Strijd verbroedert helemaal niet

Er moet me iets van het hart. De afgelopen tijd, het zal niemand ontgaan zijn, wordt er flink gesproken over de bezuinigingen in Nederland. Niet alleen in de kunstsector, ook bij de pgb’s en op andere plekken wordt flink huis gehouden.

En ik zal wel een ‘oude socialist’ zijn, maar ik verbaas me er ten zeerste over dat deze crisis niet verbroedert, maar juist mensen uit elkaar lijkt te drijven. Terug naar de eigen eilandjes. Om bij de kunst & cultuur bezuinigingen te blijven: de cynische opmerkingen op Twitter waren bijvoorbeeld niet van de lucht tijdens de Mars der Beschaving. Er is op Facebook en Twitter een actie met profielfoto’s aan de gang, ook daar wordt cynisch over gedaan. De voorbeelden zijn legio. En echt niet alleen door ‘kunst haters’, ook door kunstenaars//creatieven zelf.

Ik snap dat niet. Ik snap niet waarom kunstenaars//creatieven niet een soort saamhorigheidsgevoel hebben, dat deze bezuinigingen niet juist verbroederen. De regering heeft het makkelijk zo, de culturele sector raakt alleen maar meer en meer verdeeld. Mensen vechten voor hun eigen haggie en zien de gemeenschappelijk belangen blijkbaar niet meer.
Verdeel en heers is al een heel oude strategie en blijkbaar werkt hij nog steeds.
Daarbij jongens, kom op, cynisme is zo verschrikkelijk makkelijk. Waarom niet even de moeite nemen om verder te denken dan de naam, het symbool etc. en kijken waar iets voor staat.

En ik snap de haat niet. De haat die blijkbaar heel veel mensen hebben tegen kunstenaars. Waar komt dat vandaan? Als je het advies van de Raad van Cultuur er op naslaat, dan is daar duidelijk te zien dat er in Nederland toch echt veel mensen naar theater, film, muziek, musea e.d. gaan. Dus waarom die haat?

En ik begrijp de kortzichtigheid niet. Ik snap echt niet dat er niet gekeken wordt naar de gevolgen van de bezuinigingen, en dan heb ik het niet alleen over de kunst & cultuur sector. Zowel uit economisch als uit menselijk als uit cultureel perspectief is het onverstandig wat er nu gebeurt.
De Nederlandse samenleving gaat echt veranderen. En daar word ik niet blij van.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.