Ondernemen als creatief – Gertrude Steenbeek

Ondernemen als creatief, hoe werkt dat eigenlijk? Wanneer ben je bijvoorbeeld succesvol? En wat heb je nodig om te kunnen ondernemen? Deze en andere prangende vragen leg ik regelmatig voor aan een kunstenaar // creatief. Vandaag het 30e interview, met beeldend kunstenaar Gertrude Steenbeek.

Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Gertrude Steenbeek. Ik ben 45 jaar en ik schilder, maak stempels en ben creatief in Artjournals. Daarnaast geef ik met veel plezier een korte collageschildercursus en een stempelworkshop aan vrouwen die graag hun creativiteit een boost willen geven. Daar komt binnenkort een workshop Artjournaling bij. Ik hou ervan anderen te inspireren en aan te moedigen om meer met hun creatieve talent te doen.

Wanneer ben je gestart als ondernemer? Was het een bewuste keuze om ondernemer te worden of voelde het als de enige optie?

In 2012 ging mijn langgekoesterde wens om creatief ondernemer te worden in vervulling. Tot dan toe had ik jarenlang in loondienst gewerkt, als secretaresse. Steeds knaagde echter het besef dat ik niet genoeg deed met mijn creatieve kanten. De durf en de visie voor het ondernemerschap ontwikkelde zich echter wel, tot het moment dat ik besloot de sprong in het diepe te wagen. Ik maakte een businessplan, schreef me in bij de Kamer van Koophandel en begon. En ja, het is nog steeds spannend, maar ook een mooie weg waar ik niet meer van af wil wijken. Dit past bij mij!

Wat vind je fijn aan ondernemen? En wat bevalt minder goed?

Wat is er nou fijner dan ’s ochtends aan de keukentafel te schilderen of te schetsen, onder het genot van een heerlijk kopje vers gezette koffie. Van dit soort momenten kan ik enorm genieten. Het heerlijke van ondernemen is dat je zelf je tijd kunt indelen. Dat je je eigen projecten kunt bedenken en uitvoeren. Dat je zelf richting en vorm aan je bedrijf geeft. Bovendieneerst koffie 004 kun je helemaal los gaan in je talent, in datgene waar je goed in bent! De afgelopen jaren heb ik mezelf verder kunnen ontwikkelen en heb ik veel nieuwe dingen geleerd. Zowel in mijn kunstenaarschap als ondernemerschap. Ik gebruik alles wat ik kan en leuk vind en waar ik mezelf nog meer in kan bekwamen. Dat voelt fijn, dat gevoel van “ownership” hebben over je leven.

Tegelijkertijd is dat soms ook lastig. Je moet constant jezelf motiveren. Geloven in je bedrijf staat gelijk aan geloven in jezelf. Er is niemand anders die zegt wat je moet doen. Ook is er de financiële onzekerheid. Er is geen maandelijks vast bedrag meer wat binnenkomt op je rekening. Bovendien verkoop ik geen tubes tandpasta, maar moet ik steeds opnieuw mijn eigen product maken, waarmee ik me bovendien behoorlijk bloot geef. Daarbij zie ik wel de enorme kansen die er nu liggen op het gebied van online ondernemen en de uitdaging om als kunstenaar hiermee aan de slag te gaan.

Iedere ondernemer komt hindernissen tegen…. Waar ben je tegenaan gelopen de afgelopen jaren en hoe heb je dat opgelost?

De afgelopen jaren liep ik aan tegen gebrek aan richting. Het ontbrak mij als kunstenares niet aan ideeën, maar welke moest ik verzilveren en welke projecten of ideeën moest ik uitstellen tot later of helemaal schrappen? Ook het aanscherpen van mijn doelgroep was en is een zoektocht. Wie kon en kan ik helpen met mijn product? Focus ik mij op mijn schilderijen en autonoom kunstenaarschap of richt ik mij meer op het geven van cursussen en workshops?

Ik heb veel gehad aan het investeren in leren over ondernemerschap. Soms kostte dat geld, andere keren kreeg ik de kans om gratis kennis tot me te nemen. Het heeft me verder geholpen in het aanscherpen van mijn visie. Dit jaar wil ik daar opnieuw stappen in ondernemen en vooral ook verder uitwerken en doorvoeren wat ik geleerd heb.

Wanneer ben je succesvol als kunstenaar//creatief?

Het mooiste compliment is als mensen die mijn werk kopen zeggen dat het schilderij hen elke dag vrolijk maakt. Dat voelt als succes!

Datzelfde voel ik als ik van mijn cursisten hoor dat ze boven zichzelf zijn uitgestegen. Als ik zie dat ze blij en trots worden van dat wat ze gemaakt hebben. Het geeft zo’n voldoening om een mailtje te krijgen van een cursist met een foto van een schilderij of stempel, gemaakt naar aanleiding van een bij mij gevolgde cursus. Het is prachtig om te horen dat ze er blij van werden, en een stuk ontspanning ervoeren. Om te horen en te zien dat ze mogelijkheden zien om zich verder te ontwikkelen. Dat je er gelukkiger van worden en geïnspireerd raken. En ja, daar krijg ik ook weer inspiratie van! Creativiteit werkt aanstekelijk.

Wat denk jij: Is ondernemen als creatief anders dan voor een niet-creatieve ondernemer?

Er liggen voor creatieven dezelfde kansen als voor andere ondernemers. Wat je nu nog niet kunt, kun je óf leren, óf uitbesteden. Het tegenwoordige ondernemen is heel anders dan vroeger en veel kennis erover is online te vinden en te leren.
Het kan zijn dat je enorm goed bent in je kunstenaarschap, maar minder in het ondernemerschap. Zorg er dan voor dat je helder in kaart krijgt wat je wel en niet kunt en probeer wat je niet (zo goed) kunt uit te besteden. Ja, het kan betekenen dat je dan geld moet investeren, maar dit zal zich terug verdienen.

Wat zet je in om er voor te zorgen dat je slaagt als ondernemer?

Om te slagen als ondernemer moet je van alles wat erbij komt kijken in ieder geval een beetje weten. En je moet een lange adem hebben…

Ik noem drie dingen die mij het afgelopen jaar verder hebben geholpen:

Ik heb in 2014 een e-book geschreven “Hoe kom je aan inspiratie?” 10 ideeën voor je schetsdagboek. Je kunt het gratis downloaden via mijn website. Dit heeft mij veel nieuwe abonnees opgeleverd en talloze leuke reacties. Het heeft mij geholpen om me verder te focussen. Bovendien zie ik dat mijn maandelijkse nieuwsbrief nu veel meer oplevert: bijvoorbeeld meer lezers voor mijn blog, én meer deelnemers aan mijn schildercursus en stempelworkshop.

Verder heb ik mij begin dit jaar aangesloten bij een fijne “Open Coffee” netwerkgroep. Een groep ondernemers van verschillende expertises die elkaar helpen en aanmoedigen. Daardoor weet ik veel beter bij wie ik waarvoor terecht kan. Bovendien heb ik sparringpartners en “collega’s” waardoor ik me als ondernemer minder alleen voel. Het is een wederzijdse uitwisseling en dit motiveert. Het is heel fijn dat ook ik een ander weer verder kan helpen met tips, ideeën en net verworven kennis.

Als derde punt noem ik mijn geloof in God. Ik geloof dat hij ons talenten heeft gegeven om verder te ontwikkelen en in te zetten in dit leven. Ik heb daar lang veel te weinig mee gedaan. Door een talent weg te stoppen en te bagatelliseren, doe je jezelf en anderen tekort. Ik geloof dat ons veel is toevertrouwd in het leven waar we mee mogen werken en wat we mogen inzetten om de wereld mooier te maken. Je bent hier op aarde niet slechts voor jezelf, maar om de ander te helpen. Dit grotere perspectief helpt me om een moeilijke dag te relativeren en het plezier te behouden in de tocht en het avontuur van ondernemen.

Heb je tips voor je collega ondernemers?

Ondernemerschap staat gelijk aan een leven lang leren: wees extreem nieuwsgierig!

Verdiep je in de mogelijkheden van internet.

Zorg dat je je blijft ontwikkelen als kunstenaar en maak veel mooie dingen!

Geef niet op. Morgen kan zomaar de dag van jouw big break zijn.

Wil je meer weten of in contact komen met Gertrude? 

Haar website

Gertrude op Facebook, Pinteresten Youtube

[metaslider id=12862]

Dit was het 30e interview in een serie interviews over ondernemen met kunstenaars // creatieven. Eerder interviewde ik Esther HoogendijkTruusje MelissenCorine HaackeGabrielle KroeseLeontine van Geffen-LamersSiebe PalmenMaarten StevensRosanne RaubunPaul van BuerenJohan HovingaJacco BoomsmaIrene SchildkampMonique BuisingLaura StassenmezelfMarloes de VriesMonique AnkerMarzena SokolowskaNorma van der HorstHarke BroersmaLj van TuinenMarije ter WeeleSaskia Aukema,  Juliette ArtsAtelier RexwinkelRixt BaasAnutoshSophie Walraven en db Waterman.

Wil jij ook meedoen aan deze serie interviews? Stuur me dan een mail!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.