Marca van den Broek

Ik hou van de energie, de creativiteit, de plannen, de chaos en het enthousiasme van creatieven. Ik draag dan ook graag mijn steentje bij aan het succesvol starten of uitbouwen van jouw bedrijf.

© Corina Bouweriks

Ik ben nu zelf 15 jaar ondernemer en in die tijd heb ik me gespecialiseerd in het coachen en trainen van ondernemers in de creatieve sector. Dat heb ik niet ‘zo maar’ gedaan. Ik kom uit een creatief gezin, mijn vader was beeldend kunstenaar, en ik heb als kind gezien hoe moeilijk het kan zijn om je brood te verdienen met wat je het liefste doet. Ik zag heel veel getalenteerde kunstenaars prachtig werk maken en er amper van kunnen leven. Als klein kind snapte ik daar helemaal niks van. Maar ik ontdekte ook iets anders: hoe belangrijk het is om wel door te zetten en te gaan voor wat je echt wilt. Of je er nou bakken geld mee verdient of niet.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en heb ik ondervonden, dat het wel degelijk mogelijk is succesvol te zijn als ondernemer in de creatieve sector. Om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn en daar je geld mee te verdienen. Tenminste,  als je de juiste tools inzet en een aantal vaardigheden bij jezelf ontwikkelt.

Na de kunstacademie

Zelf heb ik ook een creatieve achtergrond. Na mijn studies Nederlands (specialisatie Moderne Letterkunde) en Audiovisuele Vormgeving aan de Kunstacademie in Utrecht heb ik ruim 12 jaar gewerkt als uitvoerend producent en eindredacteur bij diverse televisieproducenten. Daar heb ik ontdekt hoe ik het creatieve met het zakelijke kon verbinden. Als ‘creatief ei’ moest ik ineens onderhandelen met zenders, nadenken over doelgroepen, begrotingen maken, teams aansturen. En wat bleek? Ik kon dat. Ik die altijd zo slecht was in de exacte vakken.

Mijn missie

Ik vind het belangrijk dat ondernemers in de creatieve sector een normale boterham kunnen verdienen met wat ze doen, dus heb ik m’n werk gemaakt van de verbinding tussen creativiteit en zakelijkheid. Ik kan ook jou begeleiden bij het ontwikkelen van  je zakelijke vaardigheden en ze in balans brengen met je creativiteit, zodat je een succesvol bestaan op kunt bouwen. Mijn talent ligt in focus aanbrengen en in het goed in de markt zetten van jou en je bedrijf. Ook ga ik, als je dat wilt, aan de slag met je onzekerheden of beperkende overtuigingen, zodat je vrij bent om jouw dromen waar te maken!

Mijn visie

Oude verdienmodellen in de creatieve sector zijn aan het verdwijnen. Misschien niet altijd even fijn, maar het biedt ook mogelijkheden om dingen anders aan te pakken en jezelf op een nieuwe manier op de kaart te zetten. Als ondernemer is het belangrijk een community te bouwen van mensen die betrokken zijn bij jou en die het belangrijk vinden waar je mee bezig bent. Vanuit dat netwerk komen klanten en opdrachtgevers. Online marketing, contentmarketing, acquisitie, social media, zichtbaarheid (ook offline!) zijn allemaal aspecten die een belangrijke rol spelen in dat hele proces.

Wat doe ik nog meer?

Naast mijn werk als coach // trainer // docent heb ik ook klussen als zakelijk leider (op projectbasis) gedaan. Ook was ik initiatiefnemer en organisator van Talks About Photography, een jaarlijks evenement dat plaatsvond in de jaren 2015 t/m 2019, waar zakelijke inspiratie voor fotografen centraal stond.

Waar werk ik?

Ik woon en werk in Monnickendam. Is Monnickendam te ver of onhandig te bereiken voor jou? Zoomen of Facetimen kan natuurlijk ook altijd!

Een paar van mijn opdrachtgevers:

Talent Nu!  // Fotovakschool // Stichting Norma // de Dansopleiding // MiraMedia // Open Studio // HKU // FNV Kiem // Sociaal Fonds Podiumkunsten // Kunstenbond // Hollandse Hoogte // de Fotoacademie en vele (vele!) zzp’ers

Wil je mijn e-book ‘De 10 dingen die je niet leert op de kunstacademie’ lezen? Met tips & tricks voor ondernemen als creatief + 15 interviews met creatieve ondernemers.

Schrijf je in voor mijn ondernemerspost (die zeer onregelmatig verschijnt) en je ontvangt het e-book gratis.