Moet je als kunstenaar een beetje gek zijn?

Er zijn legio voorbeelden van kunstenaars die ze niet allemaal op een rijtje hadden: Sylvia Plath, Vincent van Gogh, Michael Jackson, om er maar een paar te noemen. Maar moet je nu echt een (beetje) gek zijn om goede kunst te maken? Er is veel onderzoek naar gedaan, waaruit bijv. blijkt dat depressie meer dan gemiddeld voorkomt bij kunstenaars, net zoals bipolaire stoornissen.

Romantisch idee

Maar is het niet ook het aloude ‘romantische’ idee van de kunstenaar die een beetje raar is, zonderling zelfs. Dat je op z’n minst moet lijden om echte kunst te kunnen maken?

Onderzoeker Scott Barry Kaufman:

“The romantic notion that mental illness and creativity are linked is so prominent in the public consciousness that it is rarely challenged.

“So before I continue, let me nip this in the bud: Mental illness is neither necessary nor sufficient for creativity.

Onderzoeker Shelley Carson:

Heeft onderzoeker Arne Dietrich het verlossende woord?

“You cannot make the blatant claim that the whole thing of mental illness is associated somehow to the whole thing of creativity. There are people who are mentally ill and are creative, but the opposite is much more common. So the link is actually negative, not positive.”

De Mad-Genius Paradox

Ook Dean Keith Simonton heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de correlatie tussen gekte en kunstenaarschap. Uit zijn onderzoek blijkt onder meer dat slechts 14 van de 155 onderzochte kunstenaars psychopathologische kenmerken bezaten, wat dus betekent dat ruim 3/4 van de onderzochte kunstenaars psychisch gezond was. Maar: bij de creatieve geniën bleek de correlatie er wel degelijk te zijn, alleen gaat het dan dus maar over een heel kleine groep (zo’n 1% van alle kunstenaars)

Tot slot nog een interessante video over dit onderwerp (eerst even door de reclame heen, daarna begint het onderzoek), onder meer over brein activiteit bij kunstenaars.

Dus?

Ik denk eerlijk gezegd dat we er nooit helemaal achter zullen komen. Er zijn zo veel mensen super creatief die geen psychische problemen hebben. En er zijn zo veel mensen met psychische problemen die helemaal niet creatief zijn. En er zijn mensen die psychisch ziek zijn èn creatief zijn. En dan nog: zit die gekte niet eerder in de weg dan dat ie helpt?

Wat denk jij? 

photo credit: mollybeee via photopin cc

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × twee =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.