigatie mogelijkheden je hebt hangt af van je thema, maar in ieder geval moet je de pagina;s die je in je navigatiemenu wilt hebben hier toevoegen.

Bloggen

Als je wilt gaan bloggen maak je eerst een pagina aan die je simpelweg blog noemt. Daar komt verder geen tekst in, alleen de titel Blog. Kies bij de layout mogelijkheden van die pagina voor de blog layout. Daarna klik je op Publish en geef je de pagina een plekje in je navigatiemenu.

Als je nu een nieuwe blog wilt maken doe je dat via Posts in je dashboard. Via ‘Add New’ kom je weer op een lege pagina waar je je blog kunt schrijven. Ben je klaar, klik op Publish en WordPress zet je kersverse blog automatisch onder het kopje blogs.

Plugins

Plugins zijn belangrijk, ze bieden nl. extra stukjes functionaliteit voor je website. Bijvoorbeeld tegen spam (Akismet), of voor je social media buttons (Digg Digg) of om je SEO te optimaliseren (SEO bij Yoast) Er zijn 1000en plugins, eigenlijk is er voor alles dat je verzint wel een plugin gemaakt. Nou is het niet zo dat je naar hartelust 100en plugins op je site kunt gebruiken. Er wordt eigenlijk altijd geadviseerd om alleen plugins te installeren die je echt nodig hebt. Ook is het verstandig om plugins die je niet gebruikt te verwijderen en m elke week even te kijken welke plugins ge-update moeten worden (daar krijg je automatisch melding van)

Een plugin installeren is simpel, ga via je dashboard naar plugins en klik op ‘Add new’. Je kunt dan zoeken naar de plugin die je wilt en ‘m vanuit je dashboard installeren. Ik zou in ieder geval deze plugins installeren.

Media

Je wilt natuurlijk ook plaatjes op je site. Om een foto op een pagina of een blog op te nemen is heel simpel, bovenaan de pagina waar je je tekst aan het schrijven bent zie je een button ‘Add Media’ staan. Als je daar op klikt kom je op een pagina waar je foto’s kunt uploaden. Ook kun je daar aangeven hoe groot je de foto wilt hebben, waar je ‘m op de pagina wilt hebben etc.

Veel sites bieden verder de mogelijkheid voor een slider, kijk bij de tutorials van het thema hoe je die moet installeren.

Met deze 4 stappen moet je een heel eind kunnen komen bij het installeren van je wordpress site. Natuurlijk zijn er nog veel meer ins & outs en zijn er oneindig veel mogelijkheden. Dat is nou net het fijne van WordPress! Gewoon alles uitproberen zou ik zeggen, als er iets fout gaat kun je het altijd weer fixen! Ook handig om te weten: er staan heel veel goede tutorials op YouTube, heel erg handig!!!

En mocht je geen zin hebben om al dit, toch wat technische, gedoe zelf te doen, neem dan iemand in de arm die het voor je doet (ik kan dat bijvoorbeeld ook voor je doen). En heb je nog vragen? Stel ze hieronder in de comments!

2 antwoorden
 1. Bettie van Veen
  Bettie van Veen zegt:

  Dag Marca,

  Ik heb mijn blog in WordPress, maar ik heb er toch een hele tijd over gedaan voordat ik door had hoe het werkte. Met name over een lege pagina maken als je een menu-item wilt hebben, heb ik lang gedaan.
  Maar… als je het eenmaal door hebt, werkt het als een trein en de plug ins zijn geweldig.

  Beantwoorden
  • Marca
   Marca zegt:

   Ik hoor van meer mensen dat ze sommige dingen heel ingewikkeld vinden, vandaar deze blog. Volgende keer als je ergens tegen aan loopt, gerust aan mij vragen!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.