5 valkuilen voor creatieve ondernemers + tips om ze te fixen

Iedere ondernemers heeft valkuilen. Dingen die ze telkens weer doen, tegen beter weten in. Niet altijd even handig en het lijkt misschien wel alsof je er niks aan kun doen. Maar dat is natuurlijk niet zo! 5 valkuilen en tips om er dit keer niet in te stappen.

1: Geen duidelijke grenzen

Laat ik beginnen met mijn eigen belangrijkste valkuil. Noem het betrokkenheid, noem het enthousiasme, maar ik doe vaak te veel voor m’n klanten. Ben bijv. veel langer met een website bezig dan gerechtvaardigd is door het aantal uren dat ik factureer. Eigen schuld dikke bult natuurlijk, maar het is niet altijd even fijn. Al was het alleen al omdat ik er op een gegeven moment chagrijnig van word, het idee heb dat ik overvraagd word. Oh wacht. Had ik daar niet zelf om gevraagd… Ik weet dat ik niet de enige ben die in deze valkuil stapt en ik weet ook dat er opdrachtgevers zijn die hier handig gebruik van maken. Sterker nog, in sommige sectoren lijkt het inmiddels heel gebruikelijk om meer uren te werken dan je betaald wordt.  Dat kan toch niet de bedoeling zijn?!

Remedie: Van tevoren goed je grenzen aangeven, helder maken wat iemand krijgt als hij jou een opdracht geeft. Tot in detail. Op die manier doe je aan verwachtingsmanagement, niet alleen bij je opdrachtgever, maar ook -en dat is minstens zo belangrijk- bij jezelf.

2: Gierende chaos

Hoor ik vaak klachten over van creatieven. De wens om orde aan te brengen in de chaos is er wel, maar vaak is er op een dieper niveau ook weerstand tegen. Die chaos hoort namelijk ook een beetje bij creativiteit. Althans dat is de gedachte. Maar wie zei ook al weer dat creativiteit 1% inspiratie is en 99% hard werken? En om tot dat harde werken te komen, is chaos niet zo heel handig. Het lastige is alleen dat je een planning kunt maken, maar dat het vervolgens de kunst is om je ook aan die planning te houden. Op dat punt gaat het vaak fout. En dat komt volgens mij omdat er stiekem weerstand is tegen het werken volgens een strikte planning. Het voelt als een keurslijf, een zelf gekozen keurslijf weliswaar, maar toch.

Remedie: Een planning maken, maar kies een manier die bij jou past (ik ben zelf fan van de manier van plannen van Covey). En laat af en toe de controle los. Probeer niet alles tot in de puntjes vast te leggen, dat roept alleen maar weerstand op. Kijk realistisch naar jezelf: in hoeverre wil jij een van a tot z gepland leven? Precies. Houd lucht in je planning.

3: Uitstelgedrag

Er zijn boeken vol geschreven over uitstelgedrag, of procrastinatie zoals dat zo mooi heet. Ik pretendeer dan ook geenszins dat ik er hèt antwoord op heb. Ik weet wel uit ervaring dat uitstelgedrag verschillende functies kan hebben. Zo is er uitstelgedrag bij iets wat vervelend is om te doen (de belastingen bijvoorbeeld… Guilty!) maar ook uitstelgedrag bij deadlines van iets wat op zich leuk is. Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar als ik bijvoorbeeld een artikel moet schrijven voor een blad, is m’n huis nog nooit zo schoon geweest, gaat de hond lekker lang uit en vind ik met gemak nog 1001 andere dingen die ik kan doen. Nou heb ik inmiddels geleerd dat dat gedrag een functie heeft. In je onderbewuste gaat het creatieve proces namelijk onverminderd door. Wat het uiteindelijk makkelijker maakt om bijv. dat artikel te schrijven. Niet jezelf te veel over bashen dus.

Remedie: Lastig. Bij dingen die echt vervelend zijn, kan het helpen om ze in kleine stappen op te delen en er aan het begin van de dag gelijk mee te beginnen. Dan heb je het maar gehad. En laat jezelf niet verleiden om het dan toch allemaal in één keer te doen. Met kleine stappen blijf je gemotiveerd. Wat bij mij ook nog wel eens wil helpen, is het woord ‘moeten’ vervangen door een ander woord. Ik ben er nl. allergisch voor als ik iets moet. Als ik mezelf er dan fijntjes aan herinner dat ik er bijv. zelf voor gekozen heb, neemt de motivatie allicht iets toe (jezelf voor de gek houden natuurlijk, maar who cares!)

4: Perfectionisme

Alles goed willen doen. In jouw ogen waarschijnlijk de normaalste zaak van de wereld, maar verre van productief. Je loopt immers de kans dat het nooit goed genoeg is, waardoor je er te veel uren in stopt, het werk nooit afkomt en je er soms zelfs maar helemaal niet aan begint . Allemaal niet erg bevredigend, laten we eerlijk zijn. Perfectionisme is lastig aan te pakken, omdat het meestal om een diepgewortelde overtuiging gaat. Simpelweg zeggen dat 80% ook goed is, werkt dan ook niet voor de meeste perfectionisten omdat dat dat tegen hun gevoel ingaat. En dat gevoel komt vaak, ik schreef het al, van diep. Vaak heeft het te maken met het gevoel dat je niet goed genoeg bent, ergens in je leven heb je de conclusie getrokken dat je je uiterste best moet doen omdat je anders mensen teleurstelt. Kortom, je wilt aan verwachtingen voldoen om geaccepteerd te worden. En dat soort diepe overtuigingen zijn niet 1, 2, 3 te veranderen…

Remedie: jezelf telkens weer voorhouden dat het niet perfect hoeft, dat het goed genoeg is als het goed genoeg is. En dat je niet je product of dienst BENT. Als iets niet aan de verwachtingen voldoet, zegt dat niks over jou. Dan ben jij nog steeds even leuk, lief en aardig. En dit 1000 x tegen jezelf zeggen.

5: Alles zelf willen doen

Ook een beruchte valkuil, vaak gedreven door geld(gebrek), is alles zelf willen doen. Niet zo heel handig. Je kunt immers niet alles zelf. En misschien kun je het wel, maar kost het je veel te veel tijd. Tijd die je afhoudt van de zaken die echt belangrijk zijn voor jou en je bedrijf. Samenwerken en uitbesteden dus! Als ik heel eerlijk ben, stap ik zelf ook met regelmaat in deze valkuil. Ik ben niet zo goed in samenwerken, doe de dingen graag op m’n eigen manier en dat kan niet altijd als je samenwerkt. Daarnaast ben ik niet graag afhankelijk van een ander, dat is me al menig keer slecht bevallen en om teleurstelling te voorkomen doe ik het dan liever maar zelf. Maar dat heeft wel als consequentie dat er altijd (!) dingen blijven liggen en dat ik over het geheel genomen te hard werk. Herkenbaar?

Remedie: Zaken uitbesteden als je er het geld voor hebt. En samenwerken natuurlijk. Om de controlfreak in jezelf gerust te stellen, het helpt als je van tevoren duidelijk aangeeft wat je verwacht van de ander en daar afspraken over maakt. Niets is zo funest voor een samenwerking als onuitgesproken verwachtingen. Ook hier verwachtingsmanagement dus, zowel belangrijk voor jezelf als voor de ander. En dan hopen op positieve ervaringen.

Heb jij nog andere valkuilen? Of tips om te voorkomen dat je steeds in dezelfde valkuil stapt?

2 antwoorden
 1. Ettie v.d. Meulen
  Ettie v.d. Meulen zegt:

  Prachtig… en wat herken ik mezelf hierin zeg….
  Ik zou zeggen vooral nummers 1 tot en met 4 maar 5 doet lekker mee. Vooral dat uitstel gedrag, en soms dan nog extra klussen door aannemen en die voortrekken terwijl de andere op voorang staat… Komt altijd wel weer goed,maar onnodige stress. Thanks voor de remedie
  Vr.gr.Ettie

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.