WordPress vs WordPress

De laatste tijd merk ik steeds vaker dat er verwarring is over de verschillende opties die WordPress biedt. Ik schreef er al eerder over maar wil er in deze blog wat uitgebreider bij stil staan. Want wat zijn nou eigenlijk de verschillen en de voor- en nadelen van WordPress.com of WordPress.org?

small__5036291025Om maar eerst nog een keer het verschil uit te leggen:

wordpress.com is het gratis blog-platform van WordPress. Hier kun je een blog aanmaken en gaan bloggen.

Op WordPress.org kun je software downloaden om een eigen site te bouwen, met WordPress (waarop je ook kunt bloggen, uiteraard)

WordPress.org

Als je een eigen site wilt bouwen met behulp van WordPress, dan is dit de plek waar je moet zijn. Je downloadt hier de software die je nodig hebt en je kunt hier veel (heel veel) plugins en vormgeving vinden. Allemaal Open Source en dus gratis!

Daarnaast heb je een domein naam nodig en een hostingpakket dat het mogelijk maakt om een site te hosten. De software van WordPress moet je uploaden met een ftp programma (bijvoorbeeld met Cyberduck of met Filezilla) en dan kun je gaan bouwen.

Het voordeel van een eigen site is dat je veel flexibeler bent in wat je kunt doen. Je hebt meer mogelijkheden qua vormgeving (templates) en qua plugins (functionaliteit die je aan je site toe wilt voegen). Je hebt in principe alles in eigen hand. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat je je vormgeving kunt customizen en dat je plugins van andere partijen kunt gebruiken.

Het nadeel van alles in eigen hand hebben is natuurlijk wel dat je zelf ook verantwoordelijk bent voor het onderhoud van je site (je moet je plugins bijvoorbeeld regelmatig updaten). Ook de problemen die zo af en toe optreden omdat iets bijvoorbeeld ineens niet meer werkt of omdat plugins met elkaar conflicteren moet je zelf oplossen (of hulp bij inschakelen)

WordPress.com

Op WordPress.com kun je dus gratis bloggen, maar ook een site bouwen. Je hebt dan wel beperkte mogelijkheden (je kunt bijvoorbeeld alleen gebruik maken van wordpress vormgeving en plugins) en er worden advertenties op je site geplaatst. Je kunt kiezen voor een upgrade als je geen advertenties wilt.

Wil je een eigen domein naam (bijvoorbeeld omdat je zakelijk wilt bloggen) dan kan dat. Ook daar betaal je voor.

De kosten

Uiteindelijk is het goedkoper om zelf een site te bouwen. Als je een Premium account neemt bij WordPress.com ben je sowieso 99 dollar per jaar kwijt, voor een business account ben je zelfs 299 dollar per jaar kwijt. Ter vergelijk, bij een gemiddelde host ben je zo’n 30 euro per jaar kwijt voor je hosting. Dat scheelt nogal! Daar komen natuurlijk nog wel de kosten voor een thema bij, maar goed, die zijn eenmalig en tussen de 40 – 120 dollar.

foto

Mijn advies?

Als je WordPress wilt gebruiken voor een zakelijke site, dan zou ik er altijd voor kiezen 0m zelf een site te bouwen met wordpress.org. Niet alleen zijn de kosten lager, maar -nog veel belangrijker- je hebt alles in eigen hand en kunt je site vormgeven en inrichten zoals jij dat wilt.

Wil je voor persoonlijk gebruik gaan bloggen, dan zou ik eerder kiezen voor wordpress.com, vanwege het gemak.

Overigens geef ik in september een 2-daagse workshop waarin je leert een eigen wordpress site te bouwen, ook gaan we dan aan de slag met online marketing en social media. Leuk als je meedoet!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.