Zijn ZZP’ers de nieuwe paria’s?

De plannen om allerlei belastingvoordelen voor ZZP’ers af te schaffen zijn weliswaar nog plannen, maar ze zijn in vergevorderd stadium. Niet heel hoopgevend en wat mij betreft ook onbegrijpelijk. En dat voor een kabinet waarvan je zou denken dat ze ondernemerschap hoog in het vaandel zouden hebben staan. Niets is minder waar.

Wat het kabinet voorstelt

De plannen op een rijtje zodat we weten waar we het over hebben:

 • Zelfstandigenaftrek wordt afgeschaft (zo’n 7.300 euro)
 • Startersaftrek wordt afgeschaft (zo’n 2.500 euro)
 • de MKB winstvrijstelling wordt afgeschaft (is een percentage van de winst)
 • De VAR wordt vervangen door een zogenaamde bgl, waarbij de verantwoordelijkheid ook bij de opdrachtgever komt te liggen. Er komt een document dat (online) per opdracht door beide partijen moet worden ingevuld.

De gedachtengang volgens het FD:

Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp) groeit hard. Van 632.000 in 2009 naar 800.000 dit jaar en bij ongewijzigd beleid naar één miljoen in 2020. Daardoor stijgen ook de kosten voor de schatkist: zzp’ers maken gebruik van fiscale faciliteiten als de zelfstandigen- en startersaftrek, en de winstvrijstelling voor het midden- en kleinbedrijf. Omdat zelfstandigen minder belasting betalen dan werknemers, maar wel beroep doen op een deel van de sociale zekerheid, is de angst dat zij het stelsel steeds meer ‘uithollen’.

Eerste vraag: hoezo maken ZZP’ers gebruik van sociale zekerheid?

ZZP’ers hebben helemaal geen recht op uitkering, pensioenen e.d. Behalve als ze die zelf opbouwen. En dat kost geld. Veel geld.

Mag ik het even voorrekenen?

Pensioen >> zit je toch al snel op zo’n 400 euro per maand als je een beetje normaal pensioen wilt hebben

Arbeidsongeschiktheid >> afhankelijk van leeftijd en gekozen dekking toch ook al snel een paar 100 euro per maand

Werkloosheid >> je kunt je niet echt verzekeren tegen te weinig werk, wel kun je je vaste lasten verzekeren. Afhankelijk van het bedrag dat je verzekert kost dat je ook een paar 100 euro per maand.

Per maand ben je dus als ZZP’er al snel (Ik ben van de grote-stappen-snel-thuis) zo tegen de 1000 euro kwijt aan verzekeringen om min of meer dezelfde rechten te hebben als mensen die in loondienst zijn. Dure hobby dat ZZP’er zijn.

Dus JA, we betalen minder belasting

Dus Nee, we worden niet slapend rijk

Dus Nee, we parasiteren niet op de samenleving.

Sterker nog uit cijfers (uit 2012) blijkt dat zo’n 12% van de ZZP’ers onder de armoedegrens leeft en dat maar liefst 25% geen financiële buffer heeft om eventuele problemen op te vangen.

Tweede vraag: wat is er mis met mensen die hun eigen broek ophouden?

Please enlighten me. Want ik snap het niet. Er is grote werkloosheid in Nederland, jongeren komen niet aan de bak. Hoe blij moet je als regering en samenleving dan wel niet zijn met mensen die niet bij de pakken neer gaan zitten en voor zichzelf beginnen? Die dus ook geen aanspraak maken op de schatkist, geen uitkering aanvragen, geen bijstand trekken. Maar keihard werken om zichzelf van een inkomen te voorzien. Lijkt mij iets om toe te juichen en te stimuleren. En per saldo ben je als gemeenschap volgens mij goedkoper uit, want als al die mensen een uitkering aan zouden vragen…. Die cijfers zou ik wel eens willen zien.

10421962_801987239858746_4961396641939017271_n

Is de ZZP’er een paria?

Wat me nog het meeste zorgen baart is de toon van de plannen. Alsof ZZP’ers uitvreters zijn. Ten onrechte profiteren van belastingvoordeel. Aanspraak zouden maken op sociale zekerheid.

Wat me keer op keer verbaast in al die officiële plannen, is dat er geen aandacht wordt geschonken aan het feit dat alle risico ook bij die ZZP’er zelf ligt…..Af en toe gaan er dan ook nog stemmen op om ZZP’er zich verplicht te laten verzekeren (veel ZZP’ers zijn nu niet verzekerd omdat dat veel te duur is)

Al met al lijkt het er veel op dat dit kabinet moeite heeft met een grote (en groeiende groep) mensen die het initiatief in eigen hand neemt. Misschien zijn we te ongrijpbaar? Wil het kabinet liever mensen die ze kunnen controleren en in kunnen perken?

Ik snap het niet. Jij?

P.S. De VVD is inmiddels met een persbericht gekomen waarin ze onder meer aangeven dat ze ZZP’ers wel degelijk als ondernemers zien en dat het hen vooral om het tegengaan van schijnzelfstandigheid gaat. Eerst zien, dan geloven. Schijnzelfstandigheid kun je volgens mij beter op andere manieren tegengaan. Dat voorkom je niet door het afschaffen van allerlei fiscale maatregelen.

Uitgelichte foto: photo credit: Philip Ed via photopin cc

4 antwoorden
 1. B. van Hellenberg Hubar
  B. van Hellenberg Hubar zegt:

  Helemaal gelijk! Dit was mijn reactie toen ik het hoorde: ‘Daar gaan we weer! Wat moet je toch met een kabinet dat niet wil zien hoeveel zzp Nederland met elkaar opbrengt! En hoe wil Asscher in godsnaam de flexibilisering terugdraaien, als er onvoldoende alternatieven zijn op de arbeidsmarkt! Dan zullen ook de werkgevers aangepakt moeten worden, want die vinden het wel makkelijk met al die zzp’ers. Wat dan helemaal verbaast, is die alles of niets-show: er zijn uitwassen dus we pakken iedereen aan. Doet denken aan één eksteroog waarvoor je de hele voet amputeert. 🙁 ‘.

  Jouw commentaar, Marca, benadrukt terecht dat zzp’ers géén beroep (kunnen) doen op de sociale voorzieningen die voor mensen in loondienst wel open staan. Dat is een staaltje demagogie en splijttactiek van de eerste orde! Ik ben benieuwd naar de follow up, Marca en ga jouw verhaal in ieder geval verspreiden.

  Beantwoorden
  • Marca van den Broek
   Marca van den Broek zegt:

   Ze hebben echt geen flauw benul inderdaad. Het is de vraag of ze die voeling ooit wel gehad hebben, maar in ieder geval zijn ze ‘m nu kwijt. Misschien moeten ze eens een paar maanden een ‘normaal’ leven leiden, kijken hoe dat in elkaar zit……

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.