10 dingen die succesvolle ondernemers niet doen

Succesvol ondernemen is best een ding. Het lijkt soms wel alsof succes bij de één aan komt waaien, terwijl de ander er ontzettend hard voor moet knokken. Wat wel duidelijk is: met positief denken alleen kom je er niet. Al was het alleen al omdat positief denken niet zo veel uithaalt als je er verder, mentaal en praktisch gezien, een zooitje van maakt. 

ondernemersHeb je om succes te bereiken een bepaalde state-of-mind nodig? Of zijn het simpelweg vaardigheden die je je eigen moet maken? De waarheid ligt ongetwijfeld ergens in het midden. Maar hoe je het ook wendt of keert, onderstaande 10 dingen kun je beter achterwege laten als je succesvol wilt worden.

1. Geen eigen verantwoordelijkheid nemen

Je kent ze wel, die mensen die altijd van alles overkomt. Die altijd en eeuwig het slachtoffer van iets of iemand anders lijken te zijn. En natuurlijk zijn er altijd omstandigheden aan te wijzen die een rol spelen bij jouw al dan niet falen als ondernemer, maar uiteindelijk ben jij degene die de touwtjes in handen heeft. Verantwoordelijkheid nemen is misschien wel één van de belangrijkste eigenschappen die je als ondernemer moet hebben. Je kunt je niet verschuilen achter een slecht functionerende directeur. Als jij het niet doet, doet niemand het.

2. Te snel opgeven

Ondernemen is buffelen, hard werken. Vaak zonder direct zicht op succes. Je neemt als het ware een duik in het diepe en je moet maar zien of je weer bovenkomt. Nu is het met doorzettingsvermogen best lastig, want je kunt ook te lang door blijven gaan. Sleuren aan een dood paard heeft niet zo veel zin, dat weten we allemaal. Maar met te snel opgeven kom je al helemaal nergens. Je moet je bedrijf, dat nieuwe project, die samenwerking wel de tijd geven om te groeien. En niet bij de eerste de beste hobbel je handen in de lucht gooien en opgeven.

dont-give-up-too-soon-300x256

3. Geen focus hebben

Als een kip zonder kop, 101 projecten tegelijkertijd. Voelt misschien heel dynamisch, maar productief is anders. Jezelf duidelijke doelen stellen en keuzes maken in wat je doet (en voor wie) is misschien niet het makkelijkste wat er is, maar wel noodzakelijk. Niet alleen voor je potentiële klant, die er anders geen touw aan vast kan knopen, maar ook voor jezelf. En, daarbij, een duidelijke focus geeft rust en ruimte om de dingen die er toe doen echt goed aan te pakken.

4. Alles altijd alleen op willen knappen

Hier maak ik mezelf ook nog wel eens schuldig aan. Lastig om om hulp te vragen als je dat niet geleerd hebt. Maar 1 +1 = 3 als je goed kunt samenwerken. Je kùnt niet alles alleen, al was het alleen al omdat je altijd blinde vlekken hebt. Bepaalde dingen (van jezelf of je bedrijf) zie je gewoon niet, terwijl die voor een buitenstaander klip en klaar zijn. En daarbij, iedereen die wel eens de energie heeft gevoeld van een goede brainstorm weet hoe leuk het kan zijn om samen met andere mensen te sparren. En hoeveel dat oplevert.

5. Achter de geraniums gaan zitten

Jezelf niet laten zien (ik weet het, het is mijn stokpaardje) is een doodzonde als ondernemer. Introvert of niet, you have to be out there! Of je dat nu irl doet of online, mensen moeten van je bestaan weten. Ze moeten weten wat je doet en jouw verhaal kennen. Het bouwen van relaties is cruciaal. Ik bestudeer al jaren succesvolle, ondernemende kunstenaars en creatieven en ze hebben allemaal, hoe divers ze verder ook zijn, één ding gemeen: ze zijn super sociaal en besteden veel tijd en aandacht aan hun netwerk.

6. Jezelf niet serieus nemen

Als je echt iets wilt als ondernemer in de creatieve sector, moet je wel in jezelf geloven. Dat betekent niet dat je niet onzeker mag zijn, maar je moet wat je wilt bereiken wel serieus nemen. Anders kom je er zeker niet. Dat betekent ook dat je soms offers moet brengen, omdat je doelen belangrijk zijn voor je. Het betekent ook dat je je talent koestert en ontwikkelt. Jouw talent is immers de basis van je bedrijf.

7. Alles onder controle willen houden

Enjoy the ride! Ondernemen is ook loslaten, vertrouwen hebben. Als er één les is die ik de afgelopen tien jaar heb geleerd, is het wel dat je niet alles onder controle kunt houden. Sterker nog, dat je dat ook niet moet willen. Je kunt beter je energie stoppen in de dingen die je wel in de hand hebt en accepteren wat er op je pad komt. Klinkt dat heel zen? Het is in ieder geval prettiger dan nachten wakker liggen omdat je je zorgen ligt te maken over iets waar je toch geen invloed op uit kunt oefenen.

8. Bang zijn voor verandering

Laten we eerlijk zijn: veel mensen houden niet van verandering. Proberen zo lang mogelijk vast te houden aan wat ze kennen. Terwijl de echte groei, van jou als mens en daarmee ook van je bedrijf, misschien juist wel buiten je comfortzone ligt. Nu heeft het natuurlijk niet zo veel zin op dingen te gaan veranderen alleen maar om het veranderen. Maar probeer er bij jezelf achter te komen wanneer je een verandering uit de weg gaat omdat je het eng vindt. En probeer die verandering dan toch aan te gaan. In kleine stapjes, je hoeft jezelf niet te forceren.

comfort-zone-wit

9. Geen risico’s durven nemen

Risico’s nemen hoort een beetje bij ondernemen. Als je alleen maar op safe speelt kom je er niet. Maar er is natuurlijk wel een verschil tussen verantwoord risico’s nemen of dat op een onverantwoorde manier doen. En het onderscheid is helaas niet altijd even duidelijk. Wat soms een gecalculeerd risico lijkt kan helemaal verkeerd uitpakken en andersom. Probeer in ieder geval geen risico’s te nemen die in worden gegeven door angst. Angst is over het algemeen een slechte raadgever. Ook op dit vlak.

10. In het verleden blijven hangen

Niks mis met leren van het verleden. Maar je moet ook door als ondernemer. Werken doe je immers in het hier en nu. En richt je vooral ook op de toekomst, want wat is er leuker dan mooie plannen maken? Niet te veel blijven hangen in het verleden dus. Bij de fouten die je hebt gemaakt of de dingen die je beter anders had kunnen doen. Je hoeft ze ook niet onder het vloerkleed te moffelen, maar accepteer dat het verleden het verleden is, met alles wat er is gebeurd. Leer ervan en neem die lessen mee naar het heden en de toekomst.

Het goede nieuws is dat iedereen aan zichzelf kan werken en kan leren van zijn of haar ‘fouten’. Voor mij is ondernemen in ieder geval één grote (en soms harde) leerschool. Waarbij je af en toe op je bek gaat, maar waarbij je ook altijd jezelf kunt blijven ontwikkelen. Waarbij de harde werkelijkheid je soms met de neus op de feiten drukt, maar waarbij ik vooral enorm veel vrijheid voel om de dingen te doen op een manier die bij mij past. Hoe fijn is dat!

photo credit: Cedim News via photopin cc

3 antwoorden
  1. Katja Diroen
    Katja Diroen zegt:

    Oh oh oh, Marca ik zit bovenstaand blog te lezen en alleen al headlines zijn voldoende. Je zou me nu eens moeten zien zitten hier achter/voor mijn pc. Ik zit mezelf gewoon uit te lachen, heb je dit voor mij geschreven. Hmmmm een hoop om aan te werken hahahahaha.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.