Hoe word ik succesvol als creatief? – Saskia Aukema

Hoe word je succesvol als creatief? En wanneer ben je eigenlijk succesvol? Deze en andere prangende vragen leg ik wekelijks voor aan een kunstenaar // creatief. Vandaag het 23e interview, met fotograaf Saskia Aukema. Ze gaf net het boek ‘Bekeerd’ uit, over mensen die zich bekeren tot de islam. 

ikke (foto door Richard Bank)Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Saskia Aukema (39 jaar). Naast mijn werk als redacteur van Onze Taal werk ik als fotograaf. Onder de naam Zazquia Fotografie maak ik documentair en vrij werk. Samen met Richard Bank doe ik als Fotopalooza werk in opdracht – vooral portretten en fotografie in de creatieve wereld. Ik ben relatief kort aan de slag als fotograaf: in 2013 studeerde ik af aan de Fotovakschool in Amsterdam.

Je hebt, naast je werk als fotograaf, ook een baan in loondienst. Hoe bevalt dat? Is het te combineren?

Het is behoorlijk pittig, en ik maak lange dagen, maar er staat ook veel tegenover: beide werkzaamheden zijn erg leuk om te doen, mijn baan in loondienst geeft structuur aan mijn leven, maar vooral: het geeft de vrijheid om alleen de fotoprojecten te doen die voortkomen uit mijn eigen interesse. Ik hoef geen opdrachten aan te nemen voor het geld, dus ik doe eigenlijk alleen wat ik leuk vind – een enorme luxepositie.

Zie jij jezelf als ondernemer?

In de betekenis ‘iemand die dingen onderneemt’ misschien wel, ja, maar zakelijk gezien zou het beter kunnen, in die zin dat ik op dit moment nauwelijks iets verdien aan de fotografie. Maar heel erg vind ik dat niet. Ik ben ook nog maar net begonnen, en ik zie alles wat ik op dit moment doe als een investering. En mocht de investering nergens toe leiden, dan heb ik in ieder geval dingen gedaan die mijn leven verrijken – dat is ook winst.

Jullie hebben net een boek uitgegeven, kun je daar iets meer over vertellen?

Het boek ‘Bekeerd‘, over bekeerlingen tot de islam, begon als afstudeerproject aan de Fotovakschool. Ik vroeg me af hoe het als Nederlander is om je te bekeren tot een religie waarvan sommige mensen vinden dat die niet eens thuishoort in Nederland. Wat voor mensen kiezen daarvoor en wat komt er allemaal bij kijken? Dat wilde ik documenteren. Ik ben daarvoor bijna iedere week naar een bekeerlingenbijeenkomst gegaan in de Blauwe Moskee in Amsterdam. De eerste weken zonder camera, om kennis te maken en kennis op te doen. Daarna heb ik veel portretten gemaakt, en ik mocht mensen volgen bij bijvoorbeeld het kopen van de eerste hoofddoek, het leren bidden en de daadwerkelijke bekering (het uitspreken van de geloofsgetuigenis).

In een vroeg stadium van het project kwam ik de antropologe Vanessa Vroon-Najem tegen die,  toen nog niet maar inmiddels wel, gepromoveerd is op het onderwerp bekering. Zij wilde graag haar bevindingen delen met een groot publiek, met een boek en een tentoonstelling. Het klikte tussen ons, en we besloten samen te gaan werken: haar teksten en mijn foto’s in één boek – we hoopten dat dat goed zou werken.

Hebben jullie het boek in eigen beheer uitgegeven?

Mijn docent aan de Fotovakschool destijds, Simone Henken, suggereerde om contact op te nemen met Uitgeverij Komma/d’jonge Hond. Tot onze grote verbazing reageerde die binnen een uur op ons voorstel: dat gaan we doen, schreef de uitgever. Een voorwaarde was wel dat de financiering zou rondkomen. We wilden het boek goedkoop houden, maar er tegelijkertijd een heel bijzondere, verzorgde productie van maken. Het was hard werken om dat geld bijeen te krijgen, maar het is gelukt.

Jullie hebben crowdfunding ingezet om het boek te financieren. Hoe hebben jullie dat aangepakt? Hoe is het bevallen?

We hebben een Facebook-pagina opgezet en we hebben een WordPress-website aangemaakt, waarop mensen extra voordelig konden intekenen op het boek. Ons geluk was dat bekeerlingen zelf het erg belangrijk vonden dat een boek als dit zou verschijnen, omdat buitenstaanders altijd maar van alles vinden van bekering, maar er eigenlijk weinig van weten. Vanessa en ik hadden inmiddels beiden een groot netwerk opgebouwd van bekeerlingen, van wie velen het project actief promootten via de sociale media. En ook veel vrienden en familie bestelden het boek. Uiteindelijk hebben we 570 exemplaren verkocht in de voorverkoop en inmiddels hebben we 1500 likes op onze pagina van ‘Bekeerd – het boek’. Toen daar ook nog een subsidie bij kwam van het Amsterdams Fonds voor de Kunst kregen we groen licht. Voor 25 euro is het een chique uitgave worden, waar we positieve reacties op krijgen uit alle richtingen: van bekeerlingen, andere moslims, maar ook van bibliofielen en mensen uit de kunstwereld. Écht negatieve reacties, die je ook kunt verwachten bij een project als dit zijn tot nu toe uitgebleven.

Ben je nog hindernissen tegengekomen bij het maken van het boek?

Het rare is dat dat nauwelijks gebeurd is. Het dubbeltje viel opmerkelijk genoeg steeds de goede kant op. Wat wel jammer was, was dat de uitgever zich vanwege het sluiten van Polare genoodzaakt voelde de oplage te verlagen, maar hopelijk bereiken we toch een tweede druk.

Heb je tips voor je collega ondernemers die ook een boek willen uitgeven?

Vertrouw op je intuïtie, steek tijd in het onderhouden van contact met degenen waar je het voor doet en zoek partners. Bij de boekpresentatie opende ook de tentoonstelling ‘Bekeerd’ in het Amsterdam Museum, met onder meer veel van de foto’s uit mijn fotodocumentaire. En de auteur van het boek, Vanessa Vroon-Najem verdedigde haar proefschrift diezelfde week aan de Universiteit van Amsterdam. Doordat alles in één keer samenkwam was er enorm veel media-aandacht.

Nog iets dat je kwijt wilt?

Voor vragen en meer informatie (en natuurlijk voor leuke opdrachten) 🙂 neem gerust contact op!

[new_royalslider id=”27″]

Meer weten of in contact komen met Saskia? 

De site van Saskia

De site van het boek Bekeerd

De site van haar samenwerkingsverband met Richard Bank

Dit was het 23e interview in een serie interviews over ondernemen met kunstenaars // creatieven. Eerder interviewde ik Esther HoogendijkTruusje MelissenCorine HaackeGabrielle KroeseLeontine van Geffen-LamersSiebe PalmenMaarten StevensRosanne RaubunPaul van BuerenJohan HovingaJacco BoomsmaIrene SchildkampMonique BuisingLaura StassenmezelfMarloes de VriesMonique AnkerMarzena SokolowskaNorma van der HorstHarke BroersmaLj van Tuinen en Marije ter Weele

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.