Waarom het goed is onzeker te zijn als creatief…

Ben jij onzeker? Goed zo! Misschien niet altijd even fijn in de dagelijkse praktijk, maar wel een goede voedingsbodem voor het maken van interessant werk. Als je het mij vraagt tenminste. Veel kunstenaars//creatieven klagen over onzekerheid. Dat snap ik. Onzekerheid is geen fijn gevoel en daardoor wil je er liever vanaf. Onzekerheid remt ook nogal eens af. Je doet dingen niet die je misschien wel zou willen (of moeten) doen. Dingen die je verder zouden helpen, maar ja, wie ben ik nou helemaal om aandacht te vragen voor … (vul zelf in) of om aan de slag te gaan met …

Handdoek in de ring dan maar?

Nee natuurlijk niet! Wat zou er gebeuren als je je onzekerheid zou omarmen als iets dat onlosmakelijk bij creativiteit hoort? Vraag jezelf eens af hoe creatief je zou zijn als je overal zeker van zou zijn. Zou je dan nog tot nieuwe inzichten komen? Waarschijnlijk niet. Je zou immers ‘alles’ als vanzelfsprekend aannemen en nergens vragen bij stellen.

Is het niet zo dat je jezelf juist uitdaagt door je onzekerheid? Niet snel tevreden bent, verder zoekt naar andere (betere) mogelijkheden? Ik kan me zo voorstellen dat je, als je heel zeker bent van jezelf en van je werk, je eerder genoegen neemt met het resultaat. En laten we eerlijk zijn, hoe vaak is een 1e poging interessant? Juist.

Of zoals ik las in een blog “De bereidheid niet meteen het eerst voor de hand liggende antwoord te omarmen vergt durf. Het vergt de moed om in een gat te springen waarvan je nog niet weet waar de bodem is. En of die wel bestaat.”

En in een andere blog: “Kijk maar naar de geschiedenis. Onzekerheid is altijd al een katalysator geweest voor de creativiteit van de mensheid. Natuurlijk, mensen kunnen geen meesterwerken maken als oorlogen hun families bedreigen. Maar enige onzekerheid is vaak erg goed. Kijk maar naar kunstenaars, wetenschappers, ondernemers of politici. Ze gedijen allemaal goed door een beetje onzekerheid. Onzekerheid verlamt hen niet; het stuwt hen naar grote hoogte en daardoor pakken ze iedere kans die ze zien. Wanneer ze eenmaal hun zaakjes op het drogen hebben zie je vaak dat ze wat van hun glans, en creativiteit, verliezen die ze vroeger wel hadden.”

Of fotograaf Cory Richards

Andere kant van de medaille

Maar wat als het je nou echt in de weg zit, als je niet tot dingen komt die je moet (wilt) doen? Dan is het, denk ik, in ieder geval goed je te realiseren dat die onzekerheid ten 1e goed is voor je werk en ten 2e dat het ‘maar’ een intern stemmetje is. Jouw onzekerheid spreekt niet de waarheid! Never ever ooit.

Maar om dingen gewoon te doen, moet dat stemmetje niet al te hard schreeuwen, want dat werkt verlammend. Zeggen ‘Kop dicht’ helpt vaak niet of maar even, dat moeten we dus anders aanpakken. Wat zou schelen, is als je beseft dat het ‘maar’ een gedachte is. Niks meer en niks minder. Het gaat pas fout met gedachtes als je jezelf er te veel mee identificeert, als je ze voor zoete koek slikt en je er bijvoorbeeld rot door gaat voelen of je laat belemmeren in de dingen die je wilt doen.

Okee, ik snap het, maar wat nu? 

Ik daag je uit om de volgende oefening komende week te doen: bij elke negatieve gedachte (een gedachte die jou niet verder helpt) zeg je tegen jezelf: “Ik heb de gedachte dat…..” Verder niks. Je hoeft je gedachte niet af te keuren of te onderzoeken op waarheid. Gewoon alleen maar denken “ik heb de gedachte dat…” Door dit zinnetje voor jouw negatieve gedachtes te zetten ga je hopelijk zien, voelen en accepteren dat het maar gedachtes zijn. Op die manier kom je losser te staan van dat irritante stemmetje dat zegt dat je niks kunt.

Succes! Wees lief voor jezelf, accepteer dat onzekerheid bij het leven hoort en maak mooie dingen! Of zoals Neil Gaiman het veel beter zegt: “Go and make interesting mistakes. Make good art.”

photo credit: ethet. . via photopin (license)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.