Waar moet je op letten als je in zee gaat met een galerie?

Misschien ligt het aan de mensen met wie ik praat, maar ik hoor de laatste tijd nét iets te veel negatieve geluiden over galeries (en kunstbemiddelaars). Ze komen hun afspraken niet na, betalen niet (zelf meegemaakt), verzetten geplande expo’s zonder enige vorm van overleg, hangen werk niet op terwijl dat wel afgesproken was etc. etc. De lijst is lang en om niet al te vrolijk van te worden. 

Wat de oorzaak is? Ik heb geen idee. Boeven heb je natuurlijk overal en de sector staat natuurlijk flink onder druk, maar om nou rijk te worden over de ruggen van kunstenaars….. Maar goed, laat ik hier geen negatief stuk van maken, maar het omdraaien en bedenken wat je zélf kunt doen om er ‘zeker’ van te zijn dat je met een goede galerie te maken hebt.

1. Onderbuik

Vertrouw op je onderbuikgevoel. Over de galerie die mij niet heeft betaald bijvoorbeeld, had ik al zo m’n twijfels. En dat hoor ik vaker terugkomen in de verhalen van creatieven met wie ik het hier over had. Geen harde feiten natuurlijk, dat onderbuikgevoel, en daarom wordt het nogal eens genegeerd. Toch maar niet doen, want dat onderbuikgevoel heeft het meestal bij het rechte eind.

2. Steek er tijd in!

Natuurlijk steek je al tijd in het uitzoeken van een galerie die goed aansluit bij jouw werk. Maar als je een galerie hebt gevonden, ben je er nog niet. Ga ook eens langs op momenten dat de galeriehouder niet weet dat je komt. Op openingen, of zomaar door de week. Ga een paar keer langs. Elk bezoek draagt bij aan het beeld dat je van de galerie krijgt.

Vraag ook rond. De beste informatie krijg je toch vaak van mensen die zelf ervaring hebben met de galerie in kwestie. Bijvoorbeeld omdat ze aangesloten zijn bij de galerie of er al eerder geëxposeerd hebben.

3. Maak goede afspraken

Goede afspraken maken lijkt zo vanzelfsprekend, maar het gebeurt helaas lang niet altijd. Zorg dat je je hoofd erbij houdt als je afspraken maakt met een galeriehouder of kunstbemiddelaar.

  • Bedenk van tevoren wat voor jou belangrijk is
  • Bespreek wat de kosten zijn: welk percentage krijgt de galerie bij verkoop van een werk, zijn er nog extra kosten verbonden aan een eventuele expositie etc. Moet je betalen om te hangen? (gebeurt steeds vaker)
  • Wat doen ze precies voor je? Regelen zij de opening, of moet je daar zelf ook nog iets voor doen? Kunnen ze een bijdrage leveren in het expositieklaar maken van je werk? Is je werk verzekerd als het bij de galerie is?
  • Willen ze je werk exclusief? Of mag je ook nog ergens anders hangen met je werk?
  • Zorg dat je alles op papier hebt. Liefst natuurlijk in een contract met handtekeningen eronder Lukt dat niet, bedenk dan dat een mondelinge afspraak ook rechtsgeldig is en stuur na afloop van het gesprek een mail met daarin de gemaakte afspraken op een rij. Dan kunnen daar in ieder geval geen misverstanden meer over ontstaan.

En vraag door als iets niet duidelijk is! Denk niet dat je dom bent als je iets niet snapt. Je kunt alles beter duidelijk hebben dan dat later blijkt dat je afspraken verkeerd hebt begrepen.

Wat doe jij om te voorkomen dat je in zee gaat met een galerie die niet deugt? 

[button open_new_tab=”true” color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”medium” url=”http://eepurl.com/foh1A” text=”Wil je geen blog meer missen? Schrijf je in en ontvang direct een gratis Twitter handleiding ” color_override=””]

photo credit: From the collection of the National Bank of Greece via photopin (license)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.