Hoe word ik succesvol als creatief? – Irene Schildkamp

Hoe word je succesvol als creatief? En wanneer ben je eigenlijk succesvol? Deze en andere prangende vragen leg ik regelmatig voor aan een kunstenaar // creatief. Vandaag het 12e interview, met goudsmid Irene Schildkamp.

Kun je jezelf voorstellen? Hoe heet je, hoe oud ben je, wat doe je?

Irene-SchildkampMijn naam is Irene Schildkamp, ik ben 57 jaar. In ‘mijn eerste leven ‘ ben ik werkzaam geweest als docent in het lager onderwijs. Na mijn 30e heb ik mijn baan opgezegd en ben ik de opleiding voor goudsmeden in Schoonhoven gaan volgen. Al voor mijn opleiding heb ik jaren sieraden gemaakt bij een hobbyclub en daar ben ik me al gaan toeleggen op het emailleren van de sieraden. Ik ben dol op kleur en kon op die manier mijn sieraden een creatieve zwier geven. Ook na de afronding van de opleiding ben ik me steeds meer gaan toeleggen op het emailleren.

Wanneer ben je gestart als ondernemer? Was het een bewuste keuze om ondernemer te worden of voelde het als de enige optie?

Mijn moeder runde een kunstgalerie (ze was/is keramiste) en daar ben ik gewoon langzaam maar zeker ingerold. In 2000 heb ik de zaak officieel overgenomen. Ik heb nooit overwogen om bij een ander atelier te gaan werken omdat ik gewoon in mijn eigen stijl sieraden wilde gaan maken en de galerie over wilde nemen.

Wat vind je fijn aan ondernemen? En wat bevalt minder goed?

Ik ben niet geschikt om voor een baas te werken, ben tegen regels en allerlei zaken die een ander me oplegt. Ik geniet dagelijks van de vrijheid die ik heb.

Maar ik heb ook dagelijks last van het ondernemer zijn, want een dag is nooit lang genoeg voor een ondernemer. Na het maken van de sieraden is er nog zo veel dat ook nog moet gebeuren.

Iedere ondernemer komt hindernissen tegen…. Waar ben je tegenaan gelopen de afgelopen jaren en hoe heb je dat opgelost?

De locatie van mijn atelier is erg lastig te vinden. Dat ervaar ik als een probleem. Mijn atelier ligt bij huis in een buitengebied aan een provinciale weg. Men scheurt erlangs. Lastig daar af te slaan, ook geen toevallige voorbijgangers. Het huis en atelier staan te koop; we willen graag naar de bewoonde wereld met het bedrijf.

De inzet van social media vond ik lastig. Door me erin te verdiepen, een online training te volgen en erover te lezen ben ik een stuk verder.

Beslissingen alleen nemen vind ik lastig. Zou best graag iemand willen hebben waar ik het groeiende bedrijf samen mee kan runnen. Om er niet altijd alleen voor te staan. Geen oplossing (nog)

Focussen en tijd handig inplannen is soms lastig. Dan is een dag voorbij zonder dat ik echt heb kunnen werken. Een klant die wat langer blijft hangen (moet kunnen, vind ik ook gezellig) een telefoontje dat langer duurt, veel mail. En de dag is weg….

Ik probeer een dagschema te maken, waar ik me nooit aan hou natuurlijk, maar ik focus me wel beter. Ik pak de 3 belangrijkste zaken van de dag als eerste, voor de middag.

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar//creatief?

Ik ben succesvol als mijn bedrijf groeit, als ik dat kan doen waar ik voor sta en men mijn product nog aanschaft of bestelt ook. Mijn doel is een bepaalde omzet per jaar, een groeiend aantal bezoekers per jaar op mijn site waardoor mijn omzet groeit.

Ik ben dus groeiend succesvol omdat mijn bedrijf groeit, de omzet is nog toekomstmuziek. Eerst investeren en dan verdienen….

Wat zet je in om er voor te zorgen dat je slaagt als ondernemer?

Ik sta voor wat ik maak. Ik draag uit wat ik maak.

Ik merk dat na een nieuwe blog of nieuwsbrief de site beter wordt bekeken.

Ik hoor dat men het kan waarderen dat de site op orde is en mooi fotomateriaal wordt gebruikt.

Tegelijk is de omzet groeiend. Waarschijnlijk mede daardoor.

Ik ben benieuwd of winacties wat oplevert, of een bericht boosten op facebook werkt….

Heb je tips voor je collega ondernemers?

Benut je sterke kanten. Ga uit van je kracht.

Zorg dat je werk altijd goed is, laat het anders niet zien of verstop het.

Ontwikkel jezelf.

Leer elk jaar iets bij. Ik heb een jaar fotografie gedaan om te kijken hoe ik mijn sieraden gefotografeerd wilde hebben, het jaar erna heb ik me verdiept in de boekhouding, en dit jaar ga ik workshops in mijn vak doen. Heb de lessen die ik gaf stop gezet om ruimte voor mezelf te creëren.

[new_royalslider id=”14″]

Waar kunnen mensen jou online vinden?

Mijn werk is te vinden op www.ireneschildkamp.nl

Daarnaast bezit ik www.innerjewels.nl waar meer werk van verschillende edel- en goudsmeden staan.

Irene op Twitter

Dit was het 12e interview in een serie interviews over ondernemen met kunstenaars // creatieven. Eerder interviewde ik Esther HoogendijkTruusje MelissenCorine HaackeGabrielle KroeseLeontine van Geffen-LamersSiebe PalmenMaarten StevensRosanne RaubunPaul van BuerenJohan Hovinga en Jacco Boomsma

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.