Waarom is kunst belangrijk?

Jaren ging ik niet naar het museum, te druk (dacht ik). En dat terwijl ik altijd enorm blij word van een mooie expositie. Concerten, ook zoiets. Films, zelfde verhaal. Lezen, ik durf het bijna niet te zeggen. Stom natuurlijk! Kunst (in welke vorm dan ook) is ontzettend belangrijk voor hoe je je voelt. Echt.

Fisoof Alain de Botton heeft daar bijvoorbeeld het nodige over gezegd. Volgens hem werkt kunst therapeutisch. Zo ver zou ik dan weer niet willen gaan. Maar ik merk wel dat, als ik me bijvoorbeeld niet helemaal 100% voel, enorm opknap van een bezoekje aan een mooie expo. Dat ik helemaal opgeladen het museum uitstap, geïnspireerd. Of dat ik er weer helemaal tegenaan kan als ik naar een concert van Rufus Wainwright ben geweest.

Opvoeding

Ik ben opgevoed met kunst. Mijn vader was beeldend kunstenaar, veel vrienden van de familie waren kunstenaars en als ik vroeger spijbelde ging ik naar Boymans (of naar de Bijenkorf). Ik werd dus aan alle kanten omringd door kunst. Vooral door schilderkunst, fotografie, literatuur en muziek. Die zijn dan ook nog steeds belangrijk voor me. Vooral mijn vader heeft een cruciale rol gespeeld in mijn ‘kunstopvoeding’. Maar heb je zo’n opvoeding nodig om van kunst te kunnen genieten? Volgens mij niet. Iedereen kan toch kijken, voelen, beleven?

Is kunst elitair?

En toch wordt kunst vaak als iets elitairs gezien. Zonde. Gaat kunst er niet om dat het je raakt, op wat voor manier dan ook? Omdat je het mooi vindt, omdat het je troost, of omdat het je juist onrustig maakt door een andere zienswijze? Lijkt mij niks elitairs aan eerlijk gezegd. Iedereen kijkt of beleeft kunst op zijn of haar eigen manier en daar is helemaal niks mis mee.

francis-bacon-1355140650_bFrancis Bacon

Ik kan me bijvoorbeeld nog goed herinneren dat ik voor het eerst werk van Francis Bacon zag. Ik ben de zaal uitgerend, zo walgelijk vond ik het. Nu is het één van mijn favoriete schilders en zijn werk raakt me nog steeds. Ik sta vaak met tranen in m’n ogen naar z’n schilderijen te kijken. Waarom dat is weet ik niet en eigenlijk wil ik dat ook helemaal niet weten. Niet analyseren maar gewoon laten gebeuren.

High art – low art

En is dat niet het mooie van kunst? Dat het voor iedereen iets anders is? Dat het dus ook niet per se om ‘high art’ hoeft te gaan? Zit het elitaire niet daarin? Dat je als kunstliefhebber eigenlijk alleen maar waardering mag hebben voor ‘echte’ kunst. En dat er al snel wat schamper wordt gedaan over wat dan als ‘commerciële’ kunst wordt gezien? Volgens mij is het onderscheid tussen ‘echte’ kunst en ‘niet echte kunst’ helemaal niet relevant. Gaat het er uiteindelijk om wat kunst voor je betekent en met je doet. En dat kan van alles zijn, de lijst is eindeloos lang.

10 TedTalks over het belang en de invloed van kunst:

Thelma Golden ‘Hoe kunst vorm geeft aan culturele verandering’

Katerina Gregos ‘Why art is important’

De Franse kunstenaar JR ‘Use art to turn the world inside out’

Alex Grey ‘how art evolves consciousness’

Benjamin Zander ‘The transformative power of classical music’

Dr. Linda F. Nathan ‘Why art matters’

Luke Syson ‘How I learned to stop worrying and love “useless” art’

Young-ha Kim ‘Be an artist, right now!’

Raghava KK ‘My 5 lives as an artist’

Denis Dutton ‘A Darwinian theory of beauty’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.